אנטידוט Antidote (צילום: Antidote, יח"צ)
אנטידוט. מימין: אביחי סודרי | צילום: Antidote, יח"צ

בדרך לסיבוב גיוס B בהיקף מתוכנן של 25 מיליון דולר, חברת הסטארט-אפ אנטידוט (Antidote) נאלצת לבצע צמצומים כולל פיטורי עובדים וקיצוץ בהוצאות השיווק. ל-tech12 נודע כי החברה מנהלת בימים אלה משא ומתן עם מספר משקיעים על הזרמת כספים חלקית מיידית ובמקביל הפחתת קצב שריפת המזומנים. הגיוס המיידי יצטרף בהמשך לסבב הגיוס המלא לפי הערכת השווי שתקבע באותו מועד.

היקף הפיטורים הסופי טרם נקבע, אך לפי ההערכות יפוטרו כ-13 עובדים בישראל ועובדים נוספים בארה"ב, הודו, אוקראינה ובלארוס. כמו כן יופסקו התקשרויות עם מספר ספקים. החברה מעסיקה היום כ-60 עובדים, מרביתם בישראל. כמו כן היא מעסיקה כ-80 רופאים אמריקאיים על בסיס עבודות מזדמנות.

עד כה גייסה החברה כ-34 מיליון דולר כשהמשקיעים העיקריים הם הקרנות iAngels, WellTech Ventures, Group 11 של דובי פרנסס ו-Flint Capital. כמו כן השקיעו בחברה המשקיעים הפרטיים אלי אלרואי, אבישג בוחבוט ותומר ורשובר. באוגוסט האחרון השקיע בחברה כוכב ה-NBA יאניס אנטטוקומפו, והוא אמור לקחת חלק בקידום פעילות החברה בקרב אוכלוסיות מוחלשות בארה"ב.

מנכ"ל החברה אביחי סודרי אומר בתשובה לפניית tech12: "אנחנו נדרשים להתאים את קצב שריפת המזומנים שלנו לקצב שבו ניתן להכניס משאבים נוספים לחברה. אנחנו עושים את זה תוך כדי ניסיונות לצמצם את הפגיעה בעובדים שלנו עד כמה שניתן והם יהיו הראשונים שידעו על הפעולות המתוכננות".

אביחי סודרי: "במקביל לשיחות מאוד מתקדמות עם גופי השקעה שמעוניינים להשקיע, החברה נדרשת להתאמת התקציב שלה למצב בשווקים באופן שמוביל אותנו בביטחה לעבר מימוש החזון שלנו"

אנטידוט היא אחת מיני חברות הייטק רבות, שמתקשות בתקופה הזו לגייס את ההון הדרוש להן כדי לעמוד בתוכניות העסקיות. המשקיעים מהססים הרבה יותר ומצפים לצמצום הוצאות משמעותי מצד החברות במקביל להצגת תוכניות לייצור הכנסות בחברה. תופעה נוספת בתקופה זו היא צמצום היקפי הגיוס והפחתה בהערכות השווי שלפיהן החברות מגייסות את ההון.

אמש פורסם כי ברבעון האחרון נרשמו ירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בישראל וצניחה משמעותית בהיקף המגה-גיוסים שהכרנו ב-2021. לפי דוח ההייטק של IVC ולאומיטק לרבעון השלישי של 2022 ולתשעת החודשים הראשונים של השנה, חלה ירידה של 38% בהיקף גיוסי ההון בחברות הייטק ברבעון השלישי של 2022 לעומת הרבעון הקודם של השנה. היקף גיוסי ההון הסתכם בכ-2.6 מיליארד דולר ב-143 עסקאות.

בתשעת החודשים הראשונים של השנה חברות ההייטק הישראליות גייסו 12.3 מיליארד דולר ב-538 סבבי גיוס, ירידה של 30% לעומת התקופה המקבילה ב-2021 (אם כי בסכום השני הגבוה אי פעם עבור תקופה זו).

המהלכים הנוכחיים בחברת אנטידוט נועדו להביא אותה ליעד שהציבה: השקת קופת חולים דיגיטלית ב-2023. "במקביל לשיחות מאוד מתקדמות עם גופי השקעה שמעוניינים להשקיע, החברה נדרשת להתאמת התקציב שלה למצב בשווקים באופן שמוביל אותנו בביטחה לעבר מימוש החזון של קופ"ח דיגיטלית בארה"ב בשנה הבאה", אומר סודרי.

הטכנולוגיה של אנטידוט נועדה להקים קופת חולים במודל ישראלי בארה"ב תוך השענות על כלי בינה מלאכותית: האבחון רפואי נעשה באמצעות רפואה מרחוק (tele-medicine) והביטוח הרפואי ניתן בעלויות מופחתות בהתבסס על יכולות החיזוי של הבינה המלאכותית. החברה כבר מעניקה שירותים רפואיים בארה"ב, והיעד הוא לקבל אישור רגולציה כדי להיות מוכרת כחברת ביטוח רפואי אמריקאית.

אחד ממייסדי החברה הוא בן אנוש, מי שהיה מיייסד משותף בסאיוטה של ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט. בריאיון בתחילת השנה אמר אנוש ל-tech12: "אנחנו חברת רפואה מרחוק מודרנית, שרוצה להיות קופת חולים. אנחנו וירטואליים לחלוטין. אין לנו בתי חולים, אין לנו מעבדות, אין לנו קליניקות ולא מכשירי הדמיה. המשקיעים עד עכשיו היו אלה שפנו אלינו, למעשה עכשיו בפעם הראשונה, אחרי שסיימנו את הגיוס הנוכחי, שכבר פנו אלינו קרנות צמיחה בינלאומיות. עד היום לא היינו צריכים לדפוק על דלת של אף קרן אמריקאית".

בתשובה לשאלה אם החברה מתכננת גיוס הון נוסף אמר אנוש: "כן, כשאתה חברת ביטוח אתה צריך הון עצמי כדי לקחת סיכונים. בדרך כלל עושים את זה עם מבטחי משנה, מתחלקים בסיכון. ועדיין צריך להעמיד הון עצמי, כדי שהרגולטור יאפשר לך למכור את הביטוח שלך. אם אין לך את זה, אתה יכול לקחת סיכונים יותר קטנים".