הרבה לפני הטילים והמכוניות החשמליות, ההייפרלופ, שתלי המוח והלהביורים, אילון מאסק היה בעסקי התוכן.

ב-1996 האינטרנט היה עדיין דבר חדש ומסתורי. והחברה שמאסק ייסד עם אחיו, Zip2, חיזרה אחרי עיתונים והציעה להם שירות שיאפשר להם לבנות מדריכים מקוונים של מודעות, פרסום נדל"ן, מבצעי מכירת מכוניות ואירועי בידור. כלי תקשורת ברחבי ארה"ב שמחו לקבל עזרה בהשגת נוכחות ברשת. אפילו הניו יורק טיימס חתם איתם על שיתוף פעולה. העסק היה כה מכניס, שהאחים מאסק העבירו את Zip2 למשרד גדול יותר כדי שיהיה מספיק מקום לכל עובדיהם החדשים.

כמעט 30 שנה אחרי, מאסק מצא עצמו שוב בעסקי התוכן, הפעם כבעל המניות הגדול ביותר של טוויטר וחבר הדירקטוריון החדש בחברה. מאסק, שגם עומד בראש SpaceX וטסלה, רכש השבוע 9.2 אחוזים ממניות פלטפורמת המדיה החברתית "טוויטר", בשווי 2.89 מיליארדי דולרים. בתגובה זינק מחיר מניית טוויטר ביותר מ-27 אחוז, ועד סוף המסחר ביום שני מאסק כבר עשה מהמכירה אקזיט קטן, כששוויה נסק ל-3.7 מיליארדי דולר.

Zip2 לא הייתה ענקית טכנולוגיה ואילון מאסק של 1996, יזם דוט-קום לא ידוע במיוחד, לא דומה כמעט לאילון מאסק של 2022, האיש העשיר עלי אדמות. אבל שתי הפרסונות חולקות אותה אמביציה לעצב את העולם לפי תפיסות עולמם, ואם אפשר אז באופן המהיר והישיר ביותר האפשרי.

כעת מאסק עשיר מספיק כדי לנסות לקחת את המקומות שהוא אובססיבי לגביהם – בין אם זה נמל חלל בדרום טקסס או אחת מהרשתות החברתיות החשובות בעולם – לכיוון שהוא רוצה שאליו יפנו. הוא לא ממש נתן הסברים עדיין לגבי למה הוא רכש את מניות טוויטר, חוץ מציוץ "אה היי LOL" זמן קצר אחרי פרסום הידיעה על אודות הרכישה, אבל נראה שהמהלך קשור לרגשותיו העזים בנוגע לחופש הביטוי. בסופו של דבר, מאסק הוא אדם שמעריך שליטה בדברים שאכפת לו מהם מאוד.

חסיד של חופש הביטוי, כשנוח לו

מאסק מת על טוויטר. זה המדיום המועדף עליו, כלי לתקשורת ישירה עם עוקביו – הוא העלה חדשות מרכזיות בנוגע ל-SpaceX בשרשורי תגובות (!) – במה שמשמשת בדרך כלל להטרלות וכך מסתבר כעת, גם מקום להכרזות דרמטיות. מוקדם יותר השנה, אחרי שגורמים רשמיים בממשלת אוקראינה ביקשו ממאסק באמצעות טוויטר לסייע לבעיות החיבוריות במדינה, הוא שלח לאוקראינה עשרות צלחות לווין של שירות האינטרנט של SpaceX ("סטארלינק").

אבל הסיפור הסתבך קצת לאחר מכן: זמן קצר לאחר שהעביר לווינים לאוקראינה, הוא צייץ כי "כמה ממשלות (לא אוקראינה)" ביקשו שלווייני סטארלינק יחסמו אתרי חדשות רוסיים. במקביל טוויטר החלה לסמן חשבונות המקושרים לממשלה הרוסית, ופייסבוק כבר חסמה שני "שופרות" רוסיים במימון המדינה הפועלים באירופה. אבל מאסק הודיע שלא יפעל באופן דומה: "לא נעשה את זה, אלא באיומי אקדח," אמר מאסק. "סליחה שאני חסיד אבסולוטי של חופש הביטוי".

