משרדי מיקרוסופט, סין (צילום: STR / Stringer, getty images)
משרדי מיקרוסופט. | צילום: STR / Stringer, getty images

אמזון, מטא, גוגל ומיקרוסופט מגיעות אל עונת הדוחות הנוכחית כשהן רזות יותר בכ-61 אלף עובדים סה"כ. הדיווחים על פיטורים בענקיות הטק החלו בנובמבר האחרון, כשמטא הייתה הראשונה לקצץ 13% מכוח האדם שלה שהם 11 אלף איש. אמזון התעתדה לפטר 10,000 איש והחודש המספר הזה כמעט הוכפל ל-18 אלף; גוגל מפטרת כ-12 אלף ומיקרוסופט כ-10,000. מלבד קיצוצים נרחבים במחלקות הגיוסים אצל כל החברות, נראה שהאסטרטגיה השלטת היא להקטין או לחסל מחלקות רווחיות פחות. 

אמזון גנזה לגמרי מספר פרויקטים כמו מחלקת הטלה-רפואה שלה ושירות שיחות וידאו ייעודי לילדים, אבל קיצצה גם בחנויות, במחלקות ה-devices והרחפנים. בגוגל הקיצוצים היו רוחביים יותר אבל מחלקת המחקר וה-AI שלה כמעט ולא נפגעה, לעומת מחלקה בשם Area 120, מעין אינקובטור ליוזמות של עובדים, שנסגרה כמעט לגמרי. במיקרוסופט הדיווחים מספרים על כמה סטודיו-אים לגיימינג שנסגרו ועל תתי מחלקות בתחום המציאותהמעורבת, כמו פרויקט בשם AltspaceVR שהתמקד בפלטפורמה חברתית מבוססת VR

המידע אמנם חלקי למדי ולא מבוסס על מספרים שהחברות שחררו בעצמן, אבל הוא מעניין מכמה סיבות. ראשית, גדול וקשה ככל שיהיה, הוא לא משתווה לצמיחה שהחברות הללו חוו במהלך הקורונה. ב-WSJ מציינים שגוגל, למשל, הוסיפה 30 אלף משרות ב-2022 וכעת היא מפטרת פחות מחצי מהמספר הזה. בעצם, 12 אלף איש נוספו לחברה רק ברבעון השלישי של השנה. מטא הוסיפה 15 אלף עובדים בשלושת הרבעונים הראשונים של 2022 ופיטרה 11 אלף ברבעון האחרון. 

בהקשר הזה חייבים לציין את החברה היחידה שנכון להיום טרם הודיעה על פיטורים: אפל. להבדיל מהשכנות שלה לרשימה, אפל שמרה על צמיחה מתונה בתקופת הקורונה

בהקשר הזה חייבים לציין את החברה היחידה שנכון להיום טרם הודיעה על פיטורים: אפל. להבדיל מהשכנות שלה לרשימה, אפל שמרה על צמיחה מתונה בתקופת הקורונה. בין ספטמבר 2019 לספטמבר 2022 אפל צמחה ב-20%, מיקרוסופט ב-50% ואמזון הכפילה את מצבת כוח האדם שלה.  בנוסף, אפל תמיד הייתה שמרנית למדי בהטבות ופינוקים לעובדים. בלי מסיבות ענק, טיסות מפנקות ושאר דברים שמצטלמים מעולה באינסטגרם. 

אפל כמובן לא חסינה למצב בשוק. הדוחות הקרובים שלה שיצאו ב-2 לפברואר צפויים להיות מאכזבים ולכלול - לראשונה מזה שלוש שנים - ירידה במכירות. אבל המבנה היחסית רזה שלה עשוי לאפשר לה לשרוד את גל הפיטורים הנוכחי מתחת לראדר, כשהיא מסתפקת בלא לאייש משרות שהתפנו, כך לפי חלק מהאנליסטים. כמובן שכל זה בתנאי שהתגובה של השוק לדוחות תהיה מתונה בעצמה. 

נכון לרגע זה הפיטורים מצטיירים כהחלטה בריאה ברוב המקרים. זה כמובן אף פעם לא פשוט לראות אנשים מאבדים את מקום עבודתם, אבל ברמת התאגיד צריך לקטום מדי פעם יוזמות שהצליחו פחות

בינתיים חברות הביג טק שמרו על איפוק ופיטרו בפינצטה אבל המקרה של אמזון, שהכפילה את מספר המפוטרים תוך חודשיים, מראה שיש להחלטה כזו גם חסרון משמעותי: האפשרות שהן היו מאופקות מדי. התקשורת האמריקאית משופעת ביומיים האחרונים בידיעות על כך שעובדי גוגל הנותרים חוששים מגל פיטורים נוסף. החברה העבירה את כולם הערכת ביצועים בחודשים האחרונים והציפיה הייתה שהפיטורים יבוססו על המדד הזה אך זה לא מה שקרה. גוגל קיצצה פרויקטים ופיטרה גם עובדים בכירים עם מדד שביעות רצון גבוה ומשכורת נדיבות. כעת, נטען, העובדים הנותרים חוששים מגל נוסף בקרוב שיבוסס הפעם על פרמטר של ביצועים. 

נכון לרגע זה הפיטורים מצטיירים כהחלטה בריאה ברוב המקרים. זה כמובן אף פעם לא פשוט לראות אנשים מאבדים את מקום עבודתם, אבל ברמת התאגיד צריך לקטום מדי פעם יוזמות שהצליחו פחות וזה מה שקורה היום. בנוסף, התחזיות אופטימיות לגבי יכולתם של העובדים הללו להילקט במהרה בשוק העבודה האמריקאי, בעיקר בחברות לואו טק שממשיכות בתהליך הדיגיטציה שלהם וצמאות לידיים ומוחות שנפלטו מחברות טק מובילות. סבבי פיטורים נוספים, במיוחד תוך פרק זמן קצר, יציירו תמונה שונה.