מחאת ההייטקיסטים ברחוב קפלן בתל אביב, ינואר 2023 (צילום: עופר חן)
מחאת ההייטקיסטים בשבוע שעבר. השיח הפוליטי נכנס למשרדים וממשיך לרחוב | צילום: עופר חן

ההתגייסות של ההייטק המקומי למחאה נגד תוכנית הממשלה לשינוי מערכת המשפט יצרה גלים רבים בענף. בעוד שמובילי "מחאת ההייטקיסטים" מתכננים להגביר את הלחץ ולהוביל מחאה נרחבת יותר כבר מחר (שלישי), סקר חדש שמתפרסם לראשונה ב-tech12 חושף מה באמת חושבים אנשי ההייטק על האקטיביזם החדש.

למעשה, 73% מעובדי ההייטק סבורים שחברה לא צריכה לעודד את העובדים שלה להשתתף בפעילות אקטיבית כהפגנות, מחאות וחרם צרכנים. 40% מהעובדים נחרצים ואינם מסכימים למעורבות כזו בכלל ו-32% השיבו שהם לא כל כך מסכימים.

הממצאים עולים מסקר שערך מכון המחקר To the Point עבור חברת ה-HR tech הייבוב (Hibob) בקרב מדגם של 508 עובדים ועובדות בחברות הייטק במחצית השניה של חודש ינואר.

צלילה מעמיקה יותר אל הנתונים מצאה שונות פערים גדולים בשיעורי ההסכמה לפי מקום המגורים וההזדהות הדתית של העובדים. שיעור המתנגדים הגדול ביותר לכך שחברות יעודדו את עובדיהן להיות אקטיביים פוליטית היתה בקרב המתגוררים ביהודה ושומרון: 94% מתנגדים לעומת 6% שהסכימו לעידוד. בקרב הירושלמים 82% התנגדו לעומת 12% שתמכו. במחוזות תל אביב והמרכז התנגדו 65% ו-76% מהעובדים לעידוד החברות בהתאמה.

בפילוח לפי שייכות דתית עולה ש-70% מהחילונים לא מסכימים כי על חברה לעודד עובדים לפעילות אקטיבית כהפגנות או מחאה. אצל המסורתיים 75% התנגדו בעוד אצל המזדהים כדתי/חרדי שיעור המתנגדים הגיע ל-87%.

אם המנהלים מתעקשים, נשמע מה הם חושבים

אי אפשר להימנע משיח פוליטי במשרדים, אך במקביל שיח כזה לעתים עלול להיות נפיץ ומפלג, מה שעלול להיות אתגר עבור מעסיק. כך, במאי אשתקד דווח כי מטא בארה"ב אסרה על עובדיה לדון במשרד בנושא הפלות כדי למנוע מצב של סביבת עבודה עוינת.

עם זאת, מהסקר שנערך עבור הייבוב עולה כי עובדי ההייטק דנים בסוגיות פוליטיות בעבודה, על אף הסיכונים. רובם המוחלט (93%) גם לא חושש לעבוד במקום שבו המנהלים מחזיקים בדעה פוליטית שונה משלהם.

שיעור המתנגדים הגדול ביותר לכך שחברות יעודדו את עובדיהן להיות אקטיביים פוליטית היתה בקרב המתגוררים ביהודה ושומרון: 94%. בקרב הירושלמים 82% התנגדו ובמחוזות תל אביב והמרכז התנגדו 65% ו-76% בהתאמה

בנוסף, אף שעובדי ההייטק מעדיפים שהמעסיק לא יעודד אותם לפעילות אקטיבית, הם מפרידים בין מהלך כזה ובין זכותם של המנהלים להביע בפניהם את עמדותיהם.

כך, 59% מההייטקיסטים מסכימים כי זכותם של המנהלים והמנהלות לשמיע את דעותיהם הפוליטיות בפני העובדים. אך מידת ההסכמה נמוכה: רק 18% אמרו כי הם מסכימים מאד כי זו זכות המנהלים בעוד 41% מהעובדים אמרו כי הם "די מסכימים".

בחלוקה לפי השתייכות דתית נראה כי 60% מהחילונים ומהדתיים/חרדים סבורים שלמנהלים יש זכות להשמעת עמדה בפני העובדים לעומת 52% מהמסורתיים. 73% מהירושלמים הסכימו עם זכות המנהלים לעומת 60% מתושבי תל אביב והמרכז ו-44% מתושבי יהודה ושומרון.

לא מפחדים להגיד לממונה כשלא מסכימים איתו

כשזה מגיע להבעת עמדתם הפוליטית האישית, ההייטקיסטים עומדים על זכותם לעשות זאת אך משתמשים בה רק במידה. 85% אמרו כי יש לעובדים זכות להתבטא פוליטית אך רק 24% אמרו כי הם נוהגים לעשות זאת באופן קבוע. זאת, לעומת 51% שאמרו כי הם מביעים את עמדתם רק בפני אנשים קרובים ו-23% שאינם עושים זאת כלל.

מהסתכלות לפי השתייכות דתית עולה כי 26% מהחילונים נוטים להביע את עמדותיהם לעומת 19% מהמסורתיים ו-17% מהדתיים/חרדים.

כשזה מגיע להבעת עמדתם הפוליטית האישית, ההייטקיסטים עומדים על זכותם לעשות זאת אך משתמשים בה רק במידה. 85% אמרו כי יש לעובדים זכות להתבטא פוליטית אך רק 24% אמרו כי הם נוהגים לעשות זאת

נראה כי ההייטקיסטים חשים בנוח מספיק להתעמת עם המנהלים שלהם כשהם אינם מסכימים איתם. כך, מבין מי שאמרו כי הם מביעים את דעותיהם הפוליטיות בעבודה (בין שבכלל או בפני קרובים אליהם), 81% אמרו כי הביעו או היו מוכנים להביע את עמדתם הפוליטית בפני הממונים עליהם במידה והיא שונה משלהם.

בכלליות, 46% מהעובדים הסכימו כי שיח פוליטי בעבודה עלול לפגוע במערכות היחסים בין העובדים ולהשפיע לרעה על העבודה שהם מבצעים, לעומת 50% שלא הסכימו לאמירה זו.

"הסקר מלמד שעובדי ההייטק הישראלי מעורבים, מחוברים ואכפתיים, הרבה יותר ממדינות מערביות. הם מביעים את דעתם ולא מפחדים להביע דעה גם אם היא מנוגדת לדעת מנהליהם או עמיתיהם", אמר מנכ"ל ומייסד הייבוב רוני זהבי.

מייסד ומנכ"ל הייבוב רוני זהבי (צילום: הייבוב)
מייסד ומנכ"ל הייבוב רוני זהבי. "נדרשת הכלה מול העובדים" | צילום: הייבוב

"ההייטק חי ובועט, כמצופה ממנו, הוביל את המחאה והעיר מתרדמת מגזרים אחרים. אף אחד לא יעזוב, המפעל הזה גדול מכל הממשלות שיקימו כאן. מול העובדים נדרשת הכלה, שכן לא לכולם יש אותן דעות", הוסיף.

"חיצונית, מול משקיעים, שותפים, לקוחות ועובדים בחו"ל צריך להתנהל בתבונה", אמר זהבי. "אף אפחד לא מקבל נקודות על זה ששמים את השיח הפוליטי הער הפנימי שלנו בפרצוף של העולם העסקי, זו טעות".