מי שיצלול להיסטוריה של מאסק ימצא שמחויבותו לחופש הביטוי לא הייתה בדיוק אבסולוטית. אולי הוא אוהב לומר כל דבר שמתחשק לו, אבל שיערותיו סומרות כאשר מה שאחרים רוצים לומר מנוגד להעדפותיו

כמה שבועות לאחר מכן פרסם מאסק סקר בטוויטר וביקש מאנשים את דעתם על גישתה של הרשת החברתית בנושא חופש הביטוי. "בהינתן שטוויטר מתפקדת דה פקטו ככיכר העיר הפומבית, חוסר היכולת שלה לדבוק בעקרונות חופש הביטוי חותר תחת יסודות הדמוקרטיה", כתב - ומיד שאל את 80 מיליון עוקביו "מה צריך לעשות? האם דרושה פלטפורמה חדשה?".

אכן ציוץ מעורר השראה, אבל מי שיצלול להיסטוריה של מאסק ימצא שמחויבותו לחופש הביטוי לא הייתה בדיוק אבסולוטית. אולי הוא אוהב לומר כל דבר שמתחשק לו, אבל שיערותיו סומרות כאשר מה שאחרים רוצים לומר מנוגד להעדפותיו. אין לו עניין רב במבקרים ולא תמיד הוא הוכיח עצמו כמי שמקבל בברכה דעות של אנשים אחרים, במיוחד לא כאשר מדובר בחברות שלו. נדמה כי בפועל, לפי גרסתו של מאסק לחופש ביטוי, רק לאנשים עם כוח מותר לומר מה שהם רוצים בלי לסבול מהשלכות.

עבודות בניה באתר השיגור של SpaceX בדרום טקסס (צילום: Grossinger, shutterstock)
עבודות בניה באתר השיגור של SpaceX בדרום טקסס | צילום: Grossinger, shutterstock

בטסלה טיפח מאסק תרבות הפוכה מביטוי חופשי ללא חשש מתגובה. הוא פיטר עובדים שלא הסכימו איתו, כולל כאלה שכל חטאם היה שאמרו כי יעדי הייצור השאפתניים של החברה אינם מציאותיים, כך לדברי כתב וול-סטריט ג'ורנל, טים היגינס, שפרסם בשנה שעברה ספר על טסלה. כמה מעובדי טסלה שדיווחו על הטרדות ואפליה על רקע גזעי לכאורה בעבודה, אומרים שהחברה התעלמה או ניסתה להשתיקם (טסלה הכחישה עבירות כלשהן).

בהזדמנות אחרת, מאסק ביקר אנליסטים במהלך שיחת תוצאות כספיות על צורת התשאול שלהם, ואמר כי "שאלות משעממות של טיפשים זה לא מגניב", ואז העביר את רשות הדיבור למשקיע שנודע בסרטוני יוטיוב אובססיביים והניח לו לשאול אינספור שאלות, במשך יותר מ-20 דקות.

ב-2018, למאסק נמאס לו ממה שתיאר כסיקור תקשורתי "שלילי" על החברות שלו, אז הוא הכריז שיקים אתר שמאפשר לאנשים לדרג אמינות של עיתונאים וגופי תקשורת. הוא גם העלה סקר, ושאל בו אם כדאי לו לעשות זאת (הוא לא עשה זאת).

אבל כשנוח לו, מאסק הוא תומך נלהב בחופש הביטוי. בחורף 2019, כשהאשימה רשות ניירות ערך בארה"ב את מאסק בביזיון בית המשפט על הפרה לכאורה של תנאי הסכם פשרה ביניהם – בגלל הציוץ הידוע לשמצה על כך שיוציא את טסלה מהבורסה, במחיר מנייה של 420 דולר – טענו עורכי דינו כי הרשות ניסתה להפר את זכותו לחופש ביטוי שנקבעה בתיקון הראשון לחוקה (בסופו של דבר, שופט פדרלי נטרל את המצב הנפיץ). הצוות של מאסק אזכר שוב עיקרון זה בהמשך אותה שנה, אחרי שמאסק כינה עוקב בטוויטר "הפדו הזה", ברומזו שהאיש פדופיל. כשפסקו המושבעים לטובת מאסק, נוצר פוטנציאל לתקדים למקרים עתידיים הקשורים לחופש ביטוי ברשת; המקרה היה אחד מתביעות לשון-הרע הראשונות הקשורות לציוצים שהגיעו לבית משפט.

