ירידה בשווקים (אילוסטרציה: Poring Studio, tech12)
נתונים בירידה. מניות שאינן עומדות בציפיות השוק, ממשיכות לקרוס מול אכזבת המשקיעים | אילוסטרציה: Poring Studio, tech12

המצב בוול סטריט ובאירופה צובע באדום את בורסת תל אביב, כשהמדדים המובילים יורדים בלמעלה מ-2%. מה שמגן על השוק המקומי זו החשיפה לסקטור הטכנולוגיה שנמוכה יותר כאן בארץ, בעוד מרבית החשיפה היא למניות בנקים ונדל"ן.

מעבר לים המצב גרוע יותר: האופטימיות שאפפה אתמול את השוק לקראת פרסום נתוני מדד המחירים לצרכן האמריקאי (CPI) הייתה ברורה לכל, כשהתשואות לפדיון על האג"ח האמריקאי ירדו לפחות מ-3%. החוזים העתידיים על המדדים המובילים עלו בלמעלה מ-1%, כשהנאסד"ק הוביל עם עלייה של 1.7%. אבל בארבע אחה"צ שעון ישראל הוטלה הפצצה התורנית על השוק, שהחל משקשק מעוד העלאת ריבית בחודש הבא.

מניות הטכנולוגיה סופגות מכה מהאינפלציה הגבוהה 

בן רגע הנאסד"ק עדיין היה ב-1.7%, רק הפעם באדום בוהק והתשואות לפדיון שוב קפצו צפונית ל-3%. וזה לא נגמר שם. מדד הטכנולוגיה האמריקאי ירד 3.2% וכבר כמעט 30% משיאו בנובמבר. ה-S&P500, המדד החשוב בעולם, שמאגד בתוכו את 500 החברות הציבוריות הגדולות בארה"ב כבר מתקרב לטריטוריה דובית, ירד אתמול כמעט 1.7%, כשהוא נמצא 18% פחות מהשיא שלו ורחוק רק 2% ממה שמוגדר כטריטוריה דובית – כלומר 20% מהשיא.

מה כל כך הבהיל את השוק אתמול? האינפלציה אמנם "נרגעה" מעט, כשירדה משיא קצב אינפלציוני של 8.5% בחודש ל-8.3%, לעומת צפי הקונצנזוס לעלייה של 8.1%. אבל לא זה מה שגרם לפיק ברכיים קולקטיבי. אינפלציית הליבה, שאינה מכניסה את מחירי המזון והנפט, עלתה 0.7%, למעלה מפי שתיים מהנתון הקודם שעמד על עלייה של 0.3%. המשמעות: מרבית העליות האינפלציוניות כרגע נובעות מעלייה במחירי השירותים: זה לא טוב למניות הטכנולוגיה.

עכשיו, כל העיניים נשואות לפד, לראות אם יממש את איום הריבית גם בחודש הבא והאם יהיה אגרסיבי יותר בהמשך. בסוף הרבעון האחרון של 2021, כשההבנה בשוק כי למרות דברי הפד והיו"ר ג'רום פאוול על אינפלציה "טרנזיטורית", זה לא פני הדברים והאינפלציה הגבוהה כרגע כאן כדי להישאר, החל המעבר בין השקעות צמיחה להשקעות ערך. המעבר הזה בעצם מסביר את מרבית הנפילות במניות הטק, כי משקיעים לא רוצים כרגע חברה שתהיה רווחית, אולי, עוד 3 שנים – הם רוצים רווחיות עכשיו. משאין לו את היכולת לנפק זאת סובל.

מה כל כך הבהיל את השוק אתמול? האינפלציה אמנם "נרגעה" מעט אבל אינפלציית הליבה, שאינה מכניסה את מחירי המזון והנפט, עלתה 0.7%. המשמעות: מרבית העליות האינפלציוניות כרגע נובעות מעלייה במחירי השירותים. זה לא טוב למניות הטכנולוגיה

 כנראה שהעדות הכי טובה לכך היא העובדה שיצרנית האייפון אפל, שירדה אתמול בלמעלה מ-5% וכבר לא החברה הציבורית הגדולה בעולם. אמש היא ננעלה על שווי שוק של 2.37 טריליון דולר, כשחברת הנפט הלאומית הסעודית ארמקו, שנהנית מהמשבר הגיאופוליטי העולמי וממחירי האנרגיה הגבוהים (החוזה על הנפט עדיין מעל 100 דולר לחבית) והגיעה לשווי של 2.43 טריליון אמש.

