חברת צלזיוס (צילום: צלזיוס, יחצ)
צלזיוס. לא מסוגלת לעמוד בהתחייבויותיה | צילום: צלזיוס, יחצ

בכניסה לכנס הקריפטו הישראלי שנערך בחודש שעבר בבית ציוני אמריקה, עמד בגאון הדוכן של צלזיוס, שם חולקו חולצות עם הסלוגן של החברה: UnBank Yourself. המסר פשוט: פלטפורמת ההלוואות של החברה, מאפשרת לקבל הלוואה דולרית בתמורה לקריפטו. אבל השוק בחודשים האחרונים לא מחזיק מים, ואמש, לאחר קריסה מתמשכת של שווי המטבע שהנפיקה החברה, Cel, לאור משיכות המוניות מהפלטפורמה, הנהלת החברה הודיעה על עצירת כל הטרנזאקציות בין משתמשי הפלטפורמה. לא נכנס כסף, לא יוצא כסף.

"בשל תנאי שוק קיצוניים, אנחנו מודיעים היום על כך שצלזיוס עוצרת את כל המשיכות, עסקאות החלף (Swap) והעברות בין חשבונות", כתבה החברה - שסירבה להגיב לפניית tech12 - בבלוג באתר שלה. "אנחנו עושים את הצעד הזה כדי למקם את צלזיוס בפוזיציה טובה יותר לעמוד, לאורך זמן, בהתחייבויות המשיכה שלה [...] זה צעד הכרחי הזה כדי להיטיב עם כל הקהילה שלנו, במטרה לייצב את הנזילות והפעילות, בזמן שאנחנו פועלים להגנת הנכסים ושימורם", הוסיפו.

כנראה שהעדות הטובה ביותר למצבה של צלזיוס, הוא שווי המטבע שלה, Cel. ב-2020 חוותה זינוק עצום בערך, כשעלתה מ-0.19 דולר במאי 2020 לשיא של קצת יותר מ-8 דולר במרץ אשתקד. נכון לכתיבת שורות אלה, המחיר עומד על 0.1956 והוא מחק את כל השנתיים האחרונות.

בפועל המשמעות היא שצלזיוס אמרה אמש הוא דבר פשוט מאוד: היא לא מסוגלת לעמוד בהתחייבויותיה. נקודה. נפילתה של צלזיוס, אחת מפלטפורמות ה-DeFi הגדולות בעולם, שלטענתה ניהלה נכסים בהיקף של 20 מיליארד דולר וכ-1.7 מיליון משתמשים, היא עוד דומינו שנופל יחד עם יתר השוק מוטה האינפלציה. אחרי קריסת ה-NFT והמטבעות היציבים, זה רק טבעי שגם פלטפורמות הפיננסים המבוזרות יתרסקו, אבל זה לא מחזה יפה.

באופן לא מפתיע, בחברה עצמה שומרים כרגע על דממת אלחוט, אבל גורמים המעורים בשוק אמרו כי כבר הרבה זמן עלו תהיות בנוגע למודל של צלזיוס, שהבטיחה 17% תשואה. "אף אחד לא הבין איך הם נתנו ריביות כאלה. זה ריביות שאי אפשר להשיג בשום מקום אחר, היו דיבורים על איך הם יתמודדו עם משיכה המונית", אמר ל-tech12 בכיר בתעשיית הקריפטו הישראלית.

"הרבה מאוד תשומת לב שלילית"

"מה שקורה היום בשוק זו קטסטרופה", אומר ל-tech12 נמרוד להבי, ממייסדי Simplex, שמספקת שירותי סליקה מאובטחים לתעשיית הקריפטו, ושנרכשה אשתקד ב-250 מיליון דולר על ידי Nuvei. "לחברות כמו צלזיוס יש נכסים נזילים ונכסים לא נזילים. מה שקורה עכשיו, זה שהנכסים הנזילים כנראה נגמרו - והיא צריכה להנזיל את הלא נזילים. זה לא טוב כי היא משלמת קנס על ההנזלה הזו", הוסיף.

