מטא פייסבוק Meta Facebook (צילום: rafapress, שאטרסטוק)
מטא (אילוסטרציה) | צילום: rafapress, שאטרסטוק

הציפיות בשוק לדוחות חלשים עבור מטא, החברה-האם של פייסבוק ואינסטגרם, התבדו: החברה סיימה את הרבעון האחרון של 2022, הכוללת את עונת החגים החשובה, עם ירידה מינימלית של אחוז בודד בהכנסות השנתיות. במקביל עברה הרשת החברתית פייסבוק את תחזית צמיחת המשתמשים והגיעה לרף של 2 מיליארד משתמשים יומיים פעילים. מניית החברה עלתה בלמעלה מ-20% במסחר המאוחר.

"הקהילה שלנו ממשיכה לצמוח ואני מרוצה מהאנגייג'מנט החזק באפליקציות שלנו", צוטט מייסד ומנכ"ל מטא מארק צוקרברג במכתב הנלווה לדוחות. "ההתקדמות שאנחנו משיגים במנוע גילוי התכנים מבוסס ה-AI שלנו וברילס הם מניעים מרכזיים של כך. התוכנית שלנו עבור 2023 היא 'שנה של יעילות' ואנחנו ממוקדים על הפיגה לארגון חזק ורזה יותר".

מטא סיימה את הרבעון האחרון של 2022 עם הכנסות של 32.165 מיליארד דולר - יותר מציפיות המשקיעים, שהעריכו שהחברה תכניס 31.65 מיליארד דולר, וירידה של 4% לעומת הכנסות הרבעון המקביל אשתקד. ההכנסה השנתית עבור 2022 כולה הסתכמה ב-116.6 מיליארד דולר, רק אחוז אחד פחות מאשר ההכנסה ב-2021.

צוקרברג: "הקהילה שלנו ממשיכה לצמוח ואני מרוצה מהאנגייג'מנט החזק באפליקציות שלנו. ההתקדמות שאנחנו משיגים במנוע גילוי התכנים מבוסס ה-AI שלנו וברילס הם מניעים מרכזיים של כך"

הרווח למניה היה 1.76 דולר, נמוך מהציפייה ל-2.26 דולר. ההוצאה על המטאוורס היתה גבוהה: 4.28 מיליארד דולר, יותר מהתחזית שהעריכה את ההוצאה ב- 3.99 מיליארד דולר בלבד.

במקביל דיווחה מטא על אישור של רכישה עצמית של מניות (share repurchases או share buyback) בהיקף של 40 מיליארד דולר. זאת אחרי שברבעון השלישי של 2022 רכשה החברה מניות בשווי של 6.91 מיליארד דולר ולאורך השנה כולה רכשה מניות בסכום כולל של 27.93 מיליארד דולר.

תחזיות החברה ל-2023 מעריכות כי ההוצאות השנתיות של החברה יהיו נמוכות יותר מהערכה הראשונית: במקום 94-100 מיליארד דולר הן מוערכות לקטון לאזור ה-89-95 מיליארד דולר כתוצאה מתהליך הפיטורים של 11 אלף עובדים עליו הכריזה החברה בנובמבר האחרון. במכתב לעובדים שפרסם אז צוקרברג הוא התנצל על כך שטעה לדבריו בכך שהעריך שהצמיחה וההכנסות שהביא הקורונה יישארו לנצח.

אדם מתנסה בערכת אוקולוס קווסט מבית פייסבוק (צילום: Anna Zheludkova, שאטרסטוק)
משקפי VR של מטא. ההשקעה של מטא במטאוורס היתה גבוהה מהתחזית | צילום: Anna Zheludkova, שאטרסטוק

שעות ספורות לפני פרסום הדוחות דווח כי בית המשפט דחה את תביעת ה-FTC (רשות הסחר הפדרלית) להוצאת צו מקדמי לעצור את השלמת רכישתה של מטא את חברת Within, המפתחת משחקי ה-VR. אלו חדשות טובות עבור שאיפות המטאוורס של צוקרברג, אך לא מספיקות כדי להציל את מטא מהשנה הקשה שעברה עליה.

