מארק צוקרברג סאטיה נאדלה (צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של צוקרברג)
צוקרברג וסאטיה נאדלה (מנכ"ל מיקרוסופט). השקעה מאסיבית בתחום ה-AI | צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של צוקרברג

בפברואר 2022, מטא נראתה רע מאוד. היא צללה 25% אחרי פרסום הדוחות, מחקה 200 מיליארד דולר משוויה תוך יום, ונראה היה שהיא חוטפת מכל הכיוונים. אבל זה היה רק הקדימון. בנובמבר אותה השנה, צללה מטא - לשפל של כ-90 דולר למניה, בו לא היתה מאז 2015. "למרות שאנחנו מתמודדים עם אתגרי הכנסות בטווח הקצר, יש לנו את מה שנדרש כדי לשוב לצמיחה חזקה", אמר מארק צוקרברג אז.  

רבים פקפקו ביכולת של צוקרברג להשיב את מטא לצמיחה, בייחוד עם המיליארדים שהוציא על המטאוורס באותה תקופה. אבל מאז השוק כולל אותם ספקנים חזה במניית מטא מזנקת ביותר מ-150% מתחילת השנה וב-250% מאז אותו שפל. במקביל, מטא עושה כל שביכולתה לנוע מהר יותר תוך כדי שצוקרברג מטפח שותפות עם מנכ"ל מיקרוסופט ומעמיק את היריבות מול הבעלים של טוויטר.

פיטורים, השטחה וצמצומים: "ארגון חזק ורזה יותר"

"התוכנית שלנו עבור 2023 היא 'שנה של יעילות' ואנחנו ממוקדים בהפיכה לארגון חזק ורזה יותר" כך הכריז צוקרברג בתחילת השנה במכתב הנלווה לדוחות שפרסה מטא. וצוקרברג הבטיח וסיפק את הסחורה. כחודש אחרי ההכרזה הזו, מטא - שכבר פיטרה אלפי עובדים בשנה שעברה - יצאה לממש את ההבטחה להתייעלות והודיעה על מהלך פיטורים שני של 10,000 עובדים, לצד ביטול של 5,000 משרות פתוחות.

בניין של מטא (צילום: Derick P. Hudson, shutterstock)
משרדי מטא. פיטורים אגרסיביים וקיצוץ דרגי ביניים | צילום: Derick P. Hudson, shutterstock

לצד קיצוץ כוח האדם צוקרברג החליט שפרויקטים בעדיפות נמוכה יבוטלו וכי בעתיד הקרוב ההשקעה בבינה מלאכותית (AI) תהיה ההשקעה הגדולה ביותר על הפרק. בינתיים נראה שהמהלכים הארגוניים של מטא, שכללו גם צמצום שכבות ניהול ביניים (קרי: מנהלים שניהלו עובדים בודדים חזרו להיות עובדים מן השורה), השתלמו: ברבעון הראשון השנה מטא עקפה את תחזיות האנליסטים, הכניסה 28.45 מיליארד דולר והראתה לראשונה שיפור בהכנסות לאחר שלושה רבעונים רצופים של ירידה.

ברבעון השני שתוצאותיו פורסמו רק בשבוע שעבר, מטא שוב עקפה את התחזיות ודיווחה על צמיחה משמעותית של 11% בהכנסות שהסתכמו ב-32 מיליארד דולר ופרסמה תחזית אופטימית לרבעון הבא.

מספר העובדים בחברה נכון ל-30 ביוני, שעומד על 71,469 הצטמצם ב-14% לעומת מספרם בתקופה המקבילה בשנה שעברה והוא עדיין לא מגלם את כל שינויי כוח האדם בעקבות הפיטורים. 

