מניית אנבידיה (צילום: Dennis Diatel, shutterstock)
מניית אנבידיה. | צילום: Dennis Diatel, shutterstock

המניה הכי חמה בוול סטריט בימים אלה היא זו של ענקית השבבים אנבידיה (NVDA), שהשלימה זינוק של יותר מ-90% ברבעון הראשון של 2023. התשואה הפנומנלית של המניה בחודשים האחרונים הפכה אותה למניית FOMO, כזו שמשקיעים רבים רוכשים רק מתוך פחד שיחמיצו הזדמנות. רבים מהמשקיעים מתלהבים גם מהפוטנציאל של אנבידיה לקחת חלק משמעותי בצמיחה של תעשיית הבינה המלאכותית (AI) "הלוהטת". ואולם, ייתכן כי ההתלהבות של השוק מוגזמת, אם להסתמך על תוצאותיה הכספיות של אנבידיה ועל אופי השוק שבו היא פועלת.

אנבידיה, שהמטה שלה נמצא בקליפורניה, היא מובילה עולמית בשוק של מעבדים גרפיים, ומוצריה משמשים יישומים רבים הדורשים כוח מחשוב גדול, כמו משחקי מחשב, דאטה סנטרס, כריית מטבעות קריפטו וגם בינה מלאכותית. החברה, שנסחרת בנאסד"ק בשווי שוק נוכחי של 686 מיליארד דולר, מעסיקה כיום יותר מ-26 אלף עובדים ברחבי העולם - בין השאר, גם בישראל, במרכזי הפיתוח המקומיים שלה ובחברת מלאנוקס, שנרכשה על ידה לפני שלוש שנים תמורת כ-7 מיליארד דולר.

החברה, שנסחרת בנאסד"ק בשווי שוק נוכחי של 686 מיליארד דולר, מעסיקה כיום יותר מ-26 אלף עובדים ברחבי העולם - בין השאר, גם בישראל

בכנס המפתחים השנתי שלה (GTC), שערכה אנבידיה לפני כשבועיים, דיבר מנכ"ל ומייסד החברה, ג'נסן הואנג, על בינה מלאכותית כעל הבשורה הגדולה הבאה עבור ענקית השבבים. החברה השיקה בכנס כמה מוצרים חדשים בתחום, ובהם DGX Cloud, שירות ענן ייחודי לפיתוח בינה מלאכותית.

מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג (צילום: Nvidia, יח"צ)
ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה. השיקה שירות ענן ייחודי לפיתוח בינה מלאכותית | צילום: Nvidia, יח"צ

ואולם, למרות הייחוד שלה, אנבידיה היא בסופו של דבר חלק מתעשיית המוליכים למחצה (סמיקונדקטורים) העולמית, שבאופן מסורתי, היא תעשייה מחזורית - כזו שעשויה לשגשג בתקופות של כלכלה עולמית חזקה, ומצד שני, להתכווץ בתקופות של מיתון כלכלי. לכן, התחזיות האחרונות, שצופות כי כלכלת ארה"ב תיכנס למיתון ברבעונים הקרובים, עשויות לאותת על האטה אפשרית בעסקיה של אנבידיה בתקופה הקרובה.

אם נתבונן בדוחותיה הכספיים של החברה, נוכל לראות כי בארבעת הרבעונים האחרונים ירד והלך שיעור הצמיחה של הכנסות אנבידיה, עד שנהפך לשלילי. הכנסות החברה ברבעון הרביעי של 2022 הסתכמו בכ-6 מיליארד דולר, 21% פחות מאשר ברבעון המקביל ב-2021. במקביל, באותה תקופה צמח שווי המלאי של החברה ב-2 מיליארד דולר ל-5.1 מיליארד דולר. המשמעות היא שאנבידיה מייצרת שבבים בקצב מהיר יותר ממה שהיא מוכרת, וכך מצטבר אצלה מלאי גדול. כדי להיפטר מהמלאי הזה, ייתכן כי החברה תיאלץ להוריד מחירים - מה שעשוי לפגוע ברווחיות התפעולית שלה.

מכפיל רווח גבוה בהשוואה לתעשייה

מניית אנבידיה נסחרת כיום בוול סטריט לפי מכפיל רווח (P/E) של 157, גבוה משמעותית ממכפיל הרווח הממוצע בתעשיית המוליכים למחצה, שהוא כיום כ-70, לפי נתוני בית הספר למינהל עסקים באוניברסיטת ניו יורק. התשואות הגבוהות של מניית אנבידיה בחודשים האחרונים נרשמו לא רק על רקע הציפיות הגבוהות שמעוררת פעילותה בתחום הבינה המלאכותית, אלא גם על רקע המגמה החיובית של מניות מגזר השבבים.

TSMC  (צילום: Ascannio, שאטרסטוק)
TSMC. נסחרת במכפיל נמוך בהרבה | צילום: Ascannio, שאטרסטוק

כך למשל, מניותיהן של טייוואן סמיקונדקטור (TSM) ו-ASML השלימו עלייה של כ-25% ברבעון הראשון של השנה, ומניית ברודקום (AVGO) השלימה עלייה של כ-15%. מדד SOX, שנחשב למדד הבנצ'מרק של מניות תעשיית המוליכים למחצה, עלה בסוף מרץ לרמתו הגבוהה ביותר מאז יולי 2022, כשהוא משלים זינוק של 27.6% מתחילת 2023. אפילו בהשוואה למדד נאסד"ק 100, שבו נכללות מניות הטכנולוגיה הגדולות של וול סטריט, הציגה תעשיית השבבים תשואות יתר בשלושת החודשים הראשונים של השנה.

ואולם, אם ברבעון הקרוב תצנח הרווחיות של אנבידיה, משקיעים מאוכזבים עשויים להחליט שהגיע הזמן למכור את מניותיה. אחרי שהשלימה זינוק של 157% מאז אוקטובר, אז ירד מחירה לשפל של שנה, צניחת המניה הפעם עלולה להיות כואבת במיוחד. בינתיים, הערכות האנליסטים בוול סטריט עדיין נותנות למניית אנבידיה דירוג ממוצע של "קנייה", עם מחיר יעד ממוצע של 261.67 דולר - דאונסייד של 5.8%- בהשוואה למחיר שבו סגרה המניה את המסחר ביום שישי האחרון.