סקופיו לאבס איתי חיות וארז נעמן Scopio Labs Itai Hayut Erez Naaman (צילום: דיוויד גארב, יח"צ)
איתי חיות וארז נעמן, מייסדי סקופיו לאבס | צילום: דיוויד גארב, יח"צ

בשנים האחרונות קמות יותר ויותר חברות סטארט אפ שמטרתן לסייע לרופאים לקבל החלטות טובות יותר על בסיס ראייה ממוחשבת. כמו Aidoc שמבקשת לעזור לרדיולוג בפענוח צילום הרנטגן ו-Ibex רוצה לסייע לאונקולוג לזהות סרטן בביופסיה, כך מטרתה של סקופיו לאבס (Scopio Labs) לסייע להמטולוג, מומחה הדם, באמצעות שימוש ב-AI לניתוח דגימות הדם בזמן אמת.

אבל זה לא כל כך פשוט: "יש הרבה חברות מעולות בתחומים שונים שמשתמשות בראייה ממוחשבת כדי לעשות ניתוח ידע במערכות דיגיטליות, אבל בכולן זה סביב מערכות שעשו דיגיטציה. כמו למשל רנטגן, שפעם היה בפילם", מסביר איתי חיות, מייסד ומנכ"ל סקופיו לאבס. "בתחום של בדיקות הדם לא הייתה מהפכה דיגיטלית, בגלל הקושי להגיע לרזולוציה מאד גבוהה, כך שהכל עדיין נעשה בצורה ידנית. זה צוואר הבקבוק".

כעת מודיעה החברה על גיוס של 50 מיליון דולר בסבב C כדי להכפיל את מצבת העובדים בחברה, שעומדת כעת על 85. סך הכול גייסה החברה עד כה כ-80 מיליון דולר. בסבב השתתפו הקרנות: OurCrowd, אורום ונצ'רס של מוריס קאהן, Ilex Medical, מזרחי טפחות אינווסט, ומשקיעים נוספים.

מנכ"ל סקופיו איתי חיות: "זו מערכת חומרה שסורקת את הדם והופכת את המידע לקובץ לדיגיטלי. אפשר לנווט בו כמו בגוגל מאפס, זום אין וזום אאוט. ברגע שיש קובץ דיגיטלי פתאום אין מגבלה גיאוגרפית וכל מומחה בכל מקום בעולם יכול להסתכל על הדאטה"

מתי נדרשת בדיקה אנושית?
"בדיקת דם היא הקו הראשון של בדיקות שרופא רושם", אומר חיות. "נעשות 4 מיליארד כאלו בשנה, בצורה אוטומטית. בכ-600 מיליון מהם, המערכת מרימה איזה דגל ואומרת: עדיף שמישהו יסתכל בזה במיקרוסקופ בצורה עמוקה". בעזרת בדיקת דם אפשר לזהות מחלות כמו סרטן, אנמיה וסוגים שונים של דלקות ואלרגיות.

סקופיו לאבס באה לעולם ב-2015 עם האתגר הכפול הזה, של סריקת הנתונים בבדיקות וניתוח שלהם. ראשית, היא פיתחה סורק משלה, מיקרוסקופ דיגיטלי לבדיקות דם: "זו מערכת חומרה שסורקת את הדם והופכת את המידע לקובץ לדיגיטלי. אפשר לנווט בו כמו בגוגל מאפס, זום אין וזום אאוט. ברגע שיש קובץ דיגיטלי פתאום אין מגבלה גיאוגרפית וכל מומחה בכל מקום בעולם יכול להסתכל על הדאטה", מסביר חיות.

היכולת השנייה היא ניתוח המידע: "כשמומחה מסתכל במיקרוסקופ יש לו המון Know how, אבל זה מידע שלא אורגן אף פעם", אומר חיות. "בן אדם גם מוגבל בכמות התאים שהוא יכול להסתכל עליה. המשמעות היא איבוד מידע חיוני המצוי בדגימה. לעומת זאת, מחשב יכול להסתכל על כלל הדגימה. ברגע שיש מאגר נתונים טוב, מערכת כמו שלנו יכולה לייצר מערכות תומכות החלטה שפורצות את הגבול של מה שהיה אפשר להבין ולהסיק עד היום".

scopio labs team צוות סקופיו לאבס (צילום: דיוויד גארב, יח"צ)
צוות סקופיו לאבס. המערכת סורקת דיגיטלית את התאים ברזולוציה הגבוהה ביותר בעולם | צילום: דיוויד גארב, יח"צ

"רצינו לעשות משהו עם אימפקט גדול על בני אדם ועל הכלכלה"

סקופיו לאבס הוקמה על ידי שני פיזיקאים: חיות עצמו וארז נעמן, שמכהן בה כסמנכ"ל טכנולוגיות. "ההשכלה שלנו היא בפיזיקה וראייה ממוחשבת", מספר חיות, "אבל כשיצאנו לדרך, ארז ואני רצינו לעשות משהו עם אימפקט גדול על בני אדם ועל הכלכלה, ואחד הדברים שזיהינו היה הפער בבדיקות דם. שיושבים רופאים וסופרים תאי דם באופן ידני. רופאים במאה ה-21 כבר לא צריכים לספור תאים. על בסיס הידע שלנו פיתחנו סורק דם שמבוסס על צילום חישובי".

לחברה היה מסע ארוך עד שבאוקטובר 2020 היא קיבלה אישור FDA. "התחלנו למכור את הפתרון לענפים שלא דורשים רגולציה, מרפאות וטרינריות, ומרגע שקיבלנו אישור FDA התחלנו למכור את המוצרים ההמטולוגים שלנו. אם תיכנס לאיכילוב או לבית חולים Mount Sinai, אז העבודה המיקרוסקופית על הבדיקות מתבצעת דרך המערכות שלנו. השנה נשיק מוצר חדש לבדיקות מח עצם", אומר חיות.

בהודעת הגיוס נכתב: "בדיקת הדם היא אחד הכלים החשובים והנפוצים ביותר בתהליך האבחון הרפואי ומדי שנה מבוצעות מיליארדי בדיקות ברחבי העולם. אלא שכיום, תהליכי פענוח של משטחי דם בעולם עדיין מתבצעים ברובם באופן ידני באמצעות התבוננות דרך מיקרוסקופ ומיון תאים לפי סוג, כדי לאתר חריגות שיכולות להצביע על מחלות סרטניות או מחלות אחרות. טכנולוגיית ההדמייה המיקרוסקופית של סקופיו מעבירה את עולם בדיקות הדם למרחב הדיגיטלי על ידי סריקה דיגיטלית של תאים ברזולוציה הגבוהה ביותר בעולם. המערכות המפותחות על ידי סקופיו מנתחות את הדגימה באמצעות AI בזמן אמת וכך מאפשרות לאבחן בצורה מדויקת יותר ובמהירות מחלות קשות ומסכנות חיים דוגמת סרטן".