עובדים הודים בסטארט אפ בבנגלור (צילום: בלומברג, getty images)
עובדים הודים בסטארט אפ בבנגלור. סטארט אפים הודיים גייסו 38 מיליארדי דולר ב-2021 | צילום: בלומברג, getty images

משקיעים מודאגים מהאטה בכוח העל של התעשייה ההודית – מיקור חוץ של IT. מניות Tata Consultancy Services, קבוצת ה-back-office שהיא החברה השנייה בגודלה במדינה לפי שווי שוק, ירדו ב-14% מתחילת השנה, לעומת 6% יריד במדד Nifty 50, שהוא מדד 50 החברות המובילות בבורסה ההודית. במקביל, Infosys היריבה צנחה ב-20% שנתיים בטרם דיווחה על תוצאות חזקות ביולי.

האם המשמעות היא שהודו כבר אינה אטרקטיבית למיקור חוץ? נ. גנאפתי סוברמניאם, סמנכ"ל התפעול של TCS, ביטל את החששות בראיון ל"פייננשל טיימס". "העולם זקוק לכישרון טכנולוגי וכיום יש מחסור. ובהודו קיים המאגר הגדול ביותר של מיומנויות טכנולוגיות, יותר מכל מקום בעולם", אמר.

שירותי IT הם סמלה של כלכלת הודו אשר פניה לייצוא, והם משרתים תאגידי ענק גלובליים – בין לקוחותיה של TCS נמנים אסטרהזנקה וסיטיבנק, מיקרוסופט ומרקס וספנסר. המגזר הוא גם יצרן גדול של משרות מיומנות, ומעסיק יותר מ-5 מיליון עובדים. TCS לבדה שכרה 118,880 ג'וניורים - בוגרי אוניברסיטה  - בשנת הכספים שהסתיימה במרץ 2022. זו אינה טעות: כמעט 120 אלף עובדים חדשים, שסיימו הכשרה אקדמאית ותו לא. 

עם יותר מ-600,000 עובדים, TCS היא בין המעסיקים הגדולים בעולם במגזר הפרטי, אחרי פולקסווגן שבה יש 673,000 עובדים, אך לפני קבוצת הלוגיסטיקה UPS שיש לה 534,000 עובדים.

למרות מבול הגיוסים - חלק מהאנליסטים מפקפקים כי הצמיחה בשירותי ה-IT תמשיך להיות חזקה, במיוחד אם יש מיתון עולמי. הם מודאגים מרמות גבוהות של נטישת עובדים בתעשייה, שייקרה את המשכורות

ואולם, למרות מבול הגיוסים - חלק מהאנליסטים מפקפקים כי הצמיחה בשירותי ה-IT תמשיך להיות חזקה, במיוחד אם יש מיתון עולמי, ומודאגים מרמות גבוהות של נטישת עובדים בתעשייה, אשר ייקרה את המשכורות. קבוצת האחזקות היפנית Nomura כתבה השנה בדוחותיה כי ההאטה בצמיחה בשירותי IT ההודיים קרתה "ככל הנראה מוקדם מהצפוי", וצופה כי "ההוצאות של מגזר הטכנולוגיה ניצבות בפני ימים קשים". בג'יי.פי מורגן סברו לגבי התעשייה כי "חלפה-עברה לה צמיחת השיא במגזר".

בתחילת יולי החמיצה TCS את ציפיות האנליסטים, ודיווחה על עלייה של 10% בהכנסות הרבעוניות השנתיות ל-6.7 מיליארד דולר ורווח תפעולי של 23.1%, ירידה של 2.4% בהשוואה לרבעון הראשון אשתקד. "זה היה רבעון מאתגר מנקודת מבט של ניהול עלויות", אמר סמיר סקסריה, מנהל הכספים בחברה. שולי הרווח התפעולי הנמוך "משקפים את ההשפעה של העלייה השנתית בשכר שלנו, את העלות המוגברת של ניהול תחלופת הטאלנטים ונורמליזציה הדרגתית של הוצאות הנסיעה".

גם חברות שירותי IT אחרות אכזבו משקיעים. Wipro מבנגלור ירדה ב-40% מתחילת השנה לאחר מספר הורדות דירוג של בנקי השקעות. Tech Mahindra, חברת מיקור חוץ נוספת, ירדה ב-41%.

