רוני גמזו  (צילום: אבנר- ויקיפדיה)
פרופ' רוני גמזו. "יש כאן חיבור אסטרטגי שאין לו תקדים בישראל" | צילום: אבנר- ויקיפדיה

יש לא מעט קרנות הון סיכון מתמחות בעולם הרפואה בישראל, וממש לאחרונה הכריזה קבוצת היזמות Team8 על הקמת קרן כזו. והנה עוד קרן רפואית עומדת לבוא לעולם ולמרות השוק הצפוף, נראה שהיא עשויה להתבלט. "היעד הוא 100 מיליון דולר. הסגירה הראשונה היא 40 מיליון דולר ותושלם עד סוף דצמבר". כך אומר פרופ' רוני גמזו, יו"ר בית החולים איכילוב, על הקרן החדשה שהוא עתיד להיות ראש ועדת ההשקעות שלה.

הקרן, Imed Capital, היא בעצם זרוע השקעות חדשה שתקום לצד Imed, מרכז היזמות והחדשנות של איכילוב, שיהווה חלק ממקור ההזדמנויות של הקרן. מרכז החדשנות איימד הושק בנובמבר 2020, במתחם מיקסר שבמגדל הרופאים הצמוד לבית החולים ופועלות בו כבר עשרות חברות.

איימד קפיטל חריגה בשני מובנים, מסביר גמזו: "זו קרן שמכוונת רק digital health. בניגוד לקרנות אחרות ברפואה שפועלות בכל התחומים". בכל התחומים הכוונה גם למדיקל - מכשור רפואי, ופארמה - פיתוח תרופות.

פרופ' רוני גמזו, יו"ר בי"ח איכילוב: "מבחינתי יש פה מסר למדינת ישראל - לא הצלחנו בפארמה, אין לנו אקוסיסטם בפארמה. אנחנו, כמדינה, מצליחים בסייבר ובפינטק ואותו המסר תקף גם ברפואה: אנחנו יכולים להפוך את העולם בדאטה ובבינה מלאכותית אבל להגיד שנשפיע על העולם בפארמה זה קצת יומרני"

בכל אלו לא תעסוק איימד קפיטל ולמעשה גמזו לא מאמין בתחומים אלו עבור יזמים ישראלים: "מבחינתי יש פה מסר למדינת ישראל - לא הצלחנו בפארמה, אין לנו אקוסיסטם בפארמה. זה בעיניי רחב מדי להשקיע בפארמה ומדיקל. אנחנו, כמדינה, מצליחים בסייבר ובפינטק ואותו המסר תקף גם ברפואה: אנחנו יכולים להפוך את העולם בדאטה ובבינה מלאכותית אבל להגיד שנשפיע על העולם בפארמה זה קצת יומרני".

גם בבריאות דיגיטלית, עוד לא ראינו משהו ששינה לגמרי את החיים שלנו?
"אתה צודק שלא ראינו עדיין פריצת דרך, אבל אפשר לראות את ההתחלות והפוטנציאל. אנחנו מכירים גם את החסמים כמו רגולציה וחששות של הצוותים הרפואיים, אבל בכל זאת אם תיקח חברה כמו Scopio Labs (מנתחת בדיקות דם על בסיס ראיית מכונה, א"ז) אפשר לראות את הפוטנציאל המטורף ואת הפירות. חברות כמו זברה מדיקל ו-aidoc כבר רואות את הפירות. אפשר לחשוב על תובנות ממנה. היום מתמחה עובר את מיטות החולים בוקר, צהריים וערב ואף תובנה לא צפה מזה. זה המקום שישראל צריכה להיות בפרונט שלו".

רוני גמזו  (צילום: יחצ)
פרופ' רוני גמזו. "איכילוב לא יהיה בבעלות הקרן אבל כן יהנה מפירות הקרן" | צילום: יחצ

ההבדל השני הוא השותפות עם איכילוב: "איכילוב לא יהיה בבעלות בקרן אבל כן ייהנה מפירות הקרן", מסביר גמזו. בית החולים יספק ליזמים עזרה בתיקוף הרעיונות ובהטמעה של הפתרונות, ומנגד ייהנה מהחדשנות שתצמח בקרן.

