אנטידוט Antidote (צילום: Antidote, יח"צ)
מימין: CEO אביחי סודרי, סמנכ"ל רפואי דיוויד זלוטניק, CTO קארין בל פדר, בן אנוש | צילום: Antidote, יח"צ

חברת הסטארט-אפ אנטידוט (Antidote) מביאה את מודל קופת החולים הישראלית מתוגבר בהרבה AI לשוק הבריאות האמריקאי. החברה מודיעה היום על השלמת סבב גיוס A בהיקף 22 מיליון דולר, אבל כבר נערכת לסבב הגיוס הבא שיהיה גדול הרבה יותר ויאפשר חדירה משמעותית לפלח שוק של 500 מיליארד דולר בשנה. עד כה גייסה החברה 34 מיליון דולר. סבב הגיוס הנוכחי הובל על ידי iAngels שגם הובילו את הסיבוב הקודם, והשתתפו גם Group 11 ו-Flint Capital.

מאחורי הקמת אנטידוט נמצא היזם בן אנוש, כן – השותף לשעבר של ראש הממשלה נפתלי בנט, שאמר עליו שהוא היזם המושלם. ההיכרות בין השניים החלה בשנות ה-90, כששירתו בסיירת מטכ"ל, אחר כך למדו משפטים באוניברסיטה העברית, אחר כך הקימו את חברת סאיוטה ביחד עם מיכל צור וליאור גולן. אחרי סאיוטה בנט חישב מסלול מחדש אבל אנוש המשיך במסלול ההייטק. הוא מקים חברות סטארט-אפ, אחר כך ממנה להם מנכ"ל איש מקצוע וכך הוא יכול להתפנות לעוד חברות. כיום הוא משמש כיו"ר ונשיא אנטידוט.

הרעיון מאחורי קופת חולים מבוססת AI היא שילוב בין שני מרכיבים: אבחון רפואי שנעשה ברובו ברפואה מרחוק (tele-medicine) וביטוח רפואי בעלויות מופחתות, שמבוסס על יכולות החיזוי של הבינה המלאכותית. "אנחנו חברת רפואה מרחוק מודרנית, שרוצה להיות קופת חולים. אנחנו וירטואליים לחלוטין", אומר אנוש, "אין לנו בתי חולים, אין לנו מעבדות, אין לנו קליניקות ולא מכשירי הדמיה. אנחנו נותנים שירותים וירטואליים באפליקציה של מפגשים עם רופאים ולאחר מכן הפניות לעולם הגשמי, שעליהן משלם הלקוח באמצעות כרטיס חיוב שאנחנו נותנים לו".

בן אנוש: "אנחנו חברת רפואה מרחוק מודרנית, שרוצה להיות קופת חולים. אנחנו וירטואליים לחלוטין. אין לנו בתי חולים, אין לנו מעבדות, אין לנו קליניקות ולא מכשירי הדמיה"

הבינה המלאכותית משולבת בכל אחד מהנדבכים האלה. השלב הראשון הוא שלב המיון, הטריאז', של המבקשים להתקבל כלקוחות. זה מתחיל בשיחה עם בוט שמקיפה כ-20 שאלות ומאפשרת לזהות במהירות את מאפייני הלקוח והבעיות הרפואיות שלו. לאחר מכן הלקוח מוזמן לשיחת וידאו עם רופא מרוחק. מעבר לשאלות ותשובות, השיחה משמשת כדי להפיק תובנות בריאותיות שנמדדות מהווידאו ומהאודיו, למשל לחץ דם וריווי החמצן בדם שנמדדים לפי מראה הנימים מתחת לעור, ריצודים של העיניים שיכולים להעיד על תחילת דמנציה, פגמים באישון שמקורם אולי בבעיית סוכרת, מאפיינים בקול שמזהים רעלנים בגוף, ועוד הרבה.

telemedicine רפואה מרחוק אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)
רפואה מרחוק. אנטידוט מאפשרת לרופא לקבל חוות דעת נוספות על אותן תופעות | צילום: שאטרסטוק

"הרופא הופך להיות סופר רופא"

מדובר בטכנולוגיות של מספר חברות, בהן ישראליות, שאנטידוט הטמיעה במערכת שלה. לדברי אנוש המידע לא יכול לשמש כבסיס לטיפול כי המדידה לא מוכרת עדיין על ידי ה-FDA. אבל הוא יכול לשמש להמלצה לרופא הממיין על בדיקות שכדאי להפנות את הלקוח אליהן.

