"פרויקט לאונרדו" של סוני פלייסטיישן (צילום: Sony Playstation, blog.playstation.com)
"פרויקט לאונרדו" של סוני לפלייסטיישן. אפשר לשחק בו כשהוא מונח על שולחן | צילום: Sony Playstation, blog.playstation.com

סוני חושפת שלט חדש עבור הפלייסטיישן 5 המותאם לגיימרים עם מוגבלויות פיזיות. מדובר בשלט עגול ומודולרי לחלוטין, שלא צריך להחזיק על מנת לשחק בו, אלא אפשר לשחק בו כשהוא מונח על שולחן או על המגש המובנה של כיסא הגלגלים. השלט, ששמו "פרויקט לאונרדו", הוצג בסוף השבוע בתערוכת CES.

כל הכפתורים בשלט מגיעים בשתי תצורות גודל שונות, וניתן להגדיר כל כפתור עבור כל פונקציה - דבר שיאפשר למשתמשים שלו לא רק להתאים אותו לצורה הנוחה להם ביותר, אלא גם לצרכי המשחק הספציפי אותו הם משחקים. גם את הג'ויסטיקים שלו אפשר למעשה לנתק ולחבר בכל נקודה בשלט, מה שמאפשר לשחקנים "למצוא את ההגדרות שמתאימות לכוח, לטווח התנועה ולצרכים הפיזיים האישיים שלהם", ואת השלט אפילו אפשר לחבר לשלט נוסף ולהפוך אותו למעשה לשלט וירטואלי אחד. מחיר השלט ותאריך ההשקה הרשמי שלו טרם פורסמו.

כל הכפתורים בשלט מגיעים בשתי תצורות גודל שונות, וניתן להגדיר כל כפתור עבור כל פונקציה - דבר שיאפשר למשתמשים שלו לא רק להתאים אותו לצורה הנוחה להם ביותר, אלא גם לצרכי המשחק הספציפי אותו הם משחקים

מיקרוסופט שיחררה שלט דומה עבור אקסבוקס כבר ב-2018. השלט קיבל ביקורות טובות, אבל הבעיה שלו הייתה שאף שהמחיר הבסיסי שלו עמד על 99 דולר, הרכיבים המודולריים הספציפיים יותר נמכרו בנפרד - ועבור מי שנזקק להם, המחיר יכול היה להיות כפול ואף למעלה מכך. השלט לא זכה להצלחה, וכיום, אף שהוא עדיין מוצג באתר הרשמי של מיקרוסופט, אי אפשר למצוא אותו בחנויות ולא ברור אם הוא עדיין מיוצר.

השקת "פרויקט לאונרדו" היא עוד פרק בשיח הולך וגובר סביב התאמת משחקים עבור גיימרים בעלי נכויות - הכוללים לפעמים גם ויכוחים סוערים על יצירת רמות קושי מותאמות במשחקים עצמם ולא רק אפשרויות שליטה אחרות. במשחק The Last of Us Part II, למשל, נעשו התאמות נרחבות על מנת להתאים את המשחק לשחקנים בעלי בעיות ראייה או שמיעה, עם מצבי משחק שמציגים את המשחק בצבעים מיוחדים או מחליפים את הצורך בהסתמכות על רמזי אודיו (למשל, לשמוע אויב מתגנב אליך) בעזרים ויזואליים.

עוד באותו אירוע, ג'ים ריאן - נשיא חברת הבת Sony Interactive Entertainment - אמר שהמחסור בפלייסטיישן 5 "הסתיים בפועל". את הקונסולה, שהושקה במקביל לדגמי האקסבוקס החדשים בנובמבר 2020, היה קשה מאוד להשיג. לא רק בגלל הביקוש הגבוה אלא גם בגלל בעיות באספקה, בין היתר בגלל המחסור בשבבים. כתוצאה מכך, לאורך כל 2021 הקונסולה נמכרה לעיתים תכופות במחיר מופקע, הרבה מעל למחיר הרשמי שעמד בחו"ל על 399 דולר, או 499 דולר בגרסה עם כונן בלו-ריי. בישראל עמד מחירה על 1,999 ש"ח או 2,449 ש"ח בהתאמה. בפועל, בישראל לדוגמה, היה אפשר למצוא את הקונסולה במחיר 3,500 ש"ח ואפילו יותר מכך. מצב הזמינות השתפר בעקביות לאורך השנה שעברה, אבל בארה"ב, ברשתות הגדולות כגון BestBuy וגיימסטופ, הקונסולות עדיין נמכרות בהזמנה מראש בלבד.