Wix (צילום: StockStudio Aerials, shutterstock)
וויקס. עוד לא חושבים על הורדות מחירים | צילום: StockStudio Aerials, shutterstock

במסיבת העיתונאים המקוונת שערכה וויקס (Wix) לחברי הנהלת הפלטפורמה, היה קשה להסתיר את החיוכים לאור התוצאות הטובות בדוח האחרון. ואכן, שלושה חודשים בלבד אחרי ההודעה על תוכנית התייעלות, התוצאות כבר נראות בשטח. ההכנסות עמדו על כמעט 346 מיליון דולר, מעל צפי האנליסטים ל-343 מיליון דולר, ועליה של כמעט 8% לעומת 321 מיליון דולר אשתקד.

יתר על כן, בעקבות הפיטורים ותהליכי ההתייעלות, אלה שבתחילה וויקס הצהירה שלא תעשה, הוצג שיפור משמעותי בפעילות והחברה עברה לרווח לא מתואם מפתיע של 3.6 מיליון דולר שהם רווח של 6 סנט למניה, לעומת צפי השוק להפסד של 9 סנט למניה. אך מאחורי החיוכים, בחברה יודעים שיש מים סוערים לפניהם והם מושפעים מאוד מהמצב הכלכלי המידרדר באירופה בשל המלחמה – שוויקס חוותה על בשרה עם עובדיה במרכז הפיתוח שבאוקראינה.

"אנחנו חברת צמיחה ולהציג צמיחה של 12% בנטרול ה-B2B בתקופה של האטה כלכלית זה נתון יפה", אמר נשיא החברה ניר זוהר, למרות שבתחזית לרבעון הרביעי, וויקס צופה שההכנסות הכוללות יהיו בטווח של 349 עד 354 מיליון דולר, המייצגים כ-5-6% צמיחה משנה שעברה. אמצע הטווח של 351.5 מיליון דולר הוא מעט מעל צפי האנליסטים ל-351.15 מיליון דולר. בחברה גם אומרים שהם מצפים לחזור לרווח תפעולי על בסיס non-GAAP ברבעון הרביעי של 2022.

נשיא החברה ניר זוהר: "אנחנו חברת צמיחה ולהציג צמיחה של 12% בנטרול ה-B2B בתקופה של האטה כלכלית זה נתון יפה"

אלה לא נתונים של חברת צמיחה. במיוחד כשמשווים את זה לערכו הנומינאלי של הדולר. כאן טמונה הבעיה לא רק של וויקס, אלא של כל השוק. נכון לכרגע אין חיוב מצד הרשויות בארה"ב לדווח על שינויי ערכי הדולר מבחינה אינפלציונית בדוחות הלא מתואמים, שאליהם מתייחסים המשקיעים. כלומר החברות לא מדווחות על המשמעויות של הירידה בכוח הקנייה של הדולר בשל האינפלציה.

ניר זוהר נשיא ויקס (צילום: יחצ)
זוהר. שביעות רצון מהתוצאות | צילום: יחצ

בבדיקה במחשבון האינפלציה של משרד הכלכלה בארה"ב, 321 מיליון דולר בספטמבר 2021 הם שווי ערך לקצת יותר מ-347 מיליון דולר בספטמבר האחרון. כלומר מבחינה נומינאלית ובדוחות הלא מתואמים, הכנסות החברה ברבעון שעבר לא צמחו בכלל - ההיפך, הן קטנו. לגבי התחזית, במושגים אינפלציוניים, 354 מיליון הכנסות בתחזית שנתנה החברה, הם שווי ערך בדולרים ל-327 מיליון דולר בספטמבר 2021.

אבל כאמור, אף אחד לא ציפה לרווח כלשהו, אז זו כבר סיבה למסיבה, במיוחד מאז הירידות העזות בשווקים וההתרסקויות שבאו עמן. וויקס, כמו לא מעט חברות, התמודדה עם בעיות של צמיחה משמעותית ושינוי המטוטלת, שהובילו לעליות אינפלציוניות ושינוי חד בפעילות הכלכלית. כל זה משתקף היטב בכוננות הספיגה העולמית למיתון בשנה הבאה.