מערכת AI שלישית היא מערכת תמיכה בהחלטות לרופא, שבוחנת את הממצאים ומשווה אותם למיליוני מקרים קודמים. "הרופא הופך להיות סופר רופא. הוא מקבל את כל הידע האנושי בתחום הרפואה" אומר אנוש, "אנחנו אוספים את כל האינדיקציות ואומרים לו למשל – במקרים כאלה 80% מהרופאים חשבו שיש סינוסיטיס, 70% חשבו שיש מיגרנה ו-2% חשבו שזה זעזוע מוח. הרבה פעמים אנחנו יכולים לקבל החלטה טוב יותר מהרופא, אבל נדרש אישור FDA לשימוש באלגוריתם לקבלת החלטות ולכן ההחלטה היא תמיד של הרופא".

"אנחנו אוספים את כל האינדיקציות ואומרים לו למשל – במקרים כאלה 80% מהרופאים חשבו שיש סינוסיטיס, 70% חשבו שיש מיגרנה ו-2% חשבו שזה זעזוע מוח. נדרש אישור FDA לשימוש באלגוריתם לקבלת החלטות ולכן ההחלטה היא תמיד של הרופא"

מגיע שלב שרואים רופא ממש, פיזית?
"יש לנו רופאים זמינים 24/7 ויותר מ-100 אלף איש עברו דרכנו עד כה. 2% מהאנשים מופנים לחדרי מיון, 5% נשלחים לבדיקת דם, אחרים מופנים לרופא מומחה. יש מעט מקרים שרופאים עדיין צריכים למשש. סביר להניח שהרופא שולח אותך ל-MRI או CT או בדיקת דם ואז ברוב המקרים הוא ידבר איתך ויקבל החלטות לפי תוצאות הבדיקות. ואת זה אפשר לעשות בצורה יעילה גם מרחוק".

רוצים להיות חברת ביטוח רפואי

המרכיב השני במערכת שבנתה אנטידוט הוא מרכיב הביטוח, וכאן היא פועלת בדרכים שמזכירות חברות אינשורטק ישראליות אחרות שנותנות שירותים לשוק האמריקאי. מזכירות, אבל לא זהות. "אחת הסיבות לגיוס הנוכחי הוא שאנחנו צריכים לעבור שלב כדי להיות חברת ביטוח רפואי, וזו רגולציה שונה", מסביר אנוש. לדבריו החברה גובה פרמיה שנתית מהלקוחות ומשלמת את הוצאות הבריאות שלהם, למשל על אשפוז בבית חולים. "זה סדר גודל הרבה יותר גדול של הוצאות ולכן המערכת האקטואריה צריכות להיות הרבה יותר מדויקת".

האם הבינה המלאכותית משמשת לסינון, לפסילת מועמדים, כמו בחברות ביטוח?
"בניגוד לאינשורטקים האחרים שאתה רגיל לראות, בבריאות זה לגמרי שונה. אתה לא רשאי לסנן אנשים, אסור להפלות על שום רקע. אתה יכול להוסיף הרחבות לביטוח הרפואי בתשלום נוסף ואתה יכול לקבוע מדדים של השתתפות עצמית".

היקף שוק הבריאות האמריקאי מגיע לכ-4 טריליון דולר בשנה, כ-19% מהתמ"ג האמריקאי. השוק הזה מתחלק בין חברות הביטוח שגובות סכומים גבוהים מהמבוטחים בפרמיות ובהשתתפות עצמית וממוסדות רפואיים שמקבלים מהן תשלום עבור הטיפולים. לדברי אנוש, בדרך הזו שני הצדדים מרוויחים מריבוי בדיקות וטיפולים והלקוחות כורעים תחת הנטל. התוצאה היא ש-220 מיליון אמריקאים בלבד משלמים על כיסוי רפואי מלא, על חשבונם או חשבון המעסיק שלהם, 120 מיליון נוספים נהנים מ"אובמה קייר" אחרי שהוכיחו רמת סוציו-אקונומית נמוכה, ואילו פלח שוק של 38 מיליון אמריקאים נאלצים להסתפק בכיסוי חלקי או לוותר עליו. זה פלח השוק אליו מכוונת אנטידוט.

