ליאור דיב, סייבריזן (צילום: יחצ)
מנכ"ל סייבריזן ליאור דיב. 100 עובדים פוטרו בחודש שעבר ועתה גם ההנפקה נדחית | צילום: יחצ

"מלא" - זו התגובה העקבית של חתמים ושחקנים בשוק ההנפקות, בתשובה לשאלה הפשוטה כמה הנפקות שתוכננו ל-2022 נדחו או בוטלו לגמרי. משיחות עם לפחות תשעה גורמים בשוק, בהם חתמים, פיננסיירים ורואי חשבון, עולה כי לפחות כ-20 חברות דחו או ביטלו את ההנפקות הראשוניות שלהן, רובן בנימוק של היעדר ביקוש בשוק. כך שאחרי גל הנפקות חסר תקדים ב-2021, הקיפאון הגיע רשמית לשוק ההון. יתרה מכך, לפי אחת מחברות החיתום המובילות בארץ, חלון ההזדמנויות למרבית החברות שכבר הגישו תשקיף ייסגר בסוף אוגוסט.

לא מדובר בסיטואציה ייחודית לענף ההייטק; ביטול ודחיית הנפקות היא בעיה גורפת של חברות שהחלו לקדם תהליכים של כניסה לבורסה במחצית השנייה של 2021. בסוף יוני פקע המועד לכניסתה לבורסה של eToro במסגרת SPAC, וכעת tech12 חושף עוד ארבע הנפקות טכנולוגיות ישראליות שבוטלו או נדחו לעת עתה.

השם הבולט ביותר מבין החברות הוא זה של חברת הסייבר סייבריזן, שתכננה להנפיק בנאדס"ק לפי שווי של 5 מיליארד דולר אך דוחה כעת את ההנפקה עד להירגעות השוק. בחברה סרבו להגיב. בתחילת יוני דיווחה סייבריזן על פיטורי 100 עובדים, מהם עשרות בישראל, במסגרת צעדי התייעלות. סבב הגיוס האחרון של החברה נערך ביולי 2021 ובפברואר האחרון היא הגישה ל-SEC תשקיף חסוי לקראת הנפקה.

מפתחת הבדיקות הגניקולוגיות אילומיג'ין תכננה להנפיק לפי שווי של 0.5-1 מיליארד דולר. עתה החברה מוסרת כי "תנאי השוק של 2021 השתנו וכעת החברה מתמקדת בהגדלת המכירות ובהצפת ערך למשקיעים הקיימים, מאחר שגם חברת חלום צריכה להוכיח שהיא עסק מתפקד"

ביטול הנפקה נוסף הוא של מפתחת הבדיקות הגניקולוגיות אילומיג'ין של רן פוליאקין, שבנובמבר האחרון דווח כי בכוונתה להנפיק בנאסד"ק לפי שווי של בין 500 מיליון למיליארד דולר. אילומיג׳ין אישרו את ביטול ההנפקה ומהחברה נמסר כי: "תנאי השוק של 2021 השתנו וכעת החברה מתמקדת בהגדלת המכירות ובהצפת ערך למשקיעים הקיימים, מאחר שגם חברת חלום צריכה להוכיח שהיא עסק מתפקד". אילומיג'ין פיתחה מערכות הדמיה שמשתמשות ביכולות בינה מלאכותית לאיתור ואבחון בעיות המעידות על סרטן צוואר הרחם, ושומרת את המידע בפלטפורמת מחשוב ענן.

הנפקתה של חברת ניכיון הצ'קים ERN, שתוכננה להתבצע בבורסת תל אביב לפי שווי של עד 800 מיליון שקל, נדחתה כבר בחודש מאי. כעת נודע ל-tech12 כי המהלך לא יצא לפועל בשל חוסר ביקוש. בחברה סירבו להתייחס לנושא.

בנוסף, לפי מידע שהגיע ל-tech12, גם הנפקת שימקוטק, שמספקת פתרונות טכנולוגיים לתחבורה הציבורית ושעל הנפקתה נודע רק בחודש מאי, סובלת מחוסר בביקושים וקיים סיכוי לביטולה. בחברת האם לודן סרבו לאשר או להכחיש את הטענות. גורם המעורה בתהליך ההנפקה אמר כי נכון לזמן זה הרואדשואו - תהליך גיוס הכסף ממשקיעים - נמשך כסדרו.

