
קמרון וטיילר וינקלווס הם תאומים זהים וחותרים אולימפיים שפגשו את מארק צוקרברג בהרווארד בראשית שנות האלפיים. הריב ביניהם, והתביעה שהגישו התאומים בעניין הבעלות על הרעיון להקמת פייסבוק, תועדו בסרט המצליח משנת 2010, "הרשת החברתית". התביעה הסתיימה ב־2008 בפשרה על סך 65 מיליון דולר, ועד שזה קרה הספיקו הוינקלווסים להקים את בורסת המטבעות המבוזרים ג'מיני והפכו למיליארדרים של ביטקוין.
לחלק הראשון: הקמתה של ליברה>
לחלק השני: המיתוג מחדש כדיאם>
אבל לפני התאומים וינקלווס, נחזור רגע לפייסבוק. אחרי הדחייה המשפילה מצד הבנק הפדרלי ביוני 2021 והפרישה של בנק סילברגייט, למנהלי דיאם הייתה תוכנית חירום אחת אחרונה: למצוא חברת מטבעות יציבים אחרת, שמאושרת על ידי הרגולציה – אפילו לא ברמה הפדרלית, אלא ברמת אחת המדינות. לניו יורק למשל יש מנגנון רגולטורי משלה למטבעות מבוזרים, שעליו מפקחת מחלקת השירותים הפיננסיים של המדינה.
כאן נכנסת ג'מיני של התאומים לתמונה. לדיאם הייתה היסטוריה ארוכה עם החברה של הווינקלווסים. כשדייוויד מרקוס ומורגן בלר החלו במקור לפנות לשותפים אפשריים, הם שוחחו גם עם ג'מיני על האופן שבו היא עשויה להשתלב ביוזמה – למשל, על ידי הכנסת דיאם לבורסה שלה. אבל כעת, אומרים כמה וכמה אנשים המעודכנים בעניין, הנהלת דיאם בחנה את האפשרות לעבוד יחד עם ג'מיני על הנפקת המטבע. בזמנו, מחלקת השירותים הפיננסיים של ניו יורק – ובייחוד המפקחת לינדה לֵייסוֶול – בירכו על ההתקשרות העסקית הזאת, שנחשפת כאן לראשונה.
האירוניה הייתה ברורה לכל המעורבים: התאומים וינלקווס עתידים להיות האבירים על הסוס הלבן עבור החברה של צוקרברג. "מידת הכוח שהם ויתרו עליה כשהם הכניסו את ג'מיני לתמונה, מלמדת אותנו כמה הם היו נואשים"
האירוניה הייתה ברורה לכל המעורבים: התאומים וינלקווס עתידים להיות האבירים על הסוס הלבן עבור החברה של צוקרברג. "מידת הכוח שהם ויתרו עליה כשהם הכניסו את ג'מיני לתמונה, מלמדת אותנו כמה הם היו נואשים", אומר אחד מפקידי הממשל המעורבים. אבל כשמושל ניו יורק אנדרו קואומו התפטר לאחר שהתמודד במשך שבועות עם האשמות בהטרדה מינית, לייסוול הלכה הביתה גם כן. תוכנית ג'מיני החשאית סוכלה.

וכאן, טוענים מספר אנשים מתוך הפרויקט, נעשתה הטעות הסופית. מרקוס, שעד אז התבונן בהתרחשויות מהצד, נכנס שוב לתמונה והחליט להשיק באוקטובר פיילוט של הארנק הדיגיטלי "נובי" של פייסבוק. במקום להשתמש בדיאם, הפיילוט ישתמש בפּאקסוֹס-דולר, מטבע מבוזר מתחרה. המהלך הזה נועד להקל את הלחצים המופעלים על דיאם, אך בפועל הוא גרר תגובה פוליטית אכזרית מצד הקונגרס, כי בעיני הפוליטיקאים עדיין היה קשר בל יינתק בין שתי היוזמות.
"לא נשאר שמץ של תקווה", אמר אחד השותפים בפרויקט כשהאוצר פרסם בנובמבר דו"ח בנושא יצרני מטבעות יציבים, שמגביל את ההתקשרויות שלהם עם גורמים מסחריים כדי "לתת מענה לחששות בנוגע לסיכונים שיטתיים ולריכוזיות של כוח כלכלי". בתוך הפרויקט, הדו"ח הזה נתפס כמסר ישיר לפייסבוק.