"זה שוק שלא מקבל כיום שירות", אומר אנוש, "אנחנו ביטוח פרטי לכל דבר, אנחנו פשוט הולכים לאוכלוסייה שאיש לא חשב שאפשר לעשות עליה כסף. אנחנו מראים שאפשר להרוויח עליה הרבה מאוד על ידי הורדת ההוצאות". הצעת הערך של אנטידוט פשוטה: תגיד לנו כמה אתה משלם היום על ביטוח חלקי, בסכום הזה אנחנו ניתן לך ביטוח מלא והשתתפות עצמית נמוכה".

אובמה קר הפגנה Obamacare protest (צילום: Ken Durden, שאטרסטוק)
הפגנה נגד אובמה קר ב-2009. שוק הבריאות האמריקאי מוערך ב-4 טריליון דולר בשנה | צילום: Ken Durden, שאטרסטוק

חברת אנטידוט הוקמה במרץ 2020. המנכ״ל הוא אביחי סודרי, שהוביל בעבר את החדשנות והפיתוח העסקי בקופת חולים לאומית. קארין בל פדר סמנכ״לית הטכנולוגיות, היא לשעבר מפקדת בתחום הסייבר באחת מיחידות 8200. ד״ר דיוויד זלוטניק המשמש כרופא הראשי, הוא מומחה בשירותי רפואה מרחוק וניהול צוותי רפואה גדולים. החברה מעסיקה כיום 60 עובדים, שני שליש מהם במו"פ בישראל והיתר בארה"ב, במשרות פיתוח עסקי ורגולציה, רופאים ותשתיות. החברה מעסיקה כיום כ-80 רופאים שנותנים את השירות על הפלטפורמה, חלקם קבועים, חלקם במספר משמרות בחודש.

כמי שעוסקים בשוק האמריקאי, אפשר היה לצפות שהקרנות האמריקאיות הגדולות ימהרו להשקיע בכם, אבל זה לא קרה.

"אנחנו עבדנו כל הזמן בבנייה. המשמקיעים עד עכשיו הם אלה שפנו אלינו, אנחנו לא פנינו לאף גוף עד היום. למעשה עכשיו בפעם הראשונה, אחרי שסיימנו את הגיוס הנוכחי, שכבר פנו אלינו קרנות צמיחה בינלאומיות. עד היום לא היינו צריכים לדפוק על דלת של אף קרן אמריקאית".

אתם כבר חושבים על הגיוס הבא?
"כן, כשאתה חברת ביטוח אתה צריך הון עצמי כדי לקחת סיכונים. בדרך כלל עושים את זה עם מבטחי משנה, מתחלקים בסיכון. ועדיין צריך להעמיד הון עצמי, כדי שהרגולטור יאפשר לך למכור את הביטוח שלך. אם אין לך את זה, אתה יכול לקחת סיכונים יותר קטנים".

"שכבות רבות של חוסר יעילות" 

שלי הוד מויאל שותפה-מייסדת ב-iAngels הסבירה: "אנטידוט מספקת מענה לבעיה הפונדמנטלית של שוק הבריאות האמריקאי הנאמד בכ-4 טריליון דולר, בעיה שיכולה להיפתר רק על ידי פיתוח והטמעה של טכנולוגיות חדשניות". דובי פרנסס, שותף-מייסד ב-Group 11 אמר עוד כי "שוק הבריאות האמריקאי מורכב משכבות רבות של חוסר יעילות אופרטיבית ואדמיניסטרטיבית, בעלויות של מיליארדי דולרים, מה שמוביל לשירותים רפואיים לא נגישים ולא משתלמים למיליוני אמריקאים. אנחנו מאמינים שמודל קופת החולים הווירטואלית מבוססת בינה מלאכותית של אנטידוט יכול להנגיש טיפולים רפואיים באיכות מצוינת, כאשר האלמנט הפיננסי של המוצר הופך את השירותים הרפואיים לברי השגה. המודל העסקי של החברה הוכיח את עצמו בצורה מצוינת עד כה, כאשר הפניה שלהם לאוכלוסייה המבוטחת בחסר היא ממש אוקיינוס כחול".