משבר האקלים (צילום: David McNew, Greenpeace)
אתגרי האקלים משפיעים על ביטחון המדינה | צילום: David McNew, Greenpeace

ביום חמישי יפתח בניו-יורק כנס "נקודת המפנה" של יוזמה בשם Climate 180, ויעסוק באתגרי "אקלים ובטחון שמשפיעים על האנושות כולה". בכנס ישתתפו יזמי הייטק, לצד נציגי ממשלה, מקבלי החלטות, ומשקיעים פיננסים בתחום.

מה שמפתיע הוא שאחד מדוברי המפתח בכנס (כנראה בזום) הוא מפקד 8200, תא"ל י'. מה למפקד יחידת הסיגינט הצה"לית ולהתחממות הגלובלית? נראה שלא מעט. סביב סוף שנת 2021, ומיד אחרי תום ועידת גלזגו, נדמה שבמערכת הבטחון כולה ובצה"ל בכלל זה הבינו כי אתגרי האקלים רלוונטים גם לסוגיות של בטחון המדינה.

מדובר צה"ל, למרות מספר פניות, סירבו להרחיב על השתתפות מפקד 8200 בכנס אך אישרו לבסוף את השתתפותו ומסרו כי נושא ההרצאה שלו הוא "איך טכנולוגיה ובינה מלאכותית הם כלי לפתרון בעיות, ביניהן משבר האקלים".

"השפעה ההדדית בין שינויי האקלים ובין מערכות צבאיות"

בנובמבר האחרון, מיד עם תום הוועידה, התפרסמו מספר פרסומים רשמיים שקושרים בין הדברים. במגזין "מערכות" של צה"ל התפרסם מאמר של רס"ן שחר הלר תחת הכותרת: "ההשפעה ההדדית בין שינויי האקלים ובין מערכות צבאיות". הלר התייחס במאמר לאיומים כמו: התגברות והתפתחות של מחלות, פליטי אקלים, התגברות הטרור והפשיעה כתוצאה ממחסור במים ומזון, התחרבות המדבריות והשתנות מקורות המים. ישנם גם השפעות יותר ישירות על היכולת של הצבא להתאמן ולהילחם בתנאי חום.

נציג המל"ל, בדיון בוועדת חו"ב: "בפעם הראשונה אנחנו מכניסים את משבר האקלים כאיום על הביטחון הלאומי, אנחנו עושים את זה דרך הערכת המצב הלאומית שמוגשת כל שנה לממשלה"

ממש ימים בודדים אחרי פרסום אותו מאמר התקיים דיון גלוי בוועדת החוץ והבטחון בכנסת סביב הסוגיה. באותו דיון נחשף כי אגף מודיעין הקים כמה חודשים לפני כן את "מכון גזית" שעוסק בתחום והעמיד בראשו את אל"מ דודי שטרנברג. שטרנברג אמר בוועדה כך: "מכון גזית זה בעצם מכון של אמ"ן, רב תחומי, כלומר, הוא משלב אנשים ממדעי החברה והמדעים המדויקים עם רקע מגוון בתעשייה, הוא מוקם בשיתוף פעולה עם חברת רפא"ל והתכלית שלו זה בעצם לבצע מחקרים מתקדמים, בעיקר בכלים של דאטה". שטרנברג צוטט בגלובס בדיון אומר: "שינוי האקלים משפיע על הכל: יציבות המדינות, מתח בין מעצמתי, המערכת הבינ"ל, וכמובן זירת האויב ואף ארגוני הטרור".

בדיון עלו אתגרים רבים מעניינים טכנים של אחסון תחמושת, סוגיות של שריפות וכיבוי אש בעורף ועד אתגרים אסטרטגיים. נציג המל"ל בדיון אריאל גלבוע אמר: "בפעם הראשונה אנחנו מכניסים את משבר האקלים כאיום על הביטחון הלאומי, אנחנו עושים את זה דרך הערכת המצב הלאומית שמוגשת כל שנה לממשלה".

מוריאל לוטן, Mile Ventures (צילום: דור מלכה)
מוריאל לוטן. "משבר האקלים כנראה יהיה המשפיע המרכזי על הגיאופוליטיקה של המאה הקרובה" | צילום: דור מלכה

מארגני הכנס: "הכנס מביא יחד אנשי חזון ועשיה מכל המגזרים במטרה ליצור פריצת דרך ביכולת לקדם את תחום הקליימט-טק. יחידת 8200 היא אחת ממנועי החדשנות המרכזיים בישראל"

יוזמי Climate 180 הם מוריאל לוטן (מחברת Mile Ventures) ויותם הכהן (חברת Doalogue) שהגיבו לפנייתנו ומסרו: "אנחנו חושבים על משבר האקלים כאירוע אקולוגי אבל הוא בראש ובראשונה כרגע ארוע של בני אדם. הוא כנראה יהיה המשפיע המרכזי על הגיאופוליטיקה של המאה הקרובה. וכדי להתמודד איתו היזמות הטכנולוגית חייבת להתבסס על גישה שילובית של ממשל, טכנולוגיה ומימון. השוק החופשי לבדו כרגע לא יצליח במשימה. הכנס מביא יחד אנשי חזון ועשיה מכל המגזרים האלו במטרה ליצור פריצת דרך ביכולת לקדם את תחום הקליימט-טק. יחידת 8200 היא אחת ממנועי החדשנות המרכזיים בישראל, תחת חסות מדינתית, והעומד בראשה שהוא איש בעל חזון ומחשבה פורצת דרך היא סמל לכך שאפשר לפעול אחרת ולהצליח".

לקריאה נוספות: מחקר של מרכז המחקר והמידע בכנסת בנושא אקלים ובטחון, מחקר של מערכות בנושא, הדיון בוועדת חו"ב.