אילון מאסק וטוייטר  (עיצוב: Rokas Tenys, shutterstock)
אילון מאסק וטוויטר. שיחק במחיר המניה כמו ביו-יו | עיצוב: Rokas Tenys, shutterstock

בדיעבד אפשר לומר שההספד לעסקה הזו היה על הפיד. אילון מאסק, האיש העשיר בעולם, הכריז שהוא רוצה לקנות את טוויטר לפני כמעט שלושה חודשים, ואז שינה את דעתו ואז חזר בו ואחר כך שקל מחדש שוב. מרבית ההתנהלות נעשתה קודם כל בציוצים פומביים ורק אחר כך, לפעמים, באמצעים מסורתיים, שלא לומר רשמיים ומחייבים. אבל את ביטול העסקה הסופי מאסק דווקא העביר אמש באמצעות הודעה לרשות ני"ע האמריקאית (ה-SEC).

במשך שלושה חודשים השתלח מאסק בחברי הבורד של טוויטר ובעובדי החברה עצמם; הוא הביא לעזיבת בכירים בחברה ודרש חקירה רשמית לגבי מספר המשתמשים שלה; והוא שיחק במחיר המניה כאילו היה יו-יו, אבל הקרב המכוער באמת מתחיל רק עכשיו.

התירוץ הרשמי של מאסק לביטול העסקה לרכישת טוויטר הוא חוסר הסכמה לגבי מספר החשבונות המזויפים בפלטפורמה והטענה כי החברה לא סיפקה לו את המידע הדרוש ובכך "הפרה מהותית מספר תנאים בחוזה". הבעיה של מאסק, וכנראה שהוא ועורכי דינו מודעים אליה היטב, היא שאין לו בסיס משפטי לעמוד עליו. מאסק היה כה להוט לקדם את העסקה שהוא ויתר על זכותו לבדיקת נאותות מקיפה. הוא גם לא נכנס למו"מ אלא הציע מחיר שערורייתי ורק אז גייס את ההון הדרוש.

(מניית טוויטר מתחילת השנה. מקור: גוגל)

מה שכן כלול בחוזה הוא סעיף שקונס את מאסק במיליארד דולר אם העסקה לא תצא לפועל. אבל זה רק הסכום הראשוני, בטוויטר צפויים לדרוש מהמיליארדר והאב ל-10 פיצוי קצת יותר רציני. בניו יורק טיימס העריכו שחוסר הסכמה לגבי מספר המשתמשים לא מהווה סיבה משפטית מספקת לביטול החוזה, ואף העלו את ההשערה שגם הצעד הנוכחי הוא רק ניסיון של מאסק להוריד את המחיר.

בטוויטר כבר בנו על כך שהרכישה תצא לפועל. מאז החליטו חברי הדירקטוריון לוותר על התאבדות המונית בעזרת גלולת רעל (צורה של הנפקת מניות לבעלים הקיימים שנועד למנוע השתלטות עוינת), הם פועלים בהנחה שמאסק יקבל לידיו את המפתחות. יו"ר הדירקטוריון ברט טיילור כבר צייץ היום שבחברה מחוייבים לעסקה ושאם מאסק ידבק בכוונתו לבטל אותה הם "בטוחים שינצחו בבית המשפט" (ראו להלן). למעשה, אומרים מומחים, טוויטר חייבת לצאת לקרב משפטי בנושא, משום שהיא מחויבת לבעלי המניות שלה, והמניה שווה היום הרבה פחות ממה שמאסק אמר שהוא מוכן לשלם.

הצעד האחרון מחייב לשאול האם מאסק בכלל התכוון אי פעם לרכוש את טוויטר? קצת אחרי ההכרזה הגרנדיוזית טענתי שלמנכ"ל טסלה אין תוכנית עסקית מגובשת לרשת החברתית המקרטעת, ונתון זה כנראה לא השתנה. מקורבים למיליארדר סיפרו אתמול לניו יורק טיימס שהוא פשוט מאוהב בפלטפורמה אבל מעולם לא חשב מה הוא רוצה לעשות איתה. נכון לכתיבת שורות אלה, החשבון של מאסק בטוויטר דומם. שום הודעה או הסבר על זה שהוא וטוויטר כבר לא. אולי את ריקוד הפרידה נקבל בטיקטוק.