בנובמבר 2021 פרסם האוצר דו"ח בנושא יצרני מטבעות יציבים שמגביל את ההתקשרויות שלהם עם גורמים מסחריים, כדי "לתת מענה לחששות בנוגע לסיכונים שיטתיים ולריכוזיות של כוח כלכלי". הדו"ח הזה נתפס כמסר ישיר לפייסבוק
התהליך המתמשך התיש את המשקיעים של דיאם. מקורביו של צוקרברג אומרים שנמאס לו לשמוע בחדשות דיווחים שליליים דווקא בתקופה שבה הוא מנסה להציג את החברה כחדשנית. לאורך הדרך הוא העדיף לעתים להתאזר בסבלנות ולדחות את הגלגולים השונים של הפיילוט. אבל בסופו של דבר הוא הודה בתבוסה, וכמוהו מרקוס. "מארק הוא איש עסקים חכם. יש גבול כמה כסף אפשר לזרוק על זה", אומר בכיר לשעבר במטא.

בסוף אותו חודש התחילו בדיאם לשקול מכירה. ליברה נכנסה לשיח הציבורי בקול תרועה רמה, ואילו דיאם התרסק בקול ענות חלושה: כשסטיוארט לוי בישר על כך בפגישת זום באמצע דצמבר 2021, המשתתפים, כארבעים איש, השתתקו כולם. מרקוס כבר התפטר מפייסבוק כמה שבועות קודם לכן. מקורביו אומרים שהוא היה מדוכדך. "אם שוב ושוב צצים קירות שלא היית מודע אליהם", אומר בכיר בפייסבוק שעבד איתו, "כמה פעמים אפשר להמשיך לצעוד באותה דרך".
כמה בנקים אמריקאים התעניינו בדיאם, ובהם סילברגייט, שב־31 בינואר רכש את הנכסים הנותרים במטרה לממש תוכניות משלו בתחום המטבעות היציבים. אם יש מורשת לדיאם, אולי היא הפניית הזרקור הרגולטורי למטבעות הדיגיטליים. "זה הכריח את הרגולטורים והממשלות להתחיל לחקור את הטכנולוגיה ואת ההשקעות הנמרצות של קרנות ההון ביוזמות אחרות כי פתאום הייתה קדחת כזאת של פעילות רגולטורית", אומרת ליסה אליס, אנליסטית התשלומים הראשית בקבוצת מחקר ההשקעות MoffettNathanson. לוי סירב להגיב, אך שלח הצהרה ובה כתוב, בין היתר: "דיאם הוכיחה שאפשר לבנות מערכת תשלומים יעילה על בסיס בלוקצ'יין שאוסרת באופן מפורש על עסקאות אלמוניות ומשלבת בתוכה בקרות איתנות כדי להגן על הצרכנים ולהילחם בפשע".
דיוויד מרקוס: "המשימה שדרבנה את הצוות, לקרוא תיגר על הסטטוס קוו הבלתי מתקבל על הדעת – נגד כל הסיכויים – וליצור מערכת טובה יותר, עודה רלוונטית בימינו לא פחות משהייתה ביום הראשון של המסע"
אבל מרקוס עדיין לא השיג את מה שרצה לעשות. "המשימה שדרבנה את הצוות, לקרוא תיגר על הסטטוס קוו הבלתי מתקבל על הדעת – נגד כל הסיכויים – וליצור מערכת טובה יותר, עודה רלוונטית בימינו לא פחות משהייתה ביום הראשון של המסע ההוא", כתב מרקוס בהצהרתו לפייננשל טיימס. בציוץ הוא אמר שהוא שמח לקראת "פרק נוסף אצל ארגון אחר, אולי יותר 'קביל', שיקדם את החזון". למעשה, זוהי הודאה בכך שהמותג של פייסבוק הרס את חזונו. "אצל דייוויד מרקוס, הרגשתי מין: 'נצליח לשרוד הודות לרצון הטוב המידבק שאנחנו מביאים עם הפרויקט הזה'", אומר מישהו שעבד איתו. "אני חושב שהם חשבו שכוונות טובות יביאו אותם ליעד".
פייסבוק עסוקה כעת במפעל אדירים חדש: תוכניתה לבנות "מטאוורס" שבו מיליארדי אנשים יתאספו יום אחד כאוואטרים. אנשי נובי קיבלו הנחייה לבחון כיצד מטבעות דיגיטליים יתפקדו בעולם הווירטואלי. "מה אנחנו אמורים לעשות?" אומר עובד לשעבר בפייסבוק, המקונן על מפלתו של דיאם. "לשבת בשקט ולעשות לייקים? חברות אמורות לצמוח, יש לנו בעלי מניות שרוצים לראות הישגים. זה האתוס של עמק הסיליקון".
© The Financial Times Limited 2022. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in anyway. tech12 is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.