קמפוס מיקרוסופט הואר בצבעי הגאווה
קמפוס מיקרוסופט בצבעי הגאווה, השנה

כ-10 ימים לאחר מכתב ההייטקיסטים, בהייטק מגיבים לחוק האפליה שמתכוונת להעביר הממשלה הנכנסת. בזו אחר זו מצהירות חברות הייטק שפועלות מישראל שיסרבו לעבוד עם לקוחות וספקים שנוקטים בגישה מפלה. הרקע למחאה הוא תיקון חוק שנחשף במסגרת ההסכמים הקואליציוניים בין הליכוד ליהדות התורה והציונות הדתית. התיקון הצפוי יאפשר לבתי עסק פרטיים להימנע מלספק שירות או מוצר בשל אמונה דתית - ובתנאי שמדובר בשירות או מוצר שאינו ייחודי ושניתן להשיג לו חלופה דומה בקרבה גיאוגרפית במחיר דומה.

מספר מנכ״לים ובכירים של חברות מוכרות בהייטק הישראלי הוציאו היום (ג׳) מכתב המופנה לראש הממשלה ובו נכתב: ״אנחנו, בכירים ובכירות במשק הישראלי, לא יכולים להמשיך ולעמוד מנגד לחדשות בימים האחרונים על הכוונה להתיר לבעלי עסקים ולגופים לבצע אפליה בין לקוחותיהם. אנחנו סבורים כי אנו מדברים בשמם של עשרות אלפי עובדים ועובדות, אזרחים ואזרחיות ישראלים מודאגים״.

המכתב מבקר את השיח הקיצוני והאפליה נגד אוכלוסיות מסוימות בחברה הישראלית: "אנחנו שומעים יותר מדי קריאות לעזוב את המדינה ולצאת לרילוקיישן. אבל אנחנו רואים את עתידנו, עתיד החברות שלנו, ועתיד ילדינו - כאן. כי בין היתר, התיקון לחוק איסור האפליה ומה שהוא מסמל, הוא מהלך שמעבר לפגיעה אישית, עלול לפגוע בהתקדמות שלנו כחברה וכמדינה, להחזיר אותנו להסדרים מיושנים וארכאיים שאין להם מקום במדינה דמוקרטית כשלנו".

חתומים עליו, בין השאר, יואל בר-אל, מייסד טראקס; גיא טיטונוביץ׳, מנכ״ל CHEQ; משה ליפסקר, מנכ״ל אימפרבה ישראל; דן עדיקא, מייסד ומנכ״ל Walkme; תומר לוי, מנכ״ל Logz.io; בן רבינוביץ׳, מייסד קרן amiti ונצ׳רס; דותן לזר, מנכ"ל LSports; לינוי בכור ויצחק חזות, מנכ״לים משותפים MyGenes; אור לנצ׳נר, מנכ״ל BrightData ועוד.

ההודעה הראשונה בנושא יצאה השבוע דווקא מבנק דיסקונט ובמהרה הצטרפו אליה כמה חברות מובילות מסקטור הטק. מוקדם יותר היום שחררה חברת הסייבר Wiz הצהרה לפיה היא תדרוש מכל החברות עימם היא מנהלת עסקים שלא להפלות "מכל סיבה שהיא, לרבות, מטעמי גזע, דת, לאום, ארץ מוצא, מין, נטיה מינית, השקפה, השתייכות מפלגתית, גיל, מעמד אישי, הורות, מקום מגורים או לבישת מדי כוחות הביטחון וההצלה בקבלת מוצרים ושירותים או בכניסה למקומות המספקים את השירות".

בין החברות הנוספות שהוציאו הודעות סולידריות ניתן לציין את חברת אקסנצ'ר ישראל (חברת ייעוץ טכנולוגי המעסיקה למעלה מ-740,000 עובדים ברחבי העולם), חברת הלו הארט שמפתחת פלטפורמה לחיזוי התקפי לב וטיפול מקדים, קבוצת Team8 וחברת נטורל אינטליג'נס.

חברת HP אינדיגו הישראלית שהצטרפה לתמיכה מסרה שהחברה הקימה השנה תא עבור הקהילה הגאה בחברה, יוזמה שעלתה ומנוהלת על ידי העובדים עצמם. גם חברת הסייבר Semperis הודיעה שתקפיד להתקשר עם ספקים המספקים שירות הוגן ולא מפלה.

מאמדוקס נמסר כי היא מתנגדת "לכל שיח או פעולה המפלים כל אדם". בחברה ביקשו לציין גם כי היא המעסיקה הגדולה בישראל של מהנדסים ומהנדסות מהחברה הערבית ושיעור הנשים בתפקידים טכנולוגיים בה עומד על כמעט 40%. 

בחלק מהמקרים אלה מנכ"לים ומנכ"ליות שמפרסמים הודעות ברשתות החבריות, כמו מנכ״לית מיקרוסופט ישראל מיכל ברוומן בלומנשטיק שכתבה בלינקדאין שלה: "לשיח המעודד גזענות ואפליה מכל סוג שהוא אין מקום בחברה מתוקנת".

קרן פיטנגו של חמי פרס הוציאה גם היא הצהרה ברוח דומה בה נכתב בין השאר: "כישראלים, אנחנו מאמינים בשוויון זכויות ברוח מגילת העצמאות לכל אדם באשר הוא, היא או הם. אנחנו מרגישים חובה מוסרית לצאת בקריאה זו ולקרוא לחברינו לקהילת הטק להצטרף אליה בהתנגדות מוחלטת לכל גילוי של שנאה, גזענות או אפליה המאיימות על הדמוקרטיה והחוק בישראל".