מה יהיה על טוויטר?

אם כן, מה יקרה עכשיו, כאשר טוויטר הפכה לחלק מהיקום הקולנועי של מאסק? ראשית, תהיה לו השפעה כחבר דירקטוריון ונראה שהוא מתכוון להשתמש בה. "מצפה כבר לעבוד עם פָּרָג ודירקטוריון טוויטר כדי להכניס שיפורים משמעותיים בטוויטר בחודשים הקרובים!" הוא צייץ ב-5 באפריל בתגובה למנכ"ל טוויטר פרג אגרוואל שבירך אותו על בואו. מאסק כבר מנהל סיעורי מוחות על אותם "שיפורים משמעותיים", והוא עושה זאת לגמרי בגלוי - איפה אם לא, בטוויטר.

"רוצים כפתור עריכה?" צייץ השבוע, והעלה עוד סקר לעוקביו. ואכן, טוויטר הכריזה כי בקרוב תתחיל בניסויים על אפשרות עריכת ציוצים - ומיד הבהירה כי עבדה עליה מאז השנה שעברה. וכמנהגו בעבר, מאסק שם לב לפרטים שמעלים אוהדיו הנלהבים ביותר. כאשר יוטיובר ומעריץ של SpaceX העלה הצעה – תכונת עריכה שקיימת רק למשך מספר דקות ומבהירה אילו שינויים נעשו – מאסק הגיב, "נשמע הגיוני".

בהשקפה האבסולוטית של מאסק לגבי השיח הפומבי יש פוטנציאל עימות גם מול הפיקוח המוגבל שמקיימות חברות מדיה חברתית כיום. הנשיא לשעבר דונלד טראמפ נחסם מטוויטר בשנה שעברה בגלל ציוציו על התקוממות ה-6 בינואר בקפיטול; אחרי שנחשפה השקעתו של מאסק בחברה, קראו כמה חברי קונגרס מהימין הקיצוני לשינויי מדיניות של טוויטר שיאפשרו את חזרתו של טראמפ.

אחרים תהו אם מעורבותו של מאסק בטוויטר תוכל להוביל להתרופפות החוקים שנועדו להגן על משתמשים מהטרדות והתנהגות פוגענית. לא ברור מה המשמעות האפשרית שתהיה לסביבת טוויטר חדשה לגבי התקשורת, שהבוז שרוחש לה מאסק כמעט משתווה לזה של טראמפ. או לגבי חשבונות שמאסק סולד מהם באופן אישי, כמו @ElonJet שבו מועלה מידע פתוח לציבור על תנועות מטוסו הפרטי של מאסק בזמן אמיתי כמעט. בשנה שעברה הציע מאסק לסטודנט בן ה-19 שמפעיל את החשבון 5,000 דולרים כדי שיסגור אותו, באומרו כי הוא חושש לביטחונו האישי. כשסירב הסטודנט לתשלום – הוא עבד קשה מדי על החשבון, כך אמר – וביקש התמחות אצל מאסק במקום זאת, מאסק חסם אותו.


כוחו ההולך וגדל של מאסק עלול גם לגרום בעיות לטוויטר באופן ישיר. מה יקרה אם הוא יצייץ משהו שמפר את כלליה של טוויטר עצמה? או, כמו בציוץ על 420 הדולרים למנייה, יפלוט תגובה המנוגדת לחוקים פדרליים? כששאלתי את טוויטר שאלות אלה, דובר מטעמה אמר שהחברה "מחויבת לחוסר משוא פנים בפיתוח ואכיפה של מדיניותה וכלליה". אבל סלידתו של מאסק מכללים מתועדת היטב (לדברי CNBC, הוא גם לא דיווח בזמן על רכישת מניית טוויטר, ועשה זאת רק אחרי 21 יום במקום 10 ימים, כדרישת תקנות הרשות לניירות ערך).

