ביטקוין, מטבע הקריפטו הראשון ובעל השווי הגדול ביותר, סיכם את הרבעון הראשון של 2023 עם זינוק של יותר מ-70%: ממחיר ממוצע של כ-16,500 דולר, שבו נסחר בבורסות הקריפטו בתחילת השנה, טיפס הביטקוין עד ליותר מ-28 אלף דולר בסוף מרץ, יום אחרי שזינק ל-29,159 דולר, רמתו הגבוהה מתחילת השנה. היה זה הרבעון החזק ביותר של הביטקוין מאז הרבעון הראשון של 2021 שבו השלים זינוק של 103% במחירו.

כמו בעבר, גם ברבעון החולף הפגין הביטקוין יכולת התאוששות מדהימה, אחרי שבמהלך 2022, שאותה התחיל במחיר של יותר מ-46 אלף דולר, איבד כ-65% מערכו. ואולם, גם אחרי הראלי שלו מתחילת 2023, מחיר הביטקוין עדיין נמוך ב-40% בהשוואה לרמתו הגבוהה ביותר ב-12 החודשים האחרונים, 47,313 דולר, שאליה הגיע בסוף מרץ 2022. 

 

שינוי מחיר הביטקוין בדולרים מתחילת השנה, מקור: Google Finance. הנתונים נכונים להיום

ביטקוין מול מדד נאסד"ק מתחילת השנה, שינוי המחיר באחוזים. מקור: Google Finance. הנתונים נכונים להיום

נכון לעכשיו, נראה כי הביטקוין הצליח לצאת מ"חורף הקריפטו", תקופת השפל שאיפיינה את שוק מטבעות הקריפטו במחצית השנייה של 2022. ההתאוששות הפכה את מטבע הקריפטו המוביל לאחד הנכסים הפיננסיים עם הביצועים הטובים ביותר ברבעון הראשון של 2023. לשם השוואה, מדד המניות המוביל S&P 500 סיכם את הרבעון עם עלייה של 7%, בעוד מדד נאסד"ק, שבו המשקל העיקרי הוא של מניות טכנולוגיה, השלים זינוק רבעוני של כ-17% כשהוא מסכם את הרבעון החזק ביותר מאז 2020. 

"חוף מבטחים"

העניין הגובר של משקיעים בביטקוין בחודשים האחרונים מוסבר, בין השאר, בטלטלה העולמית במגזר הבנקאות. חסידי הביטקוין מאמינים כי מטבע הקריפטו הוא "חוף מבטחים" בתקופות של משבר בנקאי מכיוון שבניגוד למטבעות "פיאט" (מטבעות ריבוניים, כמו דולר או יורו), זה מטבע מבוזר, שאינו מנוהל או נשלט על ידי אף בנק או גוף מרכזי.ראלי הביטקוין בלט במיוחד בשלושת השבועות האחרונים של מרץ, שבהם גברו הלחצים על הבנקים בארה"ב, עם קריסתם של בנקים כמו סיליקון ואלי בנק (SVB), סילברגייט או סיגנצ'ר, אף כי השניים האחרונים היו בנקים שהתמחו במתן שירותים לחברות קריפטו. בשלושת השבועות האלה זינק הביטקוין בלא פחות מ-40%, כשרק ב-7 מתוך 22 ימי מסחר רצופים נרשמו ירידות יומיות במחירו הדולרי.

"נכס אי-סימטרי"

התנודתיות הקיצונית של הביטקוין לא מפתיעה את המשקיעים הוותיקים בשוק הקריפטו, שחלקם אף נמשכים לשוק דווקא בגללה. "ביטקוין הוא הנכס הא-סימטרי ביותר בשווקים כיום", אמר בשיחה עם tech12 היזם והמשקיע חנן שטיינהרט, ממייסדי חברת הפינטק MoneyClip שהתמזגה באחרונה עם Wellfield ונסחרת בבורסת TSX Venture הקנדית. "אם הפד יחזור למדיניות מוניטרית מרחיבה, הביטקוין יפרח. אבל כאשר התפתח משבר הבנקים בארה"ב ומדד הנאסד"ק צנח, הביטקוין זינק הודות למשקיעים רבים שרואים בו, כמו בזהב, נכס מגן. לפיכך, אין פרופורציה בין הסיכון לסיכוי כשמדובר בנכס הזה".