הנפקת פאגאיה בנאסד"ק (צילום: עידו איז׳ק, יחצ)
יום תחילת המסחר במניית פאגאיה. צניחה של כ-60% בשווי מאז תחילת המסחר | צילום: עידו איז׳ק, יחצ

על אף ההקפאות והביטולים, חלק מההנפקות שתוכננו מראש כן יצאו לפועל. כך, חברת הפינטק פאגאיה נכנסה לנאסד"ק בחודש שעבר דרך מיזוג עם SPAC (והספיקה למחוק כ-60% משוויה מאז), והנפקות נוספות שנכנסו לצנרת ב-2021 הושלמו או יושלמו בתקווה בעתיד הקרוב. עם אלו נמנות פרייטוס והאב סקיוריטי, שעדיין מצהירות כי בכוונתן לצאת לבורסה. בהאב סקיוריטי אמרו ל-tech12 כי המיזוג עם SPAC בנאסד"ק יצא אל הפועל "לקראת סוף הרבעון הנוכחי" (כלומר עד סוף ספטמבר) לפי השווי המקורי של 1.28 מיליארד דולר.

לא רק הייטק: זירת ההנפקות נחלשה

מבדיקת נתוני ההנפקות מתחילת 2022 נראה שכל מי שיכול לוותר על ההנפקה או לדחות אותה ככל האפשר עושה זאת. עד כמה המצב חמור בשוק? עד סוף הרבעון הראשון של השנה הונפקו בורסת תל אביב תשע חברות. מסוף מרץ ועד סוף יוני הונפקו אפס. בבורסה התחמקו ממתן תשובה קונקרטית לשאלה כמה חברות החלו ברישום למסחר ברבעון שזה עתה נגמר, אבל שחקנים בשוק אומרים כי למיטב ידיעתם לא היה ולו רישום אחד.

החולשה היא לא רק בתחום ההייטק, כפי שמעידה ההנפקה התקועה של קרסו נדל"ן. שני גורמים שונים המעורבים בהנפקה אישרו בנפרד כי חברת הנדל"ן הוותיקה הורידה משמעותית את שוויה לקראת ההנפקה: לאחר שבתחילה ביקשה החברה להנפיק לפי יותר מ-3 מיליארד שקל, כעת מתנהלים דיונים על הנפקה לפי שווי של 2 מיליארד שקל, ובקרסו מסרבים לרדת מתחת לרף זה. בקרסו סרבו להגיב.

גורם באחת מחברות החיתום המובילות בישראל העריך כי נכון למועד זה כל הליכי ההנפקה בבורסת תל אביב נכנסו להקפאה לקראת סגירת חלון ההנפקות בסוף אוגוסט. להערכתו, התיאבון בשוק יתחדש ככל שתנאי המאקרו ישתפרו.

במובילאיי אומרים כי הם עדיין מתכננים להנפיק ב-2022, אך לא ברור כיצד בכוונת החברה להשיג את את השווי המבוקש, המוערך בכ-50 מיליארד דולר. "השווי הזה היה גבוה כשהם פרסמו את התשקיף החסוי ואני לא רואה איך הם יקבלו אותו בשוק הנוכחי", אומר סרגיי וסצ'ונוק מאופנהיימר

אינדיקציה טובה להתקררות תיאבון המשקיעים המקומיים לחברות טכנולוגיה מגיעה מהגיוסים במסגרת TASE UP - יוזמה של בורסת תל אביב שמאפשרת לחברות הייטק וביומד קטנות ופרטיות לגייס הון ממוסדיים וממשקיעים כשירים בלי צורך בפרסום תשקיף. במחצית הראשונה של 2022 גויסו במסגרת היוזמה 2.7 מיליארד שקל באג"ח - צניחה ספקטקולרית של 78% לעומת 12.3 מיליארד השקלים שגויסו במחצית הראשונה של 2021.

מה יעלה בגורל הנפקת מובילאיי?

כעת נשואות העיניים למובילאיי הישראלית, שאמורה להתפצל בספין-אוף מאינטל ולחזור לבורסה כחברה עצמאית לפי שווי שוק מוערך של כ-50 מיליארד דולר. זאת לאחר שנרכשה ב-2017 בכ-15 מיליארד דולר. במובילאיי אמרו ל-tech12 כי הם עדיין מתכננים לצאת להנפקה ב-2022, אך לא ברור כיצד בכוונת החברה להשיג את השווי המבוקש בתנאי השוק הנוכחיים. "השווי הזה היה גבוה כשהם פרסמו את התשקיף החסוי ואני לא רואה איך הם יקבלו אותו בשוק הנוכחי", אמר סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט טכנולוגיה בכיר של בית ההשקעות אופנהיימר.

הכספים מהנפקת מובילאיי אמורים לשמש למימון חלק מתוכניות ההתרחבות של אינטל, שהודיעה השנה על בניית FABים חדשים באוהיו והקמת חטיבת פאונדרי, שתכלול גם את טאואר סמיקונדקטורס הישראלית שנרכשה לאחרונה. כך שמצד אחר אינטל חייבת להנפיק את מובילאיי, אך מצד שני, ייתכן שכמו לא מעט פעמים בעשור האחרון גם כאן אינטל פספסה את הרכבת.