אינטל (צילום: Tada Images, Shutterstock)
צילום: Tada Images, Shutterstock

מניית אינטל התרסקה הערב במסחר המאוחר בקרוב ל-10%. זאת, לאור העובדה שמצבה בדוחות היה חמור ממה שציפו האנליסטים – ענקית השבבים דיווחה על הכנסות של 14 מיליארד דולר ברבעון הרביעי של 2022, ירידה של 32% לעומת הרבעון המקביל ב-2021. זאת גם החמצה של צפי התחזיות, שעמד על 14.49 מיליארד דולר ברבעון זה. היקף ההכנסות בשנת 2022 כולה היה 63.1 מיליארד דולר - ירידה של 20% לעומת השנה שקדמה לה.

בשורה התחתונה החברה מדווחת על הפסד נטו של 700 מיליון דולר ברבעון שעבר - ירידה של 114% (!) לעומת רווח נטו של 4.6 מיליארד דולר ברבעון המקביל ב-2021. הרווחים נטו בכל שנת 2022 היו 8 מיליארד דולר, ירידה של 60% לעומת רווחים נטו של 19.9 מיליארד דולר בשנת 2021.

התוצאות הגרועות הגיעו כתוצאה מירידה בביקוש לשבבים ולמחשבים אישיים, והחרפת המאבק מול המתחרות AMD ו-ARM. לפי נתונים שפרסמה מיקרוסופט השבוע חלה ירידה של 39% במכירת רישיונות Windows ליצרני מחשבים אישיים, מה שמעיד על הירידה בביקושים למחשבים שבהם מותקנים שבבי אינטל

"ברבעון הרביעי של השנה, נקטנו בצעדים להחזרת הארגון שלנו לגודל נכון יותר, ולהשקעה רציונלית יותר, תוך תעדוף של האיזורים שבהם אנחנו יכולים להשיא את הערך המקסימלי לטווח הארוך", כתב מנהל הכספים (CFO) של החברה, דיויד זינסנר. "הפעולות הללו תמכו ביעדי הקיצוץ שלנו של 3 מיליארד דולר ב-2023, וצפויות להביא לצמצום של 8 עד 10 מיליארד דולר עד סוף 2025".

ג'ו ביידן, פט גלסינגר (צילום: SAUL LOEB, getty images)
ג'ו ביידן ופט גלסינגר בחניכת העבודות על מפעל אינטל באוהיו. סיוע ממשלתי נדיב | צילום: SAUL LOEB, getty images

מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, הקפיד לשדר אופטימיות מול המשקיעים: "למרות הרוחות העזות שמולנו, אנחנו ממשיכים להתקדם היטב בתוכנית האסטרטגית שלנו ברבעון הרביעי של 2022", מסר גלסינגר, "כולל התקדמות במפת הדרכים למוצרים שלנו ושיפור המבנה הביצועי שלנו; כדי לשפר את היעילות של החברה ולעמוד בגבול הנמוך של התחזיות שלנו. ב-2023 נמשיך לנווט אל המטרות קצרות הטווח שלנו ובתוך כך נשאף לעמוד בהתחייבויות ארוכות הטווח שלנו, כולל הצגת מוצרים מובילים בפלטפורמות פתוחות מאובטחות, בהתבסס על ייצור בהיקף נרחב ובתמיכה של הצוות המצוין שלנו".

תחזית עגומה לחודשים הקרובים

אינטל גם מפרסמת תחזית עגומה לחודשים הקרובים, לפיה הכנסותיה ברבעון הראשון של 2023 יהיו בין 10.5 ל-11.5 מיליארד דולר בלבד, לעומת ציפיות האנליסטים להכנסות של 14 מיליארד ברבעון זה. החברה צופה כי המניות שלה ישאו תשואה שלילית של 15 סנט למניה ברבעון הראשון של 2023 לעומת ציפיות האנליסטים לרווח של 25 סנט למנייה ברבעון זה.

עוד בדוחות: הרווח למנייה ברבעון הזה היה 16 סנט בלבד לעומת 1.09 דולר ברבעון הרביעי של 2021. ציפיות האנליסטים היו שהרווח למנייה יהיה 19 סנט ברבעון זה. ההכנסות של חטיבת המחשוב האישי ברבעון האחרון היו 6.6 מיליארד דולר, ירידה של 36% לעומת הרבעון המקביל בשנה שעבר. הכנסות חטיבת הדאטה סנטר וה-AI היו 4.3 מיליארד דולר ירידה של 33% לעומת הרבעון המקביל. חטיבת הרשתות הכניסה 2.1 מיליארד דולר, ירידה של 1% לעומת הרבעון המקביל.

אינטל גם מדווחת על הכנסות החברה הבת מובילאיי, שהציגה הבוקר עליה של 59% ברבעון הרביעי. כמו כן החברה מציינת כי בהכנסות משירותי ייצור שבבים עבור לקוחות חלה עליה של 30% והן הסתכמו ב-319 מיליון דולר.

בין פעולות הצמצום שעליהן הכריז גלסינגר, ישנו גם גל קיצוצים נרחב שהחברה מפעילה בחודשים האחרונים, על אלפי עובדים ובעולם וכן בסניף הישראלי, אם כי בקנה מידה מצומצם יותר. כחלק מהקיצוצים החליטה אינטל החודש לעצור את בניית הקמפוס החדש שהיא בונה בחיפה, שהשקעה שתוכננה להגיע ל-200 מיליון דולר.

מחסור השבבים התהפך

כזכור, מניית אינטל ספגה מכות קשות ב-2022 עם ירידה כוללת של 42% ב-12 החודשים האחרונים ושווי השוק שלה מגיע כיום ל-122 מיליארד דולר. מכה נוספת שספגה אינטל היתה הודעתו השבוע של יו"ר הדירקטוריון של החברה עומאר אישראק על פרישתו מהתפקיד, שיש שראו בה לקיחת אחריות על התוצאות הצפויות. פרסום נתוני אינטל מהווה סמן לכל תעשיית פיתוח השבבים האמריקאית, כשהחברות הבאות לפרסם דוחו"ת הן AMD, קוולקום, ואנבידיה.

לפי נתונים שפרסמה מיקרוסופט השבוע חלה ירידה של 39% במכירת רישיונות Windows ליצרני מחשבים אישיים, מה שמעיד על הירידה בביקושים למחשבים שבהם מותקנים שבבי אינטל

אינטל התמודדה בשנים האחרונות עם משבר המחסור בשבבים שאפיין את תקופת הקורונה, כשאז נוצר ביקוש גדול לכל מוצרי הצריכה האלקטרוניים ולמחשבים ניידים. המצב הזה התהפך בשנה שעברה, שמתאפיינת בירידה חדה בבקושים למחשבים ניידים שהביאה לצמצום משלוחי המחשבים ב-28.5% לפי נתוני חברת המחקר גרטנר - הירידה הגדולה ביותר מאז החלו בגרטנר לעקוב אחר היקף המשלוחים בשנות ה-80. הצריכה נפגעה גם כתוצאה מעליית הריבית במשק האמריקאי בניסיון להאט את קצב האינפלציה והחשש הגובר ממיתון.

במקביל לקיצוצים, אינטל ממשיכה בתוכניותיה להעביר את ייצור השבבים לארה"ב ולהקים מפעלים חדשים לייצור שבבים באריזונה ובאוהיו, בסיוע תקציב תמיכה נדיבים של הממשל האמריקאי. מפעלים נוספים נבנים בגרמניה, ונמשכת הקמתו של המפעל החדש של אינטל בקריית גת.