בתחילת 2022 עמד שווי המניה של מטא על 332 דולר. שער החברה עם נעילת המסחר היום (רביעי) היה 153 דולר - אובדן ערך של 53%. בסוף אוקטובר 2022, לאחר פרסום דוחות הרבעון השלישי הגיעה המניה לשפל של 83 דולר, אך מאז התאוששה ועלתה בכ-60%. מתחילת 2023 הוסיפה המניה עוד 22% לערכה.

איומים מרובים מבחוץ והתעקשות מבית

דוחות מטא לרבעון הרביעי של 2022 חותמים עבורה שנה קשה, שכללו אתגרים רבים שחלקם זימן לה השוק וחלקם היא הביאה על עצמה. הכלכלה שינתה כיוון ומצמיחה וצריכה עברה להתכווצות, אינפלציה וריבית עולה. החששות להקטנת הצריכה יצרו סביבה כלכלית קשה לניווט לחברה כמטא, שהמודל העסקי שלה מבוסס על מכירת פרסומות.

בנוסף התמודדה מטא ב-2022 עם הפצצה שהטילה אפל בדמות שינוי המדיניות ב-iOS, שסייעו לפרטיות משתמשי האייפון ובמקביל פגעו ביכולת של מטא לזהות המשתמשים ולדייק את טרגוט הפרסומות אליהם.

מארק צוקרברג (צילום: Drew Angerer, getty images)
צוקרברג. אמר לעובדים שטעה כשחשב שהצמיחה של הקורונה תישאר לנצח | צילום: Drew Angerer, getty images

במקביל ניצבה מטא מול תחרות גוברת והולכת מצד טיקטוק. אפליקציית הסרטונים הקצרים פגעה בליבו של החפיר (moat) שמגן על מטא: אפקט הרשת (The network effect). אפקט זה נבנה על כך שהרשת החברתית של המשתמש נמצאת כולה במקום אחד, ולכן קשה מאוד להעביר את כל הקהל לרשת חדשה, שהיא לכאורה "ריקה" ממשתמשים וחסרת עניין. אך טיק טוק הצליחה למכר קהלים חדשים, בעיקר בקרב בני הדור הצעיר, שמעולם לא טרחו בכלל לפתוח פרופיל בפייסבוק.

האיום הנוסף שצוקרברג דווקא זימן לעצמו הימור הענק על המטאוורס, על רקע חוסר הסבלנות הגובר מצד המשקיעים להון הרב שמטא השקיעה בחזית זו.

לפני שנה בדיוק דיווחה מטא על ביצועי הרבעון האחרון של 2021 שכללו בשורות קשות בכל החזיתות: ירידה במספר המשתמשים לראשונה בתולדות החברה; הערכה שהמדיניות החדשה של אפל תפגע ביכולת של מטא לטרגט קהלים לפרסומות ותסב לה הפסד של כ-10 מיליארד דולר במהלך 2022; והצהרה של צוקרברג על השקעה בת 10 מיליארד דולר במציאות המדומה. בתגובה הגיבה מניית מטא בקריסה של 20%.

הכלכלה שינתה כיוון ומצמיחה וצריכה עברה להתכווצות, אינפלציה וריבית עולה. החששות להקטנת הצריכה יצרו סביבה כלכלית קשה לניווט לחברה כמטא, שהמודל העסקי שלה מבוסס על מכירת פרסומות

דו"חות הרבעון הראשון של 2022 לא הביאו סיבה לאופטימיות. מטא לא דיווחה על צמיחה גבוהה בהכנסות או בנתוני השימוש, ולמעשה בחלק מהפרמטרים אך החמיצה את תחזיות האנליסטים. צוקרברג הצניע את אהבתו למטאוורס ועדכן כי החברה לא תגדל את השקעותיה בתחום, ריכוך הדרמה שחררה אנחת רווחה גדולה בשוק והמניה זינקה ב-18% לאחר פרסום הדו"ח.

אלא שבדוחות הרבעון השלישי של השנה צוקרברג כבר חשף את כל הקלפים והודיע שמטא היא "אול אין" במציאות המדומה, והציג במקביל ירידה מציאותית מאד של 35% ברווח הנקי. מטא הדגימה שוב את יכולהת להשמיד ערך, המניה ירדה ב-25% בתוך 10 שעות והחברה איבדה 67 מיליארד דולר מערכה.