חברת ההשקעות צלזיוס  (צילום: mundissima, shutterstock)
צלזיוס (אילוסטרציה). פעילות החברה הוקפאה ויכולת המשיכה של הלקוחות נחסמה | צילום: mundissima, shutterstock

תביעה ראשונה נגד פלטפורמת הלוואות העמיתים בקריפטו צלזיוס הישראלית-אמריקאית, פחות מחודש לאחר שהודיעה על הקפאת פעילותה ומנעה מלקוחותיה למשוך את כספם. התביעה הוגשה בידי אדם בשם ג'ייסון סטון, שלדבריו ניהל בעבר כספים עבור צלזיוס וטוען שהחברה היתה תרמית פונזי לכל דבר: לפי התביעה, החברה השתמשה בכספי לקוחות כדי לבצע מניפולציות על שווי הטוקן CEL שהנפיקה, והפסידה מיליוני דולרים משום שנכשלה בגידור סיכונים. לטענת סטון, החברה הונתה גם אותו במיליוני דולרים. התביעה דווחה בהרחבה בתקשורת האמריקאית.

צלזיוס הוקמה ב-2017 על ידי דניאל לאון, אלכס משינסקי וניוק גולדשטיין. פחות מארבע שנים לאחר הקמתה היא גייסה סבב B מרשים של 400 מיליון דולר לפי הערכת שווי של כ-3 מיליארד דולר. החברה הציעה הלוואות עמיתים (P2P) וזכתה לפופולריות רבה בקרב משתמשים, מכיוון שהציעה 18% ריבית למי שהפקידו אצלה מטבעות קריפטו. בשיאה ניהלה החברה למעלה מ-25 מיליארד דולר והמנכ"ל משינסקי דחה בתוקף טענות על כך שהמודל של החברה אינו בר קיימא.

בתביעה שהוגשה אתמול לבית המשפט בניו יורק נטען כעת כי צלזיוס התקשתה לעמוד בתשלומים ללקוחות וסבלה מהפסדים עצומים בשל פערי המרה בין מטבעות. עוד נטען כי מאחורי הקלעים, צלזיוס נטלה את הכספים שהפקידו בידיה יותר ממיליון לקוחותיה והשקיעה אותם באסטרטגיה מסוכנת ונטולת שליטה. לפי התביעה, מאז אוגוסט 2020 העבירה צלזיוס מאות מיליוני דולרים לחברת KeyFi של סטון במטרה להשקיע אותם ב-DeFi (קיצור של decentralized finance) - מקבץ של אפליקציות שמאפשרות למשתמשים להלוות כספים זה לזו ולהעביר אותם ביניהם ללא גורם מתווך.

לטענת סטון, הדבר נעשה ללא חוזה חתום בין צלזיוס לחברה שלו - מה שלא הפריע לדבריו למנהלי צלזיוס להעניק לו את המפתחות הקריפטוגרפיים שלה, דהיינו גישה לכספי המשתמשים. הוא טוען שהרוויח עבור צלזיוס 800 מיליון דולר בהשקעות DeFi משום שמרבית האפליקציות הללו מציעות תגמול גבוה מאוד למשתמשים שלהן.

לפי סטון, הכספים שהפקידו לקוחות צלזיוס היו בעיקר בביטקוין ואת'ר, והוא השקיע אותם במטבעות קריפטו אחרים במסגרת אסטרטגיה שהיתה מבוססת על המרה וזכייה בתגמולים. אך משום שערכם של הביטקוין והאת'ר עלה בקצב גבוה יותר מיתר המטבעות בשוק נוצרו פערים, וצלזיוס נשארה חייבת סכומים גדולים יותר מאלו שהרוויחה. עוד נטען כי ב-2020 צלזיוס השתמשה בהפקדות ביטקוין בסך 90 מיליון דולר על מנת לנפח באופן מלאכותי את מטבע CEL שמנהליה החזיקו כמויות גדולות ממנו.

סטון טוען שהפסיק את ההתקשרות מול צלזיוס ב-2021, לאחר שגילה על ההתנהלות הבלתי הולמת של החברה. מצלזיוס לא התקבלה תגובה מיידית להגשת התביעה.