אולי זו עונת המלפפונים שהפכה את "ההתפטרות השקטה" לשיחת היום במערב, אבל שוק העבודה בסין מתמודד בימים אלו עם בעיה שונה לגמרי: החולשה הכלכלית המתמשכת במדינה דוחפת צעירים סינים רבים - מי שאמורים להיות עמוד השדרה העתידי של המדינה המאוכלסת ביותר בעולם - לאמץ את גישת ה-Bai Lan, או בתרגום חופשי "שיירקב".

הגישה הזו מבטאת בעיקר סוג של ויתור ואפאטיות, שעומדת בסתירה מובהקת לחינוך להישגיות שהמשטר הסיני דוחף לצעירים שלו כבר מגיל גן. ה-Bai Lan הוא מרד בלחץ המתמיד להצליח בלימודים, לרכוש דירה, להתחתן ולהיות אזרח פרודוקטיבי. וזה הופך אותו ממרד נקודתי לתופעה שמספקת הצצה לדור שמרגיש שאין לו עתיד.

ברקע הייאוש הזה עומד שיא באבטלת הצעירים בסין, שבחודש שעבר עמד על שיא של 19.9% אבטלה לגילאי 16-24, וזה ככוכבית גם לעוד נתונים שיובאו פה, בהנחה שמאמינים לנתונים הרשמיים מהמדינה. ייתכן אמנם שהשיא הזה מושפע מנתונים עונתיים ומכך ש-10.7 מיליון סטודנטים סיימו השנה את הלימודים ונכנסו לשוק העבודה, אבל הוא עדיין עצום.

קשה לדמיין איך היה משפיע שיעור אבטלת צעירים גבוה כל כך בישראל, ואפשר רק לשער שהוא היה דוחף לבריחת מוחות לחו"ל. אבל לצעירים הסינים קשה יותר לברוח: הם כלואים בין משטר סיני סמכותני, שחיתות גבוהה, תרבות לאומנית וסגרי קורונה מתחדשים שמושפעים מחוסר הנכונות לרכוש חיסונים מערביים. רק השבוע נכנסו בסצ'ואן 21 מיליון סינים לסגר, בגלל 16 חולים מאומתים. אז אפשר להבין למה חלק לא מבוטל מהם פשוט נותנים לכל "להירקב".

החולשה הכלכלית המתמשכת בסין דוחפת צעירים רבים - שאמורים להיות עמוד השדרה העתידי של המדינה המאוכלסת ביותר בעולם - לאמץ את גישת ה-Bai Lan, או בתרגום חופשי "שיירקב"

לפי הצהרות המשטר הסיני, ראשיו מעוניינים לייצר 11 מיליון מקומות עבודה חדשים השנה שיקלטו את בוגרי האוניברסיטאות החדשים ויסייעו להשאיר את שיעור האבטלה על 5.5%. אך הקריסה בשוק הנדל"ן והתכווצות חברות הטכנולוגיה המקומיות (אליהן נגיע בהמשך), יחד עם שיעורי המינוף הגבוהים במדינה מקשים על הגשמת היעד בלי הדפסה גדולה של כסף, שעלולה להחמיר עוד יותר את האינפלציה המתגברת.

מכאן גם עולות שתי שאלות, שהראשונה בהן היא מה שיעור אבטלת הצעירים בסין אומר על התפיסה הגלובלית בדבר היעילות הסינית. ובכן, כנראה שמשהו כבר לא עובד בנראטיב הזה, כפי שמדגימים מקרים כמו הכישלון הסיני בתכנון מטוס נוסעים מקומי זה יותר מעשור וחוסר היכולת לייצר שבבים ברמה גבוהה. שני האירועים הללו מדגימים שסין עדיין תלויה במערב, ונסיונותיה לייצר תחליפים לא עלו יפה עד כה.

השאלה השנייה היא כיצד כ-20% מהצעירים מחוסרי תעסוקה אך שיעור האבטלה הכללי הוא רק כרבע מכך. שכן לרוב שכבת הצעירים גדולה יותר או יחסית שווה בגודלה לשכבת הגיל שמעליה. התשובה לכך היא שבסין פשוט אין מספיק צעירים כתוצאה ממדיניות הילד האחד שהונהגה במדינה בחמשת העשורים האחרונים.

צעירות סיניות מביטות לאופק (צילום: שאטרסטוק)
צעירות סיניות. הייאוש והאבטלה הגבוהה בקרב הצעירים מאיימים על העתיד | צילום: שאטרסטוק

ההנהגה הסינית מודעת לבעיה ולכך שלפי ניתוחי האו"ם, המשך קצב גידול האוכלוסייה הנוכחי יכווץ את תושבי המדינה ב-50% עד סוף המאה, לכחצי מיליארד איש. המצב הזה יצור מדינה מזדקנת שנדרשת לטפל בדור ענק שמתקרב לגמלאות, בשעה שהמדינה לא מצליחה לייצר מספיק עבודות בסיסיות לצעירים חסרי הניסיון התעסוקתי שלה.

סין מחלה על כבודה, אבל האמריקאים נותרו חשדניים

סין היא אמנם מדינה גדולה, חזקה ומאד גאה, אבל כמו הקיסר היינריך הרביעי גם היא "הלכה לקנוסה" ומחלה על כבודה, לכאורה: המשטר הסיני התקפל מול האיום האמריקאי למחוק 260 חברות סיניות מהמסחר בוול סטריט והסכים לראשונה להעניק לרשויות בארה"ב גישה לספרים החשבונאיים שלהן.

