הלוגו של וויקס על בניין החברה ביפו (צילום: StockStudio Aerials, שאטרסטוק)
ויקס. בעד תוכנית ההתייעלות | צילום: StockStudio Aerials, שאטרסטוק

הקרן האקטיביסטית סטארבורד, שנכנסה בספטמבר האחרון לאחזקה של 9% ב-Wix, מפרסמת כעת מצגת שבה היא מסבירה את המהלך. סטארבורד מפרסמת את המצגת במסגרת כנס למשקיעים. נזכיר, קרנות מהסוג שלה מזהות חברות שלדעתן אינן יעילות או מנהלות מספיק טוב, וניתן להשביח אותן.

סטארבורד בחרה להציג במצגת שלוש אחזקות שלה, אחת מהן היא ויקס. נקדים ונאמר שסטאבורד מאמינה בחברה וכותבת: "ויקס נושאת הזדמנות של עסק באיכות גבוהה, נאמנות לקוחות, במחיר אטרקטיבי ופוטנציאל יצירת ערך על ידי גידול מאוזן יותר מול הרווח". סטארבורד הקדימה ואמרה שכעת, לאור המשבר, הפוקוס בשוק הטק עובר מצמיחה בכל מחיר, לרווחיות.

סטארבורד כותבת כי לוויקס, כפלטפורמת בניית אתרים במודל עצמאי, יש 230 מיליון משתמשים ברובד החינמי וכ-6 מיליון משתמשים ברובד התשלום, עם נוכחות ב-180 שווקים. החברה נהנתה מצמיחה לאורך תקופת הקורונה אף במקביל גדלו גם הוצאות החברה שנדרשו לתמוך בצמיחה הזו.

אבל: סטארבורד טוענת כי ברבעונים האחרונים הצמיחה חזרה לנורמל, ואילו מבנה העלויות של ויקס נשאר כבד, מה שגרם לרווחיות נמוכה, או כפי שהקרן כותבת: poor profitability. מה שגרם לירידה של 76% בשווי המנייה בין אוגוסט 2021 למועד המצגת - אוקטובר 2022.

המכפילים לפיהם ויקס נסחרת נמוכים משל מתחרותיה ומשל חברות בנות השוואה (כגון גו דאדי, Etsy, האב ספוט ואחרות). זאת בגלל שיעורי רווח "הגרועים בענף" כותבת סטארבורד, ומתייחסת למדד שיעור תזרים המזומנים החופשי ביחס למכירות.

סטארבורד טוענת כי ויקס יכולה להשתפר משמעותית בשיעורי הרווח שלה ומסבירה כי בשנים האחרונות החברה גייסה אנשים באופן אגרסיבי מה שגרם ליותר מהכפלה בעלויות שלה, שעמדו על 1.3 מיליארד דולר ב-2021, מול 556 מיליון דולר ב-2018. סטארבורד גם מונה ראשים, וטוענת שלויקס 5,900 עובדים, על הכנסות של 1.4 מיליארד דולר. לשם השוואה, בסקוור-ספייס המתחרה 1,600 איש על הכנסות של 860 מיליון דולר. זאת אומרת, ויקס גדולה מסקוור ספייס ב-60% לערך, ולכן הייתה צריכה לעמוד על בערך 2,500-2,600 עובדים כדי להיות יעילה כמותה.

סטארבורד טוענת כי ויקס יכולה להשתפר משמעותית בשיעורי הרווח שלה ומסבירה כי בשנים האחרונות החברה גייסה אנשים באופן אגרסיבי מה שגרם ליותר מהכפלה בעלויות שלה. סטארבורד גם מונה ראשים, וטוענת שלויקס 5,900 עובדים - כפול מהנדרש עבודה

עיקר הגידול בהוצאות, סטארבורד מצביעה, הוא בשיווק ובמכירות, שגדלו ב-100% במונחי הכנסות על פני אותן השנים, ובמונחי אנשים, גדלה פי שלוש מאז 2018. גם בפיתוח יש עודף, כותבת סטארבורד: "על אף הכנסות שהן שליש מגו דאדי, לוויקס יש יותר עובדי מו"פ מלגו דאדי". 

ויקס, נזכיר, אכן הכריזה על תוכנית התייעלות לאחרונה של 150 מיליון דולר, וסטארבורד כותבת בחיוב על התוכנית, שהשוק אהב אותה והמנייה הגיבה בעליות. "התוכנית הזו יכולה להביא את ויקס ליעד שיעור הרווח", נכתב, שהוא 20% ל-2025.

בדיוק היום הכריז נשיא החברה ניר זוהר בטוויטר על מעבר החברה לקמפוס החדש שלה בגלילות, פרויקט שהחל ב-2019 והוערך בעלות של כ-1.5 מיליארד שקל.