"כנראה שהרוב היה מושקע, כי צריך תשואה למשתמשים. זה יביא התעניינות לא נעימה מהרגולטור בארה"ב. המקרה של צלזיוס יכול למשוך הרבה מאוד תשומת לב שלילית. אותי אישית זה מאוד מבאס, כי זה לראות אנשים שאתה מכיר, שהשקיעו בזה שנים ורואים את הכל עולה בעשן", סיכם בעצב.

עו"ד גיא סרוסי, יו"ר משותף של ועדת הקריפטו בלשכת עורכי הדין, אומר כי המקרה של צלזיוס מדגיש שאין מנוס מהאצה של הרגולציה בנושאי DeFi בישראל. "צלזויס נותנת הלוואות קריפטו והם מלווים לאנשים אחרים ואתה מקבל ריביות גבוהות - אפשר לקבל עד 17%. כשאנחנו בשוק דובי נוצר משבר נזילות. צלזיוס תמיד אמרה שהיא מחסלת את המתווכים וזה נותן לנו leverage על שוק ההון המסורתי. תוסיף את זה שיש קרן מאוד גדולה שתומכת בהם, שגרמה להם לומר שיש להם את הרפיוטיישן", אמר סרוסי ל-tech12.

עו''ד גיא סרוסי (צילום: אילן אסייג, יחצ)
עו''ד גיא סרוסי | צילום: אילן אסייג, יחצ

לפי TechCrunch, עד כה גייסה צלזיוס 864 מיליון דולר, כשהאחרון היה סבב B, בנובמבר האחרון, כשבסבב זה נכנסו הקרנות הקנדיות Caisse de Depot et Placement du Quebec ו-WestCap.

עו"ד גיא סרוסי, יו"ר משותף של ועדת הקריפטו בלשכת עורכי הדין: "בתנאים כרגע, רק החזקים ישרדו וזה לא דבר רע. הדבר המשותף בין המשבר הנוכחי בעולמות ה-DeFi ומשבר הסאבפריים ב-2008, זה ששני הסקטורים סבלו מתאוות בצע וחוסר רגולציה"

"הם לא עומדים במשיכות ומה שקורה עכשיו הוא בלתי נמנע זה פסע מחדלות פירעון וזו תוצאה של שוק שהוא כמו המערב הפרוע", מוסיף עו"ד סרוסי. "בתנאים כרגע, רק החזקים ישרדו וזה לא דבר רע. אני למשל ממש שמח על מה שקורה בשוק ה-NFT, כי התעשייה הזו התנפחה ונהייתה בועתית. הדבר המשותף בין המשבר הנוכחי בעולמות ה-DeFi ומשבר הסאבפריים ב-2008, זה ששני הסקטורים סבלו מתאוות בצע וחוסר רגולציה".

אז מה צריך לעשות?
הוועדה הבין משרדית של משרד האוצר חייבת להתעורר ולייצר רגולציה. יש חברות שמסתובבות בכנסים ומגייסים משקיעים ומשתמשים שלא תמיד יודעים איפה הם שמים את הכסף. כמו כן, כמו שבנק ישראל מייצר הלימת הון לבנקים כדי שישרדו, צריך לייצר מצב דומה לפלטפורמות סחר בקריפטו. כרגע זה לא נראה טוב וזה לא עושה טוב לשוק שאין רגולציה.

קטר הרגולציה במערב צובר תאוצה

והרגולציה, כהרגלה, מדשדשת בארץ. הוועדה בינמשרדית בנושא זכתה לנזיפה בחודש שעבר מיו"ר רשות ני"ע ענת גואטה, שאמרה: "תהליכי ההסדרה של שוק הקריפטו מתארכים זמן רב מידי. צריך להצמיח את הטכנולוגיה. מוסדות רבים משקיעים בהטמעת בלוקצ'יין. צוות באוצר בוחן את הסדרת השוק - כשהצוות יסיים את עבודתו, צפויים שינויי חקיקה".