האמת היא שהסינים פשוט לא יכולים להרשות לעצמם את מחיקת החברות, שממילא מתמודדות עם מסע ציד רגולטורי של שלטונות סין עצמה. הגישה של החברות לשוק ההון המערבי, שתדלק את ההאצה הסינית הגדולה של העשורים האחרונים, קריטית גם עבור עתידה.

האמריקאים מצפים עכשיו לשיתוף פעולה מלא מהגורמים הסיניים, וכל נסיון הסתרה או חשד למשחק במספרים יתועד וייבדק. אם יתגלה שהסינים נקטו בטקטיקות של שיהוי בנסיון לדחות לעתיד את הזעזוע בכלכלה שלהם, ההשלכות עשויות להיות מרחיקות לכת.

הסינים לא יכולים להרשות לעצמם שהחברות הסיניות יימחקו ממסחר בוול סטריט. הגישה לשוק ההון המערבי, שתדלק את ההאצה הגדולה של העשורים האחרונים, קריטית גם עבור עתידה של המדינה. האמריקאים מצפים עכשיו לשיתוף פעולה מלא

בינתיים סין כבר מאטה: סקר הכלכלנים של בלומברג הוריד את תחזית הצמיחה לסין ל-2022 מ-3.9% ל-3.5%, בשעה שהיעד שהציבה בייג'ינג בתחילת השנה היה 5.5%. וזאת בנוסף לצרור נתונים שליליים מהחודשיים האחרונים, ממדד אמון הצרכנים ועד מדדי מנהלי הרכש, שכבר מעידים על התכווצות.

הדיווח על ההתקפלות הסינית בפני האמריקאים העניקה זריקת עידוד למדד גולדן דרגון שעוקב אחר 72 חברות הטכנולוגיה הסיניות הגדולות, והוא טיפס ב-7% בחמש ימי המסחר שבין שלישי שעבר ושני האחרון. אבל זו נחמה פורתא, אחרי שענקית הקמעונאות עליבאבא וענקית הגיימינג טנסנט סיימו את הרבעון האחרון בהתכווצות, לראשונה מאז הנפקתן. בשנתיים האחרונות הפסידו שתי הענקיות יותר מטריליון דולר בשווי השוק המצרפי שלהן.

במקביל, המשקיעים הגדולים מקטינים או מחסלים את הפוזיציות שלהם בכלכלה הסינית. סופטבנק, שמימנה את עליבאבא מראשיתה, הודיעה מוקדם יותר השנה על כוונתה לצמצם שליש מאחזקותיה בחברה. בחודש שעבר סופטבנק הודיעה על מימוש נוסף וירדה מ-23.7% בעליבאבא לפחות מ-15%. גם המיליארדרים ריי דליו וצ'רלי מנגר צמצמו את פורטפוליו החברות הסיניות שלהן, ונראה כי סין מאבדת את המממנים הכי נלהבים שלה.

הדיווח על ההתקפלות בפני האמריקאים הקפיצה ב-7% את מדד גולדן דרגון שעוקב אחר 72 חברות הטכנולוגיה הסיניות הגדולות. אבל זו נחמה פורתא, אחרי שהענקיות המקומיות עליבאבא וטנסנט סיימו את הרבעון האחרון בהתכווצות, לראשונה מאז הנפקתן

בינתיים, ההגבלות האמריקאיות על יצוא טכנולוגיה מתקדמת לסין הולכות וגוברות: ביום חמישי דיווחו חברות השבבים האמריקאיות אנבידיה ו-AMD כי הרשויות הורו להן להימנע מיצוא לסין של שבבים מתחוכמים המשמשים לעיבודי AI.

"העשור הקרוב יהיה כואב מבחינה היסטורית"

אלו לא הצרות הכי גדולות של ענקיות הטכנולוגיה הסיניות, שנראה כאילו כולן חטפו בשנה האחרונה. הסברה לפיה סין צועדת לקראת עשור אבוד קיבלה לאחרונה חיזוק מאחד השחקנים הכי משמעותיים בשוק המקומי: הענקית הסינית החדשנית ביותר והכי שנויה במחלוקת במערב - יצרנית האלקטרוניקה וואווי, שהכנסותיה קטנו ב-52% במחצית הראשונה של השנה.

ארה"ב חסמה את גישתה של וואווי למכרזי תשתית 5G במערב כבר ב-2019 מחשש להיותה סוס טרויאני סיני, ובעלות הברית המערביות יישרו קו. בהמשך נחסמה גישת החברה גם לשבבים מתקדמים ובכך נפגעה יכולתה להישאר תחרותית.

חנות הדגל של וואווי בשנזן (צילום: JADE GAO/AFP via Getty Images)
חנות הדגל של וואווי בשנזן. ההכנסות התכווצו ב-52% | צילום: JADE GAO/AFP via Getty Images

השילוב בין הסנקציות למדיניות סגרי הקורונה והמצב הכלכלי המידרדר בסין הרעו עוד יותר את מצב החברה. כעת, נראה שהאזהרה ששחרר מייסד ומנכ"ל וואווי רז זנגפיי לעובדיו עם פרסום תוצאות החציון הראשון בשבוע שעבר, רלוונטית למדינה כולה.

"העשור הקרוב יהיה כואב מבחינה היסטורית, בשעה שהכלכלה הגלובלית ממשיכה לסגת", כתב תוך שהתייחס גם למלחמה באוקראינה, הקורונה ו"המצור" מצד ארה"ב. "על וואווי להוריד כל ציפייה הלוקה באופטימיות יתר עד 2023 וייתכן אפילו עד 2025. עלינו להפוך את ההישרדות לקו המנחה החשוב ביותר, לא רק כדי לשרוד, אלא לשרוד עם איכות".