אם נתבונן בנתוני העבר, הרי שאת שנת 2017, שבה פרץ לתודעה של השווקים הפיננסיים, סיכם הביטקוין עם תשואה פנומנלית של יותר מ-1,000%. בשנה שלאחר מכן, 2018, שקע שוב הביטקוין ל"חורף קריפטו" עם צניחה שנתית של 74% במחירו. את שלוש השנים הבאות, 2019-2021, סיכם הביטקוין עם תשואות שנתיות חיוביות. ואז הגיעה 2022, שבה שוב רשם הביטקוין תשואה שנתית שלילית - והפעם גם על רקע ירידת התיאבון לסיכון של משקיעים בעולם, בעקבות עליית הריביות של הבנקים המרכזיים, אבל גם אל מול גל של שערוריות פיננסיות ופשיטות רגל בתעשיית הקריפטו, ובראשן הקריסה של בורסת הקריפטו FTX בהובלת מייסדה סם בנקמן פריד, שיעמוד בקרוב למשפט בארה"ב כשהוא נאשם באחת מהונאות המשקיעים הגדולות בהיסטוריה. הצניחה השנתית של 65% במחיר הביטקוין הפכה את 2022 לשנה השנייה הכי גרועה בהיסטוריה של מטבע הקריפטו המוביל, שחגג בינואר יום הולדת 14.

לדברי איתי אבנרי, משנה למנכ"ל INX, חברה למסחר בנכסים דיגיטליים, "ביטקוין הוא הנכס הפיננסי שערכו עלה הכי הרבה מתחילת השנה, בהשוואה לנכסי בסיס אחרים כמו מדד הנאסד"ק או הזהב. שוק הקריפטו נמצא במאבק מתמשך על הלגיטימיות שלו מול רגולטורים בעולם"

"הראלי של הביטקוין ברבעון הראשון לא הפתיע את רוב העוקבים אחרי שוק הקריפטו", כתבה האנליסטית הבריטית נואל אצ'סון, שהייתה בעבר מנהלת המחקר של אתר הקריפטו CoinDesk, בניוזלטר שלה. "כל הסימנים הצביעו על כך שהמחיר 'הגיע לרצפה' בנובמבר, וזה היה רק עניין של זמן עד שמגמת הנזילות בשוק תשתנה (כפי שקרה בתחילת ינואר) או שמשקיעים לטווח ארוך יגלו פה הזדמנות".

גם משקיעים ישראלים זיהו כנראה את ההזדמנות בשוק. יובל רואש, מייסד ומנכ"ל חברת המטבעות הדיגיטליים הישראלית Bits of Gold, אמר בשיחה עם tech12 כי "מתחילת השנה רואים עלייה מתמדת בעניין שהציבור הישראלי מגלה במטבעות דיגיטליים בכלל ובביטקוין בפרט. בחודש האחרון בלבד ראינו עלייה של 25% בהיקף העסקאות בהשוואה לחודש שעבר. ניתן להעריך כי הישראלים פונים להשקעה בתחום בגלל עליות השערים האחרונות, כאמצעי גידור בעקבות השינויים בשערי המט"ח, או כחלק מהמגמה של הוצאת כספים מפיקדונות בנקאיים בעקבות משבר הבנקים בארה"ב". עם זאת, לדבריו, "לא בטוח שכבר אפשר להכריז סופית על סיומו של החורף בשוק הקריפטו, אבל את הסימנים לאביב אנחנו בהחלט רואים".

סם בנקמן-פריד מנכ"ל בורסת הקריפטו FTX (צילום: בלומברג, getty images)
סם בנקמן פריד. גל של שערוריות ופשיטות רגל | צילום: בלומברג, getty images

כמו שקורה בדרך כלל, הראלי של הביטקוין הוביל לעלייה בשוויו של כל שוק הקריפטו, שבו נסחרים כיום יותר מ-23 אלף סוגי מטבעות דיגיטליים. בשלושת החודשים הראשונים של השנה זינק שוויו הכולל של השוק מכ-800 מיליארד דולר לכ-1.2 טריליון דולר, כאשר ביטקוין תופס נתח שוק של כ-46%. 