מנגד, הן בארה"ב והן באיחוד האירופי, כבר נעשים צעדים משמעותיים יותר להכנסת הקריפטו לחוק. בסופ"ש האחרון, בבלומברג דווח כי האיחוד נמצא במגעים אחרונים לקראת החלת רגולציה בנושאי מטבעות קריפטו. לפי הדיווח, המחוקקים האירופאיים חלוקים בשאלה איך להגביל סחר במטבעות יציבים, במיוחד במטבעות שלא צמודים לאירו, כשגם המחיר הסביבתי הנדרש מכריית המטבעות.

אבל המופע המרכזי, כרגיל, הוא בארה"ב. אחרי שבתחילת המלחמה עם אוקראינה גם הנשיא ג'ו ביידן וגם שרת האוצר ג'נט ילן אמרו כי יאיצו את הרגולציה של שוקי הקריפטו, בשבוע שעבר דלפה טיוטת חוק בין מפלגתית לשוק הקריפטו ועוררה סערה. לפני הכול, מדובר בטיוטה, שעוד צפויה להשתנות, אבל הקווים המנחים בה, אם יישמרו, יהיו ניצחון לשוק.

זאת לאחר שהסנטוריות סינתיה לומיס הרפובליקאית וקירסטן גיליברנד הדמוקרטית הציעו שתחום הקריפטו יהיה כפוף לנציבות סחר החוזים העתידיים (CFTC), במקום רשות ני"ע, ה-SEC, שראשו, גארי גנסלר, דוחף להיות הרגולטור המוביל, בשל התפיסה שלו כי מטבעות הקריפטו נחשבים להשקעה המצריכה ביטחונות.

גארי גנסלר (צילום: Brendan Smialowski, getty images)
גארי גנסלר. יעשה הכל כדי להיות הרגולטור הראשי | צילום: Brendan Smialowski, getty images

מה הניצחון? ה-CFTC הוא בערך שישית מגודלו של ה-SEC, ופחות ערוך להתמודד עם מסחר שכזה, מאחר והם אחראיים על החוזים על סחורות כמו חיטה, תירס, נפט ומתכות. "רוב הנכסים הדיגיטליים דומים הרבה יותר לסחורה מאשר למטבע", כתבו לומיס וגיליברנד בהודעת משותפת לאחר ההדלפה.

נכון לכרגע ה-CFTC כבר אחראי רגולטורית על החוזים העתידיים של הביטקוין והאיתריום, כשהחוק החדש ירחיב את הסמכויות של הגוף וייתן לו אחריות פיקוחית על שוק הספוט (שוק פיננסי שבו מוכרים "במקום" ושלא באמצעות חוזה עתידי, א"ל).

"ארה"ב היא המובילה הפיננסית העולמית, וכדי להבטיח שהדור הבא של האמריקאים ייהנה מיותר הזדמנויות, זה קריטי לעשות אינטגרציה של נכסים דיגיטליים לחוקים הקיימים ולרתום את היעילות והשקיפות של קלאס הנכסים הזה, תוך התייחסות לסיכונים", מסרה לומיס בהודעה לעיתונות.

אמנם טיוטת החוק קובעת שרק נכסים שאינן מתפקדים כמקבילות למניות יעברו לתחום ה-CFTC, בארה"ב יש כאלה שסבורים שחוסר מעורבות מצד רשות ני"ע החזקה, תהווה סיכון למשקיעים.

בכל מקרה, צלזיוס כנראה בקרוב מאוד תפגוש את הרגולטורים האמריקאים והמקרה שלה, בין אם תרצה, או לא, יהפוך לבנצ'מארק עתידי, נייר לקמוס אם תרצו, לכל פלטפורמת DeFi שתשרוד או שתבוא אחריה.