ליאור שמש, סמנכ"ל כספים, Wix (צילום: אלן צצקין, יחצ)
ליאור שמש, סמנכ"ל הכספים של Wix. מתמקדים בניהול חכם של ההוצאות | צילום: אלן צצקין, יחצ

"תפעולית אנחנו רווחיים", מסביר סמנכ"ל הכספים של Wix ליאור שמש בשיחה עם tech12, "אני לא הולך לפטר אדם אחד - ההיפך, אני הולך להעסיק עוד - אבל עובדים שיתמכו בצמיחה". בעוד השיחה מתנהלת, מניית Wix, שדיווחה בלילה על הפסד של 41 סנט למניה (5 סנט יותר מהתחזית), צוללת ביותר מ-11% בטרום מסחר ו-80% מהשיא שלה בפברואר אשתקד.

השוק לא אוהב את הדוחות הפושרים של Wix. בפן החיובי, ההכנסות ברבעון הראשון של 2022 הן 342 מיליון דולר - עלייה של 14% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, אבל האינפלציה על קצב שנתי של 8.3%. 

"התנודתיות והאי-ודאות בשוק עדיין במגמת עלייה, ויש לזה השפעה ישירה על הצמיחה בהכנסות שלנו", מסר שמש והוסיף כי "אנחנו מתמקדים בניהול חכם של ההוצאות שלנו וקידום התייעלות תפעולית, וכבר ניתן לראות לכך תוצאות. כמו כן אנחנו מאמצים תוכנית עבודה שמטרתה להביא ל-20% תזרים מזומנים חופשי עד 2025".

שמש: "אנחנו מתמקדים בניהול חכם של ההוצאות שלנו וקידום התייעלות תפעולית, וכבר ניתן לראות לכך תוצאות. כמו כן אנחנו מאמצים תוכנית עבודה שמטרתה להביא ל-20% תזרים מזומנים חופשי עד 2025"

אז איך ההתייעלות באה לידי ביטוי?
"בשנתיים האחרונות גייסנו 2,000 עובדים חדשים, ותוכנית הפרטנרז שלנו מהווה כבר 25% מההרווח. תוכנית ה-Payments של האיקומרס גם צומחת יפה. כרגע, סיימנו את ההשקעות הגדולות בפעילות. ההתייעלות מגיעה מפעילות חדשה שצפויה לעלות בכ-30%, כשהעלויות יצטמצמו ל-10%, משם תבוא ההתייעלות. המטרה כרגע היא להגיע לתזרים מזומנים חופשי של 20% עד 2025".

אבל עכשיו Cash is King, אין תוכניות לקיצוצים?
"לא. כרגע אין כאלה בכלל".

וויקס (צילום: Larich, שאטרסטוק)
Wix. מסר מרגיע לעובדים | צילום: Larich, שאטרסטוק

עוד דיווחה היום מאנדיי.קום: מאנדיי היכתה את התחזיות והציגה הכנסות של למעלה מ-108 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2022, עלייה של 84% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. עם זאת ההפסד התפעולי עלה מלמעלה מ-23 מיליון דולר ברבעון המקביל, לכמעט 44 מיליון דולר ברבעון הנוכחי. ההפסד הנקי הלא מתואם עמד על 96 סנט לעומת 63 סנט הפסד ברבעון המקביל, עלייה של למעלה מ-52%.

שיעור ה-Net Dollar retention, קרי כמה משלמים הלקוחות על השירות בתוספת שדרוגים והרחבות, היה גבוה מ-125% ומשתפר ככל שיש יותר משתמשים לתוכנה הארגונית: ה-NDR של לקוחות עם יותר מ-10 משתמשים היה גבוה מ-135%, ה-NDR ללקוחות עם הכנסות שנתיות חוזרות (ARR) גבוהות מ-50,000 דולר היה יותר מ-150%. מבחינת הלקוחות של מאנדיי, מספר הלקוחות המשלמים עם ARR של יותר מ-50,000 דולר עמד על 960 - גידול של 187% לעומת 335 לקוחות ב-31 במארס, 2021. לרבעון הבא החברה צופה הכנסות של עד 119 מיליון דולר ועד 492 מיליון בשנה כולה.

לאן הולך השוק?

למרות שהנאסד"ק זינק בכמעט 4% ביום המסחר בשישי, את שבוע שעבר עדיין סיים במינוס 2%. מדד ה-S&P500 סיים אף את השבוע בעלייה של 2.4% וירד אחוז בודד בשבוע שעבר בסך הכול, אבל ביום רביעי כבר היה רחוק למעלה מ-18% מהשיא שלו בתחילת השנה, וכעת הוא 16% משיאו. אבל הדימום קיבל אתמול עוגן חדש, כשבלומברג דיווח כי 11 טריליון דולר יצאו משוקי המניות הגלובליים בשל האינפלציה הגואה והמצב הגיאופוליטי המידרדר והשפל שממנו חושש השוק, ומתמחר אותו לשנה הבאה.

כרגע אנחנו נמצאים בצומת דרכים עם 3 כיוונים כלליים, שאליו, פחות או יותר, יכול ללכת לשוק: הדרך הראשונה והפחות סבירה, היא שהעליות של יום שישי סימנו את סוף הירידות. הרי ה-S&P כבר גירד את המינוס 20% והתייצב. התסריט פחות הגיוני בנקודת זמן הזו, אבל ניסיונות לתזמן את השוק נועדו, לרוב, להיכשל. הדרך השנייה זו האופציה הצפויה ביותר, כלומר המשך התנודתיות עם הפנים של המדדים המובילים ומניות הטק כלפי מטה.

