מכונית עם לוגו מובילאיי בירושלים (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
מובילאיי. האנליסט סרגיי וסצ'ונוק: "אני לא רואה איך הם יקבלו את השווי שהם רוצים" | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

עתיד הנפקתה של מובילאיי לפי שווי שוק של 50 מיליארד דולר בסימן שאלה: החברה הישראלית, שנרכשה על ידי אינטל ב-15 מיליארד דולר והנפקתה היתה אמורה להיות גולת הכותרת של ההנפקות הישראליות השנה - בהמתנה עד "התייצבות השווקים", כך מסרה החברה בהמשך לפניית tech12. בנוסף נמסר: "אנחנו מקווים שזה יקרה עוד השנה".

בשבוע שעבר פרסמנו שמרבית ההנפקות של חברות ישראליות בשוק תקועות: עד כה הנפקות ענק כשל eToro וסייבריזן, שבשיאן יחדיו היו אמורות להיות הנפקות של למעלה מ-15 מיליארד דולר, בוטלו או נדחו. כעת מתברר שגם מובילאיי, שבמרץ האחרון הגישה תשקיף חסוי לרשות ני"ע בארה"ב, ה-SEC, באותה הסירה. ל-tech12 נודע כי אירועי ההנפקה שהיו אמורים להיות במהלך הרבעון הנוכחי, נדחו בלי תאריך חדש.

מובילאיי של אמנון שעשוע מפתחת טכנולוגיות של נהיגה אוטונומית והיא נרכשה ב-2017 על ידי אינטל. לפי אינטל, ב-9 החודשים של השנה שעברה החברה הכניסה למעלה ממיליארד דולר. בתשובה לשאלת tech12 איך הקפאת ההנפקה משפיעה על תוכניות ההתרחבות של אינטל והאם מובילאיי בדרך למדף, מאינטל נמסר בתגובה: "אמרנו לאחרונה שאנחנו עובדים על התוכניות להפוך את מובילאיי לציבורית ב-2022. בנוסף, במרץ הודענו על כך באופן רשמי כשהגשנו תשקיף חסוי ל-SEC. אנחנו נעדכן בכל שינוי".

הסיבה לקיפאון בהקפאות הוא פערי תמחור בין החברות שמעוניינות בשוויים גבוהים, לבין המשקיעים המוסדיים, שמורידים את השוויים בהתאם למצב בשווקים הציבוריים שנמצאים באחת השנים הגרועות בהיסטוריה. כעת כנראה שהשוק לא רוצה לשלם את הסכומים שאינטל מעוניינת לקבל. "השווי הזה היה גבוה כשהם פרסמו את התשקיף החסוי ואני לא רואה איך הם יקבלו אותו בשוק הנוכחי", אמר שבוע שעבר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט טכנולוגיה בכיר של בית ההשקעות אופנהיימר.

הקפאת ההנפקה מכניסה את מובילאיי לבעיה, מאחר והכספים מהנפקה אמורים לשמש למימון חלק מתוכניות ההתרחבות של אינטל, שהודיעה השנה על בניית FABים חדשים באוהיו והקמת חטיבת פאונדרי, שתכלול גם את טאואר סמיקונדקטורס הישראלית שנרכשה לאחרונה. ייתכן ואם אינטל לא תצליח להנפיק את מובילאיי לפי השווי הרצוי, החברה תעבור למדף, כלומר תועמד למכירה.