התמקדות בתחום ה-AI

צוקרברג לא נותר אדיש להזדמנות וההתלהבות מתחום הבינה המלאכותית וכאמור הכריז שמטא תתמקד ותשקיע בו. מטא מפתחת כלי בינה מלאכותית ומודלים שחלקם אף זמינים בקוד פתוח לקהילת המחקר.
בחודש האחרון מטא השיקה את מודל השפה הגדול האחרון שלה Llama 2, בשותפות עם מיקרוסופט. בדומה למודל הקודם שהיו לו מאה אלף בקשות גישה לפי צוקרברג, גם המודל החדש פתוח וזמין לקהילת חוקרים ומפתחים בחינם.

סמנכ"לית הכספים של מיקרוסופט, איימי הוד, הודיעה שמוצרי ה-AI החדשים של החברה מסתנים כמסלול המהיר ביותר עד כה בדרך להכנסות של 10 מיליארד דולר. לא רק מטא רואה בעצמה מתחרה משמעותית בתחום ה-AI, הבית הלבן הודיע בחודש האחרון ששבע חברות מובילות בתחום ה-AI הסכימו להחיל על עצמן צעדים שנוסחו על ידו לריסון טכנולוגיית AI. ברשימה אפשר למצוא לצד מטא גם את מיקרוסופט, גוגל, OpenAI ואחרות.

פייסבוק AI מטא בינה מלאכותית (צילום: Below the Sky, shutterstock)
בינה מלאכותית (אילוסטרציה). אפילו הבית הלבן השתכנע | צילום: Below the Sky, shutterstock

לצד מודלים וכלי AI שמטא פיתחה, כמו I-JEPA שמשלים תמונות, או AudioCraft שהוכרז אתמול ונועד ליצירת מוזיקה, הבינה המלאכותית כבר בדרך להשתלב במוצרי החברה, פלטפורמות הרשתות החברתיות מהמובילות בעולם. השבוע דווח כי מטא עובדת על פיתוח AI לפייסבוק שמבוססת על צ'אטבוטים איתם יוכלו המשתמשים לשוחח, ייתכן שכבר בספטמבר הקרוב. אותם צ'אטבוטים שמכונים "פרסונות" יהיו בעלי אישיות שונה וישאירו את המשתמשים יותר זמן בפלטפורמה.

לא מוותר על המטאוורס: הפסדים עצומים בתחום ה-VR

המיקוד של מטא ב-AI לצד שאיפות היעילות של החברה דחקו הצידה פרוייקטים אחרים, אחד מהם הוא תחום ה-VR שעד לאחרונה היה פרויקט הדגל של החברה שאפילו החליפה את שמה בשביל להדגיש כמה היא מאמינה בחזון המטאוורס.

יחידת ריאליטי לאבס (Reality Labs) של החברה שמקדמת את הפיתוחים בתחום החומרה והטכנולוגיה של המטאוורס הפסידה יותר מ-21 מיליארד דולר מתחילת 2022. ברבעון האחרון פעילות ריאליטי לאבס רשמה הפסדה תפעולי של 3.7 מיליארד דולר על הכנסות של 276 מיליון דולר. בכל אחד מ-11 הרבעונים האחרונים מאז מטא החלה לדווח על פעילות היחידה נרשמו הפסדים.

מארק צוקרברג מטאוורס Quest 3 (צילום: יחצ)
צוקרברג מרכיב את משקפי Quest 3. שנים של הפסדים בתחום ה-VR | צילום: יחצ

למרות שתחום המטאוורס עדיין לא רווחי, והמיקוד הנוכחי הוא ב-AI, מטא ממש לא מתכוונת לוותר וממשיכה לפעול בעולמות ה-VR. לאחרונה החברה הכריזה על דגמי משקפי ה-VR החדשים Quest 3 בתזמון מעניין ותחרותי, ימים לפני הכרזת אפל על משקפי המציאות המעורבת שלה ה-Vision Pro.