בחודש שעבר הפתיעה Infosys את האנליסטים כשדיווחה על עלייה של 17.5% בהכנסות בהשוואה לרבעון המקביל בשנה שעברה, ל-4.4 מיליארד דולר, והקדימה את ההערכות. אבל שולי הרווח, מדד רווחיות בתעשייה שמפוקח בקפידה, התכווצו מ-23.7 ל-20.1 אחוזים באותה תקופה.

שכר העובדים עולה והרווח התפעולי מתקזז

אך לא כולם פסימיים. במכתב שפרסמה לאחרונה, טענה חברת שירותי ההון Macquarie שחברות כמו TCS ו-Infosys נמצאות במקום טוב להתמודדות עם מיתון: "בניגוד לשנות ה-2000, חברות שירותי IT Tier-1 בהודו הן שותפות אסטרטגיות – לא ספקיות כוח אדם מהוללות שמצבן פחות טוב במציאות ויהיו הראשונות לשאת בנטל הקיצוצים".

סוברמניאם הסכים ואמר שלקוחות עשויים לבצע "כמה התאמות מחדש, אבל אני לא חושב שההוצאה עצמה תרד" ואף ש"אנשים אולי לא יקנו חומרה חדשה", הם עשויים להגדיל את ההוצאות על מחשוב ענן.

TCS חברת IT הודית (צילום: בלומברג, getty images)
משרדי TCS ההודית. מעריכה עליה של 30% בשכר בזמן הקרוב | צילום: בלומברג, getty images

עם זאת, ישנם גורמים מעוררי דאגה. בעבר, TCS קיזזה את העלויות המאמירות על ידי הגדלת הפריון והעלאת מחירים, או באמצעות רווחי מטבע חוץ, אמר סוברמניאם. אבל הפעם יהיה מסובך יותר, "כי אף שהרופי נחלש מול הדולר, הוא התחזק מול מטבעות אחרים". יחד עם שובן של הוצאות הנסיעה עם ההקלות בסגרים, אמר סוברמניאם שעלויות השכר הגדלות סוחטות גם הן את הרווח התפעולי, שבשנת הכספים הקודמת החמיץ את התחזית של 26-28%, והגיע ל-25%.

אבל סוברמניאם התעקש שעלויות השכר הגבוהות הללו הן "סטייה". "זה יצטמצם, זו התחושה שלנו, אבל בעתיד הנראה לעין, לפחות [למשך] כשניים או שלושה רבעונים... אם אני הולך להעסיק מישהו, אצטרך לשלם 30% יותר משאני משלם עכשיו". הוא גם מאמין שתחלופת העובדים הגיעה לשיאה. עם זאת, הוא אמר שהוא מודאג מעשרות אלפי המצטרפים החדשים שעובדים מרחוק ו"לא מכירים את התרבות של TCS". 

הסיבה לשכר הנוסק הוא שחברות כמו TCS ו-Infosys, שהיו בעבר הבחירה המובילה בעבור מיליוני בוגרי אוניברסיטה בעלי כישורים טכניים, מתחרות כעת במאות סטארט-אפים המציעים משכורות גבוהות הודות להשקעות הון סיכון

הסיבה לשכר הנוסק הוא שחברות כמו TCS ו-Infosys, שהיו בעבר הבחירה המובילה בעבור מיליוני בוגרי אוניברסיטה בעלי כישורים טכניים, מתחרות כעת במאות סטארט-אפים המציעים משכורות גבוהות הודות להשקעות הון סיכון.

סטארט אפים הודיים משכו השקעות של 38 מיליארדי דולר בשנה שעברה, לפי Fintrackr, פי שלושה מאשר בשנה הקודמת לה. "לא תוכל אף פעם להשתוות לשכר שנותנים בסטארט-אפים", אמר סוברמניאם, והוסיף כי ההאטה השנה במימון ההון סיכון "תכניס קצת שפיות" לשוק הגיוס.

בינתיים, TCS, שנוסדה ב-1968, מנהלת משא ומתן על תרבות עבודה משתנה, עם צוות עובדים צעיר יותר שמצפה לגמישות ובחירה רבה יותר.

"אנשים מבוגרים, עם עשר שנות ניסיון ומעלה, רוצים לבוא למשרד", אמר סוברמניאם. "הצעירים מרגישים: 'שמע, אל תכריח אותי לבוא'". הצוות הצעיר "רוצה לקבל הרבה יותר גמישות והרבה יותר מעורבות במה שהם יעשו וכמה זמן ייקח להם להשלים את זה", הוסיף. "אז אנחנו צריכים לשנות את החשיבה שלנו ברמה הזאת".