"יש כאן חיבור אסטרטגי שאין לו תקדים בישראל, ואולי תמצא כמותו פה ושם בארה"ב, עם בית חולים שהוא קרוב למעמד של GP (שותף כללי, א"ז) ומעוניין במעורבות אמיתית". ההבדל השני הוא השותפות עם איכילוב: "איכילוב לא יהיה בבעלות הקרן אבל כן יהנה מפירות הקרן", מסביר גמזו. בית החולים יספק ליזמים עזרה בתיקוף הרעיונות ובהטמעה של הפתרונות, ומנגד ייהנה מהחדשנות שתצמח בקרן. 

ללי שרף, שותפה בקרן איימד קפיטל: "אנחנו מעודדים צוותים רפואיים להביא רעיונות לשולחן. מתרחש ערבוב שלם בין רופאים ויזמים, וזה תהליך חיובי. הרופאים הפכו להיות צרכני חדשנות - הקורונה יצרה דחיפה לזה, והם נפתחו לאופקים חדשים"

כאמור, גמזו יעמוד בראש ועדת ההשקעות אבל לא יהיה שותף מנהל בקרן. יהיו לה שלושה שותפים כלליים: הראשונה היא ללי שרף (דוד). שרף הייתה במשך שבע השנים האחרונות בוועדת ההשקעות של OurCrowd. היא מפרטת על תוכניות הקרן: "נשקיע בחברות החל מהשלב המאוד מוקדם: Pre-seed, סיד וקצת A. זה אומר שנעשה הרבה מאד השקעות (בגלל גודל הקרן, א"ז) אבל נשמור כ-60 מיליון דולר מהקרן להשקעות המשך. באמצעות שיתוף הפעולה עם איכילוב יש לנו נגישות לעשות ואלידציה לסטארט אפים, וגם נגישות להטמעה, אבל זה כל מקרה לגופו, יש למשל חברות שעברית לא רלוונטית עבורם".

באיימד קפיטל יעבדו, לדברי שרף, רופאים לצד יזמים: "אנחנו מעודדים צוותים רפואיים להביא רעיונות לשולחן. מתרחש ערבוב שלם בין רופאים ויזמים, וזה תהליך חיובי. הרופאים הפכו להיות צרכני חדשנות - הקורונה יצרה דחיפה לזה, והם נפתחו לאופקים חדשים".

איש המוסד לשעבר שרוצה לשפר את עולם הרפואה הישראלי

השותף המנהל השני הוא חגי איטקין. איטקין שירת שנים ארוכות במוסד והגיע עד לתפקיד ראש אגף הטכנולוגיה של ארגון הביון. הוא יצא מהצללים לראשונה לפני מספר שבועות ב-N12 אז סיפר על החברות שנמצאות כבר במרכז החדשנות: "יש לנו פה כמה עשרות של חברות, בערך 60, בתחומים שונים רפואיים. יש לנו גם חברה שעושה בינה מלאכותית וגם חברות שעושות אוטומציה של תהליכים אבחוניים. יש פה מרכז החדשנות לתלת-מימד של כירורגים. יש לנו מרכז עצבים שאליו מתנקז כל המידע הרפואי מאיכילוב. המידע הזה נגיש לרופאים שיש להם הרשאות מלאות או שמדובר במידע אנונימי שעבר את כל האישורים הנדרשים כדי להשתמש בו לביצוע מחקרים שמבוססים על הרבה מאוד מידע, לפי כל הכללים והרגולציה של בית החולים ושל משרד הבריאות".

השותף המנהל השלישי בקרן הוא אביב שוחר, שכיהן עד כה בתפקיד מנכ"ל איכילוב טק - חברת מסחור החדשנות של המרכז הרפואי. לפני כן כיהן בתור סמנכ"ל הפיתוח העסקי ב"יישום", חברת מסחור הידע של האוניברסיטה העברית.

כאשר תשלים את גיוס הקרן תצטרף כאמור איימד קפטיל לשוק צפוף של קרנות הון סיכון שמתמחות בהשקעות בריאות לסוגיהן. ברשימה ניתן למנות את: ליון-בירד, OTV, א-מון, NFX BIO, פיטנגו הלת', פרגין, Triventures ואחרות.