בנוסף, מטא הוזילה את מחיר דגמי משקפי ה-VR הקודמים. מלבד משקפי VR במחירים נגישים יחסית לעומת אלה של אפל, ביוני האחרון מטא השיקה גם שירותי מינוי למוצרי VR עבור 8 דולר בחודש או 60 דולר במנוי שנתי בתוכנית שנקראת +Quest, אשר מהווה דחיפה לייצר הכנסות חוזרות עבור החברה. השירות החדש יאפשר למנויים גישה לשני משחקים חדשים מדי חודש בהם ניתן לשחק בעזרת החומרה של מטא - משקפי ה-Quest.

תרד'ס התחילה חזק והתרסקה: האם תחזיק מעמד?

מי שהביא לעולם את פייסבוק לפני כמעט שני עשורים, השיק לראשונה מזה שנים רשת חברתית חדשה שדומה מאוד ל-X (טוויטר), שעוברת שורה של מהפכות. הרשת החדשה מבוססת הטקסט ת'רדס (Threads) עשתה היסטוריה כשצברה יותר מ-100 מיליון משתמשים בתוך ימים בודדים, מהר יותר אפילו מ-ChatGPT ומטיקטוק.
העובדה שת'רדס היא אפליקציית בת של אינסטגרם והדשדוש של טוויטר, עזרו להגיע להישג חסר התקדים במהירות. מנכ"ל אינסטגרם, אדם מוסרי, התראיין לאחרונה לפודקאסט של הניו יורק טיימס והודה שהטיימינג היה חשוב ביותר. עם זאת, ת'רדס לא הושקה עדיין במדינות האיחוד האירופי, שם יש צורך בזמן רב יותר כדי לקבל את אישור הרגולציה.

ת'רדס (צילום: rafapress, shutterstock)
אפליקציית Threads. אם מישהו יודע לבנות רשתות חברתיות, זו מטא | צילום: rafapress, shutterstock

למרות שת'רדס ספגה ירידה בשימוש לאחר השיא שהגיעה אליו, אם יש חברה מנוסה בתחזוקה של רשתות חברתיות לאורך שנים ושימור משתמשים בהן זו מטא, כך שניתן לשער שנשמע עוד רבות על ת'רדס ומדובר בטרנד שמוקדם להכריז עליו כרגעי. החיפזון בו הושקה האפליקציה ניכר, כשבכל מספר ימים מצטרפים פיצ'רים לאפליקציה שמשתנה תוך כדי כתיבת שורות אלה.

הקרב מול מאסק עובר לפסים אישיים

כשצוקרברג עבד על השקת אפליקציה מתחרה בטוויטר, שנרכשה לפני מספר חודשים על ידי המיליארדר אילון מאסק, אפשר היה לצפות שהתחרות הישירה לא תעבור בשקט.

למרות שמאסק לא חוסך במילים ונוהג לצייץ את מחשבותיו לכל עבר בטוויטר - כולל השאלה האם לרכוש בכלל את החברה - נראה היה שאפילו בדמיון איש לא חשב שהיריבות בין שני המנכ"לים תקצין עד כדי הזמנה לקרב פיזי ששני הצדדים נהנים להפגין את ההכנות שלהם אליו.

מארק צוקרברג (צילום: מתוך אינסטגרם | Israel Adesanya, instagram)
צוקרברג באימונים. האם יתרחש קרב אמיתי מול מאסק? בינתיים הוא רק מרוויח מהיריבות | צילום: מתוך אינסטגרם | Israel Adesanya, instagram

מאסק ירד לפסים אישיים כשהגיב על סרטונים של צוקרברג מאימוני הג'יוג'יטסו שלו וצייץ שהוא מוכן להילחם בו בזירה, צוקרברג לא נשאר חייב והגיב "שלח לי מיקום". משם הדרך הייתה קצרה לפוסטים של הצמד מתכוננים לקרב כשהם מתאמנים עם לוחמי MMA ותיקים ושולחים רמזים פומביים האחד לשני באופן שמנציח ששניהם כנראה נהנים מהיריבות הזו מעבר לביזנס.