כשאפל יורדת, כולם יורדים. כך נמשכה אתמול הקריסה במניות, כשבזו אחר זו מניות שאינן עומדות בציפיות השוק, ממשיכות לקרוס מול אכזבת המשקיעים.

נקודת האור למניה הישראלית: פלטפורמת הקריפטו צלזיוס, עלתה 15% בעקבות הדוחות לרבעון הראשון, אחרי שהפתיעה את הקונצנזוס והציגה רווח למניה של 9 סנט מול צפי ל-3 סנט - כלומר הפתעה של 200%

למרות שבורסת הקריפטו קוינבייס התרסקה אתמול ביותר מ-26% יחד עם הביטקוין (שירד היום אל מתחת ל-27 אלף דולר), דווקא נקודת האור המשמעותית היחידה מבחינת המניות הישראליות, הייתה של פלטפורמת הקריפטו צלזיוס, עלתה 15% בעקבות הדוחות לרבעון הראשון, אחרי שהפתיעה את הקונצנזוס והציגה רווח למניה של 9 סנט מול צפי ל-3 סנט - כלומר הפתעה של 200%.

סימילארווב לא התרסקה וירדה רק 2%, כשהכנסותיה ברבעון שעבר צמחו 51% ל-44 מיליון דולר. ההפסד התפעולי המתואם למניה ירד ל-26 סנט למניה, לעומת הפסד תפעולי מתואם למניה של 56 סנט למניה ברבעון המקביל אשתקד. בהתחשב בנתונים, זה לא רע בכלל. אבל זהו פחות או יותר.

קורנית דיגיטל, ירדה בלמעלה מ-33% לאחר שהציגה רווח למניה של 13 סנט מול צפי בשוק ל-25 סנט. החברה נסחרת במחיר 38 דולר, ירידה של 78% מהשיא, ושווי שוק של 1.9 מיליארד דולר בלבד

אם הייתה נקודת אור אחת מבחינת המניות הישראליות אמש, הישראלית שחטפה אתמול הכי קשה זו קורנית דיגיטל, שירדה בלמעלה מ-33% לאחר שהציגה רווח למניה של 13 סנט מול צפי בשוק ל-25 סנט. החברה נסחרת במחיר 38 דולר, ירידה של 78% מהשיא, ושווי שוק של 1.9 מיליארד דולר בלבד.

פייבר (אילוסטרציה: FellowNeko, shutterstock)
פייבר. הסיבה לקריסת המניה היא שלא עמדה בציפיות הלקוחות שלה | אילוסטרציה: FellowNeko, shutterstock

עוד מניה שהתרסקה היא פלטפורמת המסחר פייבר שנפלה אמש 25.6% וכעת היא נסחרת על מחיר של קצת יותר מ-30 דולר למניה, כמעט 91% פחות מהשיא שלה בפברואר 2021, אז נסחרה לפי שווי של 320 דולר. וזה על רבעון ראשון בו הכנסות החברה הסתכמו בשיא של כמעט 87 מיליון דולר, צמיחה של 27% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. בפעם הראשונה החברה סיימה רווחית בשורת ה-EBITDA (הכנסות לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות) עם כמעט 4 מיליון דולר, לעומת הפסד של 700 אלף דולר בשנה שעברה. הסיבה לקריסה היא ביכולת שימור הלקוחות (NRR), שאמנם עמד על 115% שזה מרשים, אבל מתחת לבנצ'מארק של 120% שקבעו במקינזי.

עוד מניה שחטפה אתמול זו מאנדיי.קום, שירדה ללא סיבה נראית לעין כמעט 14% והגיעה למחיר של 94.6 דולר ושווי שוק של קצת יותר מ-4 מיליארד דולר בלבד, והיא איבדה כמעט 80% משוויה מאז נובמבר. רשימת הקורבנות עוד ארוכה. למונייד ירדה 9%, מייסייז ירדה 14.3%, פורסייט ירדה 11%, ראדה ירדה יותר מ-10% וויקס ירדה 9.6% והיא כבר רחוקה 83% משיאה.