תוכנית ההתייעלות פועלת מהר

כזכור, לפני 3 חודשים החברה פרסמה תוכנית התייעלות כדי לפצות על השחיקה בהכנסות, כשהחברה הודיעה על כך שהחלה במהלך צמצומים בהיקף של 150 מיליון דולר. החברה פירטה דאז את החלוקה בקיצוצים: 25% יגיעו מהורדת עלויות; 75% יגיעו מהורדת הוצאות "תפעוליות", שזה מכבסת מילים לצמצום כוח אדם. "אספקט משמעותי בתוכנית הוא התאמת גודל כוח האדם וגיוסים עתידיים, תוך אופטימיזציה של עוד הוצאות תפעוליות שאינן מייצרות הכנסות", כתבו דאז בחברה.

זוהר: "ההתנהלות מול סטארבורד היא כמו כל משקיע, הם הציגו את דעתם. כשהם פרסמו את המצגת שלהם הם עוד לא ראו את התוצאות של מה שעשינו. כרגע הם לא ביקשו מקום בדירקטוריון" 

"מצבת כוח האדם עומדת על 5,700 וכרגע אין עוד פיטורים על הפרק. השינויים שעשינו עובדים ורואים את זה בצורה ברורה מדוחות הכספיים, אנחנו רואים את התוצאות של המהלכים שעשינו בצורה מאוד מהירה", הוסיף זוהר.

איך אתם מתוכננים לצפי המיתון באירופה ובארה"ב, שני השווקים החשובים ביותר שלכם?
זוהר: "אין ספק שמרגישים שיש האטה בפעילות האינטרנטית מהרבה מאוד סיבות. נקודת ההשקה היחידה שיש לנו כחברה היה המשבר הכלכלי של 2008, כשאז דווקא הייתה נהירה לכיוון שלנו על ידי אנשים שפוטרו ורצו להתחיל משהו חדש. אבל אז היינו חברה הרבה יותר קטנה ולא בטוח שזו נקודת השוואה טובה.

"ההתדרדרות בשווקים ובמטבעות במיוחד באירו קרתה מאוד מהר, בין היתר בגלל המלחמה באוקראינה, כשאנחנו הושפענו ישירות בגלל המלחמה. אנחנו עוקבים מקרוב אחרי מה שקורה וכרגע אנחנו עוד לא חושבים על הורדות מחירים".

איך הצמצומים השפיעו על המענה ללקוחות?
"החברה צמחה משמועתית בקורונה, הבאנו הרבה מאוד אנשים כדי לתת תמיכה. אבל כמות המשתמשים החדשים ירדה בגלל תנאי המאקרו, כשבמקביל עסקנו בפיתוח טכנולוגי ופישטנו תהליכים כך שיהיו ללא מגע ידי אדם, והצלחנו לצמצם בלי לפגוע בלקוחות שלנו".

"לא פנו אלינו בנושא מיזוגים"

במאי דיווחנו לכם פה לראשונה על כך שחברות ישראליות חוששות מניסיון להשתלטות עוינת מצד משקיעים אקטיביסטים. אז וויקס קיבלה מנה הגונה של אקטיביזם כשקרן ההשקעות סטארבורד, הקרן שמיררה את חייו של איל וולדמן במלאנוקס – רכשה 9% ממניות החברה ונכנסה בדלת הראשית – וזעזעה את אמות הסיפין בחברה. חרף העובדה שסטארבורד החמיאה לוויקס ואמרה כי היא הזדמנות השקעה מצוינת, היא פרסמה את הרווחיות התפעולית הנמוכה של וויקס ביחס לשוק והבהירה שנדרשות פעולות צמצום.

"באופן כללי אני חושב שקשה מאוד להשוות בין חברות הייטק, אבל ההתנהלות מול סטארבורד היא כמו כל משקיע, הם הציגו את דעתם. כשהם פרסמו את המצגת שלהם הם עוד לא ראו את התוצאות של מה שעשינו", אמר זוהר, שהתקשה להסתיר את העובדה שאינו מאוד מרוצה מהכניסה של הקרן, אבל דחה את העובדה שהקרן לוחצת על ההנהלה לבצע שינויים והוסיף כי "כרגע הם לא ביקשו מקום בדירקטוריון".

היו דיבורים על מיזוגים אפשריים?
"תשאלו את מי שפרסם את זה. אלינו לא הגיעו פניות ולא דיברו איתנו על זה בכלל".