A Recent Entrance to Paradise בינה מלאכותית AI (עיבוד: Imagination Engines, DABUS)
A Recent Entrance to Paradise, ציור שנוצר על ידי בינה מלאכותית | עיבוד: Imagination Engines, DABUS

האם החוק יוכל אי פעם להגדיר טכנולוגיה של בינה מלאכותית כ"ממציאה" דברים? יותר ויותר בתי משפט בכל העולם נאלצים להתמודד עם השאלה הסבוכה הזו.

טכנולוגיית AI ממשיכה לחולל תמורות מהפכניות בתחומים כמו פיתוח תרופות. אבל החוק מתקשה לעמוד בקצב השינוי הטכנולוגי, כפי שמשתקף בתביעות המוגשות בכל העולם בשם מכונת הבינה המלאכותית דאבּוס (DABUS), רשת עצבית מלאכותית.

סטיבן תיילר, מומחה בינה מלאכותית מארה"ב, פנה בשנה שעברה לבתי המשפט באנגליה כדי לערער על החלטת משרד הקניין הרוחני הבריטי לדחות שתי בקשות לרישום פטנטים שבהן הוגדרה דאבוס כממציאה של מיכל מזון המסוגל לשנות צורה, ושל מכשיר תאורה מהבהב. תיילר הגיש את הפטנטים למשרד ב־2018. אבל המשרד דחה את הבקשה, לפי חוק הפטנטים הבריטי מ־1977, שמגביל את מעמד הממציא ל"בני אדם טבעיים". תיילר ערער על ההחלטה בשנה שעברה, ובית המשפט לערעורים אישר את החלטת משרד הפטנטים. בתי משפט בארה"ב ובאירופה נקטו עמדה דומה לגבי דאבוס ועל כמה מהפסיקות האלה הוגשו ערעורים.

בית המשפט הפדרלי של אוסטרליה פסק ביולי 2021 שאפשר לראות בדאבוס ממציאה במסגרת החוק האוסטרלי. ובדרום אפריקה, הפרויקט רשם בהצלחה פטנט המציין כי דאבוס היא ממציאתו. ואז התרחשה תפנית נוספת בעלילה כשערכאת הערעורים באוסטרליה פסלה השנה את הפסיקה של בית המשפט הפדרלי.

בין 2002 ל־2018, שיעור הבקשות שהוגשו למשרד הפטנטים האמריקאית בשם טכנולוגיות של בינה מלאכותית עלה מ־9 אחוז לכמעט 16 אחוז. אם בתי המשפט והממשלות מחליטות שהמצאות שנוצרו על ידי בינה מלאכותית אינן יכולות להירשם כפטנטים - ההשלכות עלולות להיות משמעותיות.

עורכי דין אחדים טוענים שאם עסקים לא יוכלו להרוויח מפטנטים, הם עשויים לבחור לצמצם את השקעתם בבינה מלאכותית או לשמור את ההמצאות האלה כסודות מסחריים – ובכך לגזול מהחברה את התועלת שבטכנולוגיות חדשות.

סטיבן תאלר Stephen Thaler (צילום: Huy Richard Mach/St Louis Post-Dispatch, FT)
עו"ד סטיבן טיילר. נאבק בחוק הפטנטים הבריטי מ־1977, שמגביל את מעמד הממציא ל"בני אדם טבעיים" | צילום: Huy Richard Mach/St Louis Post-Dispatch, FT

ג'יילס פארסונס, שותף במשרד עורכי הדין בראון ג'ייקובסון, מציין כי דיני הפטנטים הנוכחיים אינם ערוכים להתמודדות עם האתגר שמציבה המהפכה התעשייתית הרביעית. "אנחנו צריכים מערכת חדשה לעידן חדש", הוא אומר. אבל יש עורכי דין שאומרים גם כי הבינה המלאכותית עדיין אינה בשלב שבו היא מסוגלת לעלות על הבינה האנושית.

נועם שם טוב, חוקר דיני קניין רוחני וטכנולוגיה מאוניברסיטת קווין מרי בלונדון, מסביר שלדעת רוב מומחי הבינה המלאכותית, אנחנו נחצה את הסף הזה ב־2075, ומשום כך הדינים הנוכחיים מספקים. "לכן בשלב זה אין הרבה טעם להכין את מערכת הפטנטים להתפתחות ספקולטיבית כזאת", הוא אמר.

רוב המגיבים לשאילתה של משרד הפטנטים האמריקאי מאוקטובר 2020 הסכימו שהבינה המלאכותית הקיימת אינה יכולה להמציא או ליצור בלי מעורבות אנושית, ולכן חוקי הקניין הרוחני האמריקאים הנוכחיים כבר נותנים מענה לאבולוציה של הבינה המלאכותית.

אבל יש בתי משפט שהחלו להכיר בתרומתה של הבינה המלאכותית. בשנה שעברה, בית המשפט הפדרלי לענייני פטנטים בגרמניה אמנם פסק שהממציא הרשמי בבקשות לרישום פטנט חייב להיות אדם טבעי – אבל לצדו אפשר לרשום מערכת בינה מלאכותית אם היא אחראית להמצאה שבלב הבקשה.

תחום נוסף של קניין רוחני שהעולם המשפטי ייאלץ להתמודד איתו הוא זכויות יוצרים המגינות על יצירות אמנות או מוזיקה. בריטניה היא אחת מקומץ מדינות שמגינות על יצירות שחוברו על ידי מחשב גם אם אין יוצר אנושי. ה"מחבר" של יצירה שנוצרה על ידי מחשב מוגדר כאדם העורך את הסידורים הנדרשים לייצור של היצירה.

יש בתי משפט שהחלו להכיר בתרומתה של הבינה המלאכותית. בשנה שעברה, בית המשפט הפדרלי לענייני פטנטים בגרמניה אמנם פסק שהממציא הרשמי בבקשות לרישום פטנט חייב להיות אדם טבעי – אבל לצדו אפשר לרשום מערכת בינה מלאכותית אם היא אחראית להמצאה שבלב הבקשה

אבל יש מבקרים שטוענים שמוגזם להגן על זכויות היוצרים של יצירות כאלה. הם חושבים שדיני זכויות היוצרים, ששורשיהם נטועים בעשייה האנושית וברוח היצירתית האנושית, אמורים לחול רק על יצירות אנושיות. ממשלת בריטניה סיימה זה עתה שאילתה ציבורית הבוחנת אם החוק אמור להשתנות.

בארה"ב המצב שונה. משרד זכויות היוצרים של ארה"ב מבהיר שהוא לא ירשום יצירות שנוצרו על ידי הטבע, בעלי חיים או צמחים, ונותן דוגמאות נוספות ליצירות שהוא אינו יכול לרשום – כולל ציור קיר שיצר פיל ושיר שנוצר כביכול על ידי רוח הקודש.

לרשימה הזאת התווספה הבינה המלאכותית. השנה דחה המשרד ציור של בינה מלאכותית בשם A Recent Entrance to Paradise. תיילר טען שבעלותו על המכונה שיצרה את הציור הופכת אותו לבעל זכויות היוצרים, אבל המשרד אמר שהתמונה אינה "יצירה בעלת מחַבּרוּת" שכן נדרש מחבר אנושי כדי להשיג מעמד של זכויות יוצרים בארה"ב.

תרגום: תומר בן אהרון

© The Financial Times Limited 2022. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in anyway. tech12 is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

https://www.ft.com/content/eaff4b88-988c-409c-b0c6-86573dfcd253