וול סטריט, ניו יורק (צילום: Lucky-photographer, shutterstock)
צילום: Lucky-photographer, shutterstock

באופן מפתיע, פרט להתמוטטות שחווינו בשלישי האחרון עם הודעתה של SNAP על הרעת התנאים המאקרו כלכליים והורדת התחזית – היה שבוע יחסית טוב לשוק המניות. ביום שישי האחרון מדד הטכנולוגיה הנאסד"ק עלה ב-3.3% וה-S&P500 עלה ב-2.5%. מהפאניקה של יום שלישי, אז הנאסד"ק נגע ב-11,114 נקודות – המדד עלה בלא פחות מ-9% ונסגר בשישי על למעלה מ-12,131 נקודות. ה-S&P עלה בלמעלה מ-6.5%. חגיגה.

לפני שבועיים העלנו סברה שכמו בסוף מרץ, אנחנו לקראת מלכודת דובים: הכוונה היא שהשוק עולה, אך הוא למעשה מכין את עצמו לנפילה חזקה עוד יותר. בדיוק כמו שראינו באפריל האחרון שנחשב לאחד מחודשי האפריל הגרועים של שוק המניות האמריקאי אי פעם, בו ירד ה-S&P במצטבר ב-9%.

מאחורי התחזית עמד הרעיון כי האינדיקטורים הכלכליים המשמעותיים לחודש הנוכחי חלפו ואיתם גם הנזק שיצרו כמו האינפלציה, העלאת הריבית והדוחות. עכשיו נותרו מים יחסית רגועים עד ההחלטה על הריבית, שאמורה להתרחש באמצע יוני לאחר הפגישה של מועצת נגידי הבנק המרכזי האמריקאי. נשאר רק לראות עד כמה הקולות מתוך הפד ילחיצו את השוק בנוגע להעלאת הריבית ב-75 נקודות בסיס, כלומר 0.75%, ומה הסנטימנט שנקבל לחודש יולי.

כלכלני לאומי: "למרות סימני ההאטה בקצב הצמיחה, גלישה למיתון בארה"ב נראית כרגע פחות סבירה. ההערכה היא שהצמיחה בכלכלות הגדולות תהיה חלשה יותר ממה שמרמזות תחזיות הקונצנזוס השונות - וייתכן והעלאות הריבית יהיו פחותות מהחזויות לאחרונה"

בחטיבת המחקר של בנק לאומי אומרים כי הסימנים מראים שנקבל העלאת ריבית של 0.5% בלבד. "פרוטוקול ישיבת הפד האחרונה מלמד כי חברי הפד לא צפויים להעלות את הריבית ביותר מ-50 נ"ב בהחלטות הקרובות. למרות סימני ההאטה בקצב הצמיחה, גלישה למיתון בארה"ב נראית כרגע פחות סבירה", כתבו בבנק.

"הירידות בשוקי המניות בעולם בדגש על ארה"ב והידוק התנאים הפיננסים תומכים בהערכה שהצמיחה בכלכלות הגדולות תהיה חלשה יותר ממה שמרמזות תחזיות הקונצנזוס השונות וייתכן והעלאות הריבית יהיו פחותות מהחזויות לאחרונה", הוסיפו.

גם האנליסט ז'מין בול שעוקב אחר שוק ה-SaaS בניתוח השבועי שלו, סבור שהשוק במקום אחר ושלא נראה מיתון בסדר גודל של משבר הסאב פריים. "תרחיש הבסיס שלי נכון לכרגע הוא שהמשבר ב-2008 הרבה יותר גרוע. אז היינו על סף קריסה סיסטמית, האבטלה הגיעה ל-10% וחדלויות פירעון זינקו בחדות. אנחנו לא קרובים בכלל לנתונים הללו כיום. אני לא מצפה שנגיע לשם, ולא מצפה ליותר מדי הידוק חגורות", כתב בול והוסיף כי "שוק התוכנה השתנה מ-2008, אז ה-SaaS היה בראשיתו, וכיום הפך שוק התוכנה מכזה שנתפס כמרכז עלויות וכעת נחשב למעודד הכנסות".

נראה שהאירוע המעניין ביותר שאירע בשבוע שעבר בוול סטריט היה הבלימה של המשקיע האקטיביסט קרל אייקן בהצבעה לדירקטוריון מקדונלדס. אייקן ניסה למנות שני נציגים מטעמו לדירקטוריון, לטענתו בשל חוסר היכולת של הרשת לעמוד בהתחייבותה להפסיק לרכוש חזירות בהיריון שחיות בתת-תנאים. אייקן פרסם בטוויטר כי אין בכוונתו להשתלט על החברה בערוב ימיו המקצועיים כ-corporate raider, אבל בוא נגיד ככה, אדם כזה כנראה רצה לרדת מהבמה בבום גדול שיזכרו הדורות - ואין מטרה טובה יותר ממקדונלדס.

המשקיעים של הרשת לא התרשמו והנציגים שרצה למנות קיבלו רק 1% מהקולות. לעומת זאת, כל נציגי הדירקטוריון שקידמה החברה נבחרו מחדש. עם זאת, אם נשר זקן כמו אייקן כבר בודק את השוק - זה סימן לא מעודד ללא מעט חברות. נראה שהרבה חברות הולכות ליפול קורבן לאקטיביסטים, עכשיו רק נשאר לראות מי אלה יהיו.