כפי שציין השבוע המנהל וסופר הטכנולוגיה אניל דאש, "אני מתקשה לדמיין הקשר אחר שבו חברה ציבורית שנסחרת בבורסה רואה לקוח שמשתמש במוצר שלה מפר חוק פדרלי ומנסה להרוס חיים של אנשים תמימים, ואז מכניסה אותו לדירקטוריון שלה".

דרום טקסס כמקרה בוחן

מאסק הצטרף לטוויטר ב-2010. Zip2 הייתה אז חלק מעברו, כי החברה נמכרה ב-1999 בעסקה שהפכה את מאסק למיליונר. אחיו, קימבל, למעשה ערך ניסויים בעסקי הנטוורקינג החברתי באותה שנה, ופתח חברה כושלת ושמה "פאנקי טוק". אילון מאסק, כמובן, המשיך הלאה ופיתח את המכונית החשמלית הפופולרית ביותר בשוק ואת הטיל היחיד שמסוגל כרגע לשגר אסטרונאוטים מאדמת ארצות הברית. כמו ליקום הקולנועי של מארוול, יש לפרויקטים של מאסק נטייה לחזור שוב ושוב לאותם נושאים – חזון עצום, שאיפות ענקיות, מהירות בלתי מתפשרת. ההתמקדות החדשה הזאת בטוויטר מזכירה בעיקר עוד סעיף ביקום הקולנועי של מאסק: חזונו לטיל שיעשה את כל הדרך עד מאדים.

המערכת, שמוכרת בשם סטארשיפ, נמצאת כרגע בבנייה באזור מרוחק של דרום טקסס. כשהעביר מאסק את SpaceX לאזור ב-2014, הוא אמר כי החברה תשגר רק טילים קטנים. פעולותיה, הבטיחה החברה, לא יפריעו לתושבי המקום. אבל אז השתנו תוכניותיו של מאסק. הוא החליט כי זה יהיה המקום שבו SpaceX תשקיע מאמצים בעיקרון היסוד שלה ליישב את הכוכב האדום. החברה החלה להפעיל לחץ על מקומיים שהתגוררו שם במשך שנים למכור את בתיהם ולעזוב. היא הרחיבה את מתקניה, סללה מחדש כבישים, נתנה שמות חדשים לרחובות. בשנה שעברה, תרם מאסק 30 מיליון דולר מכספו לעיר הקרובה ובתי הספר הקרובים. וכעת עסוקה SpaceX בקרבות רגולציה כי התוכנית שלה לדרום טקסס שאפתנית הרבה יותר – ומשבשת הרבה יותר – מזו המקורית, ועל סוכנות פדרלית לאמוד את ההשפעות הסביבתיות הפוטנציאליות של סטארשיפ בטרם תוכל החברה להתקדם. אם יצליח מאסק לסלק משוכה זו, תוכל SpaceX להתחיל לשגר את הטיל העוצמתי ביותר שיצרה עד היום.

אילון מאסק בפתיחת מפעל הענק של טסלה בברלין  (צילום: AFP, getty images)
מאסק בפתיחת מפעל טסלה בברלין, בחודש שעבר. מה אם יצייץ משהו שמפר את כלליה של טוויטר עצמה? | צילום: AFP, getty images

כל זה מראה שכמאסק מגלה עניין בתעשייה מסוימת, התיאבון שלו הולך וגדל. ב-2020, ג'ק דורסי – שהיה אז מנכ"ל טוויטר ופרש מתפקידו בנובמבר – הזמין את מאסק לשיחה בנוכחות עובדי החברה. דורסי ביקש מהיזם ביקורת בונה על הפלטפורמה, והוסיף, "דרך אגב, אתה רוצה לנהל את טוויטר?" הוא התבדח אז, אבל היום הנתח שמחזיק מאסק בחברה גדול פי ארבעה מזה של דורסי. והוא לא צריך לעמוד ממש ליד ההגה כדי לנווט את טוויטר בכיוון שהוא מאמין בו.

 

.Copyright 2022 The Atlantic, Inc. Distributed by Tribune Content Agency, LLC

https://www.theatlantic.com/technology/archive/2022/04/elon-musk-twitter-free-speech/629479