אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
עובדים במשרד. הנתונים מלמדים על כך שהפיטורים יימשכו | צילום: Shutterstock

שני הדוחות שפירסמו היום הלמ"ס ולשכת התעסוקה מלמדים על השינוי החד שעובר על ענף ההייטק. אחרי שבבוקר התבשרנו על זינוק חד של כ-70% במספר דורשי העבודה, כעת הגיע הנתון המדאיג שלפיו הדרישה למהנדסים ומפתחים ממשיכה לרדת – בדצמבר עד ינואר מספר המשרות הפתוחות למפתח תוכנה עמד על 6,276 בלבד – ירידה של 56% לעומת התקופה המקבילה ושל 10% לעומת נובמבר 22-ינואר 23.

גם הדרישה למהנדסים (קטגוריה הכוללת מהנדסי חשמל, תעשייה וניהול, מכונות וגם את מפתחי התוכנה) בירידה בשלושת החודשים האחרונים. בדצמבר עד ינואר מספר המשרות הפתוחות בקטגוריה הזו עמד על 11,112 בלבד – ירידה של 45% לעומת התקופה המקבילה ושל 5% לעומת נובמבר 22-ינואר 23.

בכלל המשק עמד מספר המשרות הפנויות בפברואר על כ-137,300, ירידה של כ-2% בלבד לעומת החודש הקודם, כך שהמצב בהייטק לא מעודד, במיוחד אם נזכור שמאז פברואר בשנה שעברה יש ירידה רצופה במספר המשרות הפתוחות בתחומי ההנדסה ופיתוח תוכנה מיותר מ-14 אלף לכמעט 6,200.

בתחילת המשבר היו שתי הנחות בסיס: שהעובדים בהייטק מוצאים עבודה חדשה די בקלות ושרוב המפוטרים אינם אנשי טכנולוגיה. אלא שהדוחות היום סותרים את ההנחות הללו: עובדי ההייטק בהחלט מגיעים ללשכת התעסוקה וביניהם גם מפתחים: בחודש שעבר לא פחות מ-52% מכלל דורשי העבודה בהייטק הגיעו מתחומים של פיתוח תוכנה ועיבוד נתונים, כשבאפריל לפני שנה שיעורם מתוך דורשי העבודה בהייטק היה 38% בלבד. המשמעות היא שעיקר הגידול במספר דורשי העבודה ההייטקיסטים מגיע דווקא מתחומי הליבה ומדובר באלפי מובטלים שלא מצליחים למצוא עבודה חדשה כל כך בקלות.

 המגמה צפויה להימשך

בלשכת התעסוקה עדיין נמנעים מלכנות את המצב משבר. בסך הכל מדובר בתעשייה שגדלה באופן רצוף לאורך השנים האחרונות. אם ב-2014, העסיקו חברות ההייטק 327 אלף עובדים שהיוו 11.5% מכלל המשק, ב-2021 הגיע המספר ל-453 אלף עובדים שהם 14.2% מכלל העובדים במשק. מדובר בעלייה של קרוב ל-40% בתוך שבע שנים, אך עדיין אין נתונים לגבי 2022 וגודל התעשייה לאחר גלי הפיטורים.

החדשות הטובות היחידות שאפשר לחלץ מהדוחות הן שלמרות עלייה רצופה של עשרה חודשים במספר דורשי עבודה בהייטק, מתחילת השנה יש התמתנות בקצב הגידול.

אבל כלל הנתונים מלמדים על כך שהפיטורים יימשכו, מספר המשרות יקטן ושיעורי האבטלה ימשיכו לעלות. כמובן שזה לא רק אצלנו: רק בשבוע שעבר הייתה חברת מטא הראשונה מבין ענקיות הביג טק להכריז על סבב פיטורים גלובלי שני של 10,000 עובדים שיפגע גם בעובדי הליבה, אחרי שבנובמבר הכריזה על הסבב הראשון של 11,000 עובדים (13% מכוח האדם של החברה).

בתחילת המשבר היו שתי הנחות בסיס: שהעובדים בהייטק מוצאים עבודה חדשה די בקלות ושרוב המפוטרים אינם אנשי טכנולוגיה. אלא שהדוחות היום סותרים את ההנחות הללו

הנפילה של בנק SVB, שהיה חביב כל כך על תעשיית ההייטק הישראלית, צפויה גם היא להשפיע על היכולת של חברות להעסיק עובדים. אמנם כספי הפקדונות של החברות בוטחו בהתחייבות ממשלתית, אבל מסגרות האשראי שנטלו החברות ככרית ביטחון ליום סגריר לא נהנות מאותו ביטחון. המשמעות היא שחברות שסמכו על קופת מזומנים נזילה, בוודאי בתקופה שבה קשה עד בלתי אפשרי לגייס כספים מקרנות הון סיכון, ייאלצו לפטר עובדים. כך שנראה כי גם החודשים הבאים לא יאירו פנים לתעשיית ההייטק.