עידן פלוטניק ויונתן אלדר, Apiiro (צילום: יחצ)
עידן פלוטניק ויונתן אלדר, Apiiro. "אני על מטוסים מנסה לסגור עוד עסקאות" | צילום: יחצ

"לאור המשבר הכלכלי הגלובלי, שהיכה באופן קשה במיוחד בתעשיית הייטק ובייחוד בחברות צעירות, הבורד הנחה אותנו באופן חריף וחד משמעי שאם אנחנו ממשיכים עם העסקה זה ישפיע על שווי החברה. הם חוששים שיהיה לנו קשה מאד לגייס כסף להמשך הפעילות של החברה וכל מכה עלולה להיות מכת מוות לחברה. ואם הם יפטרו אותי מהבורד, לא אוכל לעזור, וזו תהיה התנהלות מול אמריקאים מקובעים".

מילים חריפות אלה נכתבו לפני מספר שבועות במייל ששלח עידן פלוטניק, מייסד ומנכ"ל Apiiro, ונחשף כעת כחלק מסכסוך משפטי. נזכיר: חברת הסייבר המבטיחה, עמדה להירכש על ידי פאלו אלטו נטוורקס בסכום גדול של 550 מיליון דולר. אך העסקה התפוצצה בחודש אוקטובר האחרון, סביב סוגיית השווי, ואפיירו החליטה לגייס הון חיצוני. ואז גם הצליחה להבטיח סבב גיוס של 100 מיליון דולר מקרנות כבדות משקל.

אך כעת נראה, שהחברה בקשיים. או כך לפחות טוען המייסד ומנכ"ל החברה: "אנחנו נמצאים במצב מאוד בעייתי, אני על מטוסים מנסה לסגור עוד עסקאות", כתב במייל שהגיע לידי tech12, "כמו רוב החברות בשלב שלנו, החברה הפסדית ונסמכת על הזרמת כספים ממשקיעים כמקור למימון פעילותה, אם החברה תיקלע לקשיים היא תתמוטט ולא תוכל לשרוד", הוא כותב.

"מחר יש לנו פגישה עם לקוח רציני - אעדכן"

מהות הסכסוך היא בכלל נדל"נית. חברת הנדל"ן "שיאמדן פיננסים, השקעות והחזקות בע"מ" הגישה תביעה נגד אפיירו במחוזי בתל אביב, על סך של עשרה מיליון שקל, בתוספת ריבית. התובעת חתמה על הסכם להשכיר לאפיירו משרד בבניין ברחוב דה-וינצ'י בתל אביב - שטח של 1800 מ"ר בנכס מסחרי תמורת שכר דירה חודשי של 252 אלף שקל לחודש ובהסכם ל-60 חודשים.

התובעת חתמה על הסכם להשכיר לאפיירו משרד בבניין ברחוב דה-וינצ'י בתל אביב - שטח של 1800 מ"ר בנכס מסחרי תמורת שכר דירה חודשי של 252 אלף שקל לחודש ובהסכם ל-60 חודשים

החוזה נחתם כבר באוגוסט 2021, שיא תקופת הגאות בטק, ואמור היה להתחיל עם קבלת טופס האכלוס של הבניין, מה שקרה באפריל 2023. אלא שבמועד תחילת השכירות, כך טוענת התובעת, אפיירו בכלל לא נכנסה לנכס וביקשה להכניס במקומה דייר משנה. "הנתבעת לא התקרבה להשלים את התחייבויותיה מכוח חוזה השכירות ואף לא מצאה שוכר חלופי שיכנס בנעליה", טוענת התובעת, ומזכירה כי "בחודש נובמבר 2022 גייסה הנתבעת סכום של 100 מיליון דולר".

לאור זאת כותב פלוטניק את מה שהוא כותב על אי היכולת לעמוד בעסקה (עסקת השכירות) ועל דרישת הבורד לא לממש את ההוצאה הזו. לגבי שוכרי המשנה כותב פלוטניק: "מחר יש לנו פגישה עם לקוח רציני - אעדכן. היום קיבלנו מכרז של משרד הבטחון שמתאים בדיוק לנכס, קרוב לקריה. אני יודע שעדיין לא הגענו להבנות אבל אני רואה שיש כיוונים רציניים! אנחנו דוחפים בכל הכיוונים!!!". המיילים של פלוטניק צורפו כנספחים לכתב התביעה.

הקושי לעמוד בחוזי השכירות אינו מפתיע לאור המצב בשוק. בדצמבר אשתקד נכתב כאן כי בתעשיית הנדל"ן צופים שחברות הייטק ששכרו קומות שלמות מתוך הנחה שימשיכו לצמוח, ייתקעו איתן, אף ללא יכולת להביא שוכרי משנה. "חברות חשבו שהן יגייסו עובדים בלי סוף ולכן לקחו שטחים נוספים כעתודה לצמיחה, בהנחה שהן תוכלנה לעשות בהם שכירות משנה. מדובר על חברות שסגרו חוזים להשכרת משרדים לפני שנה וחצי במחירים של 200-240 שקל למ"ר והיום הן לא מצליחות להשכיר אותם גם ב-150 שקל למ"ר", אמר אז מתווך שביקש להישאר בעילום שם. 

לפי המסמכים, נראה כי אפיירו אמורה הייתה לשלם 140 שקל למ"ר, סכום שאפילו בו אינה יכולה לעמוד - וכי המפתח הוא בערך 20 מ"ר לעובד (לפי כ-90 עובדים בחברה). מייצג עורך הדין ניר מילשטיין ואת אפיירו (לפחות בתכתובת) עו"ד ניצן הירש-פלק. 

אפיירו: "התנהלות דורסנית של המשכיר"

תגובת אפיירו: "אפיירו מעמידה שיקולי יעילות וטובת המשקיעים, העובדים והלקוחות שלה בראש סדר העדיפויות ולכן גייסה לפני 8 חודשים בלבד, ובשיאו של משבר כלכלי עולמי, סכום ענק של 100 מיליון דולר, הגדילה את הכנסות החברה ביותר מ-300% ביחס לרבעון הקודם, הגדילה את מצבת הלקוחות, ומגייסת עובדים בשעה שחברות רבות מפטרות או מקפיאות שכר, ומאפשרת לעובדי החברה צמיחה מקצועית ואישית בעידן של אי ודאות גלובלית. כחלק מתפיסה של מנהיגות ניהולית אחראית החליטה החברה לוותר על מעבר למשרדים יוקרתיים, ולמצוא שוכרי משנה. החברה העבירה תשלומים מראש למשכיר, ועל כן תמוהה ההתנהלות הדורסנית של המשכיר והגשת תביעות שווא מופרכות. ניסיונות ילדותיים של המשכיר להפעיל לחץ על הנהלת החברה לא ישנו את מדיניותה העקבית הרואה את טובת עובדי החברה, הלקוחות והמשקיעים לפני כל שיקול אחר".