הרבעון הזה היה מוצלח במיוחד לא רק עבור ביטקוין, אלא גם עבור מטבעות קריפטו גדולים אחרים. כך למשל, את'ר, המטבע של פלטפורמת הבלוקצ'יין את'ריום, זינק בשלושת החודשים הראשונים של השנה ב-52% לרמה של כ-1,800 דולר. עם שווי שוק של 218 מיליארד דולר, את'ר הוא מטבע הקריפטו השני בגודלו אחרי ביטקוין, עם נתח של 18% במונחי שווי שוק. ואם נחפש דוגמאות אחרות בשוק המטבעות הדיגיטליים, נוכל לראות, למשל, כי מטבע הקריפטו של סולנה (Solana) השלים ברבעון הראשון זינוק של יותר מ-100%, שהציב אותו במקום העשירי בשוק מבחינת שוויו.

בן לידלר, אסטרטג המאקרו הראשי של פלטפורמת ההשקעות איטורו, אמר ל-tech12 כי "מטבעות הקריפטו היו אפיק ההשקעה בעל הביצועים הטובים ביותר ברבעון הראשון. הזינוק של מחיר הביטקוין ב-70% ועליית נתח השוק שלו ל-46%, באו בעקבות התחזיות לבלימת סבב העלאות הריבית של הפד ועל רקע הבעיות במערכת הבנקאית הריכוזית. גם הקריסה של שלושה בנקים שהיו ידידותיים כלפי תעשיית הקריפטו וההייטק, וגם הידוק הרגולציה בארה"ב על תעשיית הקריפטו, ובעיקר על מטבעות קריפטו 'יציבים' (מטבעות צמודי דולר כמו USDC ו-BUSD) חיזקו את מעמדו של הביטקוין".

הרבעון הזה היה מוצלח במיוחד לא רק עבור ביטקוין, אלא גם עבור מטבעות קריפטו גדולים אחרים. כך למשל, את'ר, המטבע של פלטפורמת הבלוקצ'יין את'ריום, זינק בשלושת החודשים הראשונים של השנה ב-52% לרמה של כ-1,800 דולר

לדברי איתי אבנרי, משנה למנכ"ל INX, חברה למסחר בנכסים דיגיטליים, "ביטקוין הוא הנכס הפיננסי שערכו עלה הכי הרבה מתחילת השנה, בהשוואה לנכסי בסיס אחרים כמו מדד הנאסד"ק או הזהב. שוק הקריפטו נמצא במאבק מתמשך על הלגיטימיות שלו מול רגולטורים בעולם ואימוצו על ידי ההמונים. כיום ברור לכולם שטכנולוגיית הבלוקצ'יין, על יתרונותיה הרבים, פה כדי להישאר".

עידן לוין, שותף בקרן ההשקעות קוליידר, ציין כי "ראינו ברבעון החולף שני צירים מרכזיים שהשפיעו על תעשיית הקריפטו - רגולציה וטכנולוגיה. המשך ההתכתשות בין הרגולטור האמריקאי לבין בורסות הקריפטו חידד את הצורך בחקיקה ובהסדרה של התחום מצד הקונגרס האמריקאי. במקביל מתעצם 'מרוץ החימוש' של טכנולוגיות הסקיילביליות של הבלוקצ'יין, לאחר שהצטרפה אליו בורסת הקריפטו הענקית קוינבייס עם פלטפורמה ייעודית משלה".

עם זאת, היו נכסים פיננסיים מסוגים אחרים, שהזינוק שלהם ברבעון הראשון של 2023 היה גדול מזה של הביטקוין. כך למשל, קרן הסל Valkyrie Bitcoin Miners ETF, העוקבת אחרי מניותיהן של חברות כריית ביטקוין, קפצה ברבעון הזה יותר מ-100%. וכך גם מניותיהן של כמה מענקיות הטכנולוגיה שנסחרות בוול סטריט, כמו מניית אנבידיה, שהשלימה זינוק רבעוני של יותר מ-90%, ומניית מטא (פייסבוק), שזינקה ב-76%.