האופציה השלישית היא מלכודת דובים, כמו שקרה במחצית השנייה של חודש מרץ, שבו כמעט כל השוק עלה, רק כדי לחזות בהתפרקות של חודש אפריל הקשוח. כלומר עלייה לפרק זמן מצומצם, לצורך ירידה תלולה שלאחריה.

רוב החברות המשמעותיות למשק האמריקאי כבר דיווחו על תוצאות Q1 של 2022, והשוק כבר חטף את מכותיו המרובות, כשגוגל, אפל, אמזון, נטפליקס ועוד לא מעט נחתכו

האם אנחנו לקראת כמה שבועות רגועים? התחזיות לעתיד מתבססות על 3 אינדיקטורים: מדד המחירים האמריקאי לצרכן לחודש שעבר כבר יצא, ועשה את הנזק שלו, לאחר שהראה כי בחודש אפריל אינפלציית הליבה – ללא מזון ואנרגיה – עלתה בלמעלה מ-100% וקצב האינפלציה השנתי עמד על 8.3%.

נגיד הפד ג'רום פאוול (צילום: בלומברג, Getty images)
ג'רום פאוול. לפד יהיה קשה לבצע "נחיתה רכה" לאינפלציה | צילום: בלומברג, Getty images

האינדיקטור השני הוא שרוב החברות המשמעותיות למשק האמריקאי כבר דיווחו על תוצאות Q1 של 2022, והשוק כבר חטף את מכותיו המרובות, כשגוגל, אפל, אמזון, נטפליקס ועוד לא מעט נחתכו. בשל גודלן וחשיבותן לשוק, כל מהלומה למניות אלה, שנחשבות לעוגן המרכזי בבורסה בארה"ב ובעולם מאז משבר הסאב פריים, היכו את שוק המניות שוק על ירך. אז גם הנזק הזה כבר נעשה. השלישי, זו העובדה שההחלטה על הריבית של הפד צפויה להיות בתחילת החודש הבא. כשבוע לפני, נתחיל לראות מסרים מחלחלים מלמעלה, כפי שעשה הפד בחכמה עד עכשיו ויחזירו את הירידות למרכז הבמה.

"עדיין אין סימנים ברורים של היפוך מגמה"

בניתוח של ארי ואלד, המנתח הטכני של בית ההשקעות אופנהיימר, הוא אמר כי "הרמה הנוכחית של שוק המניות האמריקאי קרובה יותר לתחתית, אם כי בשלב זה עדיין אין לסימנים ברורים של היפוך מגמה שלילית". ואלד הציג בסקירתו עשרה פרמטרים שאמורים להצביע על השגת השפל בשוק המניות, בהתבסס על תבניות שווקים דוביים בעבר.

רשימת האינדיקטורים הללו כוללת: עוצמת ירידה של מדד ה-S&P500 משיאו מעל 21%, תקופת הירידות במשך 7 חודשים משיא (כעת 4 חודשים), ירידת מדד המניות הקטנות מעל 20% מממוצע ל-200 יום (כעת 21%), מדד הפחד, ה-VIX עומד מעל 35 ועוד. "מרבית הפרמטרים קרובים לרמות המאפיינות את נקודת השפל", כתב ואלד שהדגיש כי הוא עדיין מצפה לראות איזו תבנית תקבל ההתאוששות.

הכלכלן הראשי של שרודרס: "ניסיונות העבר, מהמיתונים שהתרחשו בשנות ה-80 וה-90 של המאה הקודמת, הראו עלייה בקצב האינפלציה בה אנו חוזים היום. ולמרות שגם אז דיברו על נחיתה רכה, זה לא קרה. האינפלציה מתחפרת וגבוהה ורחבה משצפו"

ענק הפיננסים הבריטי, שרודרס, בנק שמנהל כ-1 טריליון דולר בנכסים, אומר כי לפד יהיה מאוד קשה לייצר "נחיתה רכה", כלומר להוריד את האינפלציה מבלי לייצר מיתון. "באופן בסיסי, הפד צריך להחזיר את האיזון בין ההיצע לביקוש (של דולרים, א"ל), כך שיהיה מספיק מרווח לכלכלה להוריד את לחצי כוח האדם ועליות המחירים", כתב קית' ווייד, הכלכלן הראשי של שרודרס, במכתב למשקיעים.

"ניסיונות העבר מהמיתונים שהתרחשו בשנות ה-80 וה-90 של המאה הקודמת, הראו עלייה בקצב האינפלציה בה אנו חוזים היום. ולמרות שגם אז דיברו על נחיתה רכה, זה לא קרה. האינפלציה מתחפרת וגבוהה ורחבה משצפו, כששוק העבודה האמריקאי לחוץ מאוד", המשיך והוסיף כי ייתכן ועליות המחירים יכול להפוך לסוג של מעגל קסמים, שבו המשכורות והמחירים מתחרים בעלייה. "ייתכן ובמצב כזה אין ברירה אלא להיכנס למיתון, כדי להוריד את האינפלציה", סיכם וצפה כי הריבית תעמוד על בין 2.5 ל-2.75% בסוף השנה.