סאטיה נאדלה וסונדאר פיצ'אי  (צילום: Fabrice Coffrini and Ron Jenkins, getty images)
משמאל: סונדאר פיצ'אי (גוגל) וסאטיה נאדלה (מיקרוסופט). מה קרה לשכר? | צילום: Fabrice Coffrini and Ron Jenkins, getty images

ירידות ברווחים ובמחירי מניות הביאו להשפעה לא רק על החברות המעסיקות אלא גם ישירות על התגמול שמגיע לעובדים. מלבד גלי פיטורים שהפכו לנפוצים בתעשיית הטכנולוגיה, בדיקה של האינפורמיישן מצאה שעובדי 18 חברות מבוססות ומוכרות ספגו את המגמה בשוק בכיסם, כך שהשכר החציוני שנרשם בחברות אלה מגלם ירידה. יש לציין שהשכר החציוני מבוסס גם על בונוסים ומענקים הוניים.

בסנאפ, מפתחת אפליקציית סנאפצ'אט שפועלת גם בישראל, ירד השכר החציוני ב-33% לעומת 2021. במסגרת מהלך פיטורים של 20% מעובדי החברה האמריקאית בספטמבר האחרון צימצמה סנאפ גם את פעילותה בשלושה אתרים בארץ עם פיטוריהם של 30 עובדים.

בדומה, גם בחברת ברודקום שפועלת בתחום השבבים ומעסיקה מאות עובדים בישראל נרשמה ירידה מהותית של 28% בשכר החציוני ב-2022, שעומד על 179,156 אלף דולר לעומת השנה שקדמה לה. השכר באורקל ובאפלייד מטריאלס שפועלות גם כן בישראל ירד השכר החציוני בשנת 2022 ב-12% וב-7.2% בהתאמה.

מבין ענקיות הטק, בגוגל נרשמה ירידה של 5% בשכר החציוני בשנה שעברה ואילו במיקרוסופט השכר החציוני עלה. במטא, שהייתה הראשונה להכריז על סבב פיטורים המוני בנובמבר האחרון, נרשמה עלייה של 1.2% בשכר החציוני בתקופה זו.

באפל לא מרגישים את המשבר

עם זאת, היו חברות שבהן השכר אף עלה באופן משמעותי: באפל השכר החציוני מ-2021 ל-2022 עלה ב-23%. עם פרסום הנתונים הודיע מנכ"ל החברה טים קוק, שהשתכר פי 1,177 מהעובד החציוני, שיקצץ 40% משכרו בשנה הנוכחית. בעוד שהשכר החציוני בגוגל ירד, המנכ"ל סונדאר פיצ'אי סיים את 2022 עם תגמול בגובה 226 מיליון דולר, מתוכם 218 מיליון דולר מחבילת המניות שלו.

טסלה, שראתה ירידה של 16% בשכר החציוני, הסבירה שהדבר נובע משינויים במספר עובדי הייצור שרבים מהם עובדים מחוץ לארה"ב. לדבריהם, ההתרחבות בחו"ל באה לידי ביטוי בשכר החציוני כשהיא משקפת הבדלים בתגמול מקומי לעומת זה הנהוג בארה"ב. גם אובר (Uber) בה השכר החציוני ירד בכ-6% ציינה שהדבר נובע מרכישה של חברות לוגיסטיקה אחת מהן מדרום אמריקה ומגידול בכוח האדם שמחוץ לארה"ב.