עובד מפוטר (צילום: Andrey_Popov, shutterstock)
פיטורים (אילוסטרציה). "שטף של מפוטרים שמנסים למכור את המניות שלהם" | צילום: Andrey_Popov, shutterstock

עובדים רבים שפוטרו מסטארט אפים בעמק הסיליקון ממהרים למכור מניות בחברות שמהן פוטרו, ובכך מגבירים עוד יותר את הצניחה בשווי החברות.

עובדי קבוצות טכנולוגיה שסובלות מקשיים מציפים את שוק הסקנדרי, שבו בעלי מניות בחברה פרטית מוכרים מניות לצדדים שלישיים. ההצפה מגיעה בשעה שחברות פינטק כמו קלארנה וסטרייפ, שהיו עד לאחרונה יקירות התעשייה, נאלצות לנקוט צעדים קשים לקיצוץ בהוצאות, לדברי ברוקרים ומשקיעים.

לרבים מהעובדים שאיבדו את משרותיהם ניתנת תקופה של 60 יום לממש את מניותיהם בחברות שמהן פוטרו. פרק הזמן הקצר מאלץ אותם למכור את המניות במהלך תקופת ירידות קשה, מהגרועות ביותר זה עשור. חלק מהחברות מציעות הארכה של מסגרת זמן זו, לדברי ברוקרים, אם כי חלק מהמוכרים רוצים לוותר על אחזקותיהם בשל חשש שהבהלה בשוק תחמיר בשנה הבאה.

"אנחנו רואים שטף של מפוטרים שמנסים למכור את המניות שלהם", אמר גרג מרטין, מנכ"ל Rainmaker Securities, שמסייעת במכירה פרטית של ניירות ערך. "חברות הגדילו מאוד את מספרי המועסקים, אז להרבה אנשים יש מוטיבציה לבצע מכירה. באופן כללי, אנחנו רואים ירידה של 30% עד 80% במחיר המניות מהשנה שעברה".

ראש קרן הון סיכון בעמק אמר שקיבל החודש פי 10 יותר הצעות להשקעות סקנדרי מבזמנים רגילים. "מספר המוכרים גדול בהרבה ממספר אלו שמעוניינים לקנות - וזה דוחף את המחיר למטה וגורם לו ליישר קו עם מכפילים והערכות שווי בשווקים ציבוריים", אמר גרג מרטין מ-Rainmaker

העלייה במספר המוכרים מורידה את מחירן של מניות סטארט אפים טכנולוגיים רבים. המהלך מגביר את החשש מפני איפוס רחב היקף בשווי חברות במצוקה. המצוקה בשוק מגבירת את הקושי להעריך את שווי הסטארט אפים: מרביתם נמנעו מגיוס מקרנות הון סיכון ב-2022 מחשש שייאלצו להסכים להערכת שווי נמוכה יותר.

שוקי הסקנדרי הלא-רשמיים שמנהלים סוחרים כמו Rainmaker הם נזילים מאוד, דבר שמסבך יותר את הניסיונות להעריך נכונה את ערך ה"שוק". ראש קרן הון סיכון בעמק הסיליקון אמר שקיבל החודש פי 10 יותר הצעות להשקעה בחברות דרך מכירות משניות של מניות מבזמנים רגילים.

עסקים ששווים מילארדים רבים כמו חברות הפינטק קלארנה, סטרייפ, אינסטקארט, Chime וקבוצת המשלוחים האוטונומיים Nuro קיצצו 10%-30% מעובדיהן בחודשים האחרונים. זאת בדומה למהלכים שביצעו חברות ענק ציבוריות כמטא, החברה האם של פייסבוק ואמזון, שהכריזו בשבועות האחרונים על תוכניות לקיצוץ של יותר מ-10,000 משרות.

נתונים של Rainmaker מראים כי מניות Anduril, חברת בינה מלאכותית בתחום הצבאי שמוערכת ב-8.5 מיליארד דולר, נסחרו ב-16.95 דולר בנובמבר, ירידה מ-31.50 דולר במרץ. ברוקרים כמו Rainmaker סוחרים במניות Anduril באופן לא ישיר דרך כלים יעודיים מאחר ש-Anduril אוסרת על מסחר ישיר במניותיה בשווקים משניים.

שוויו של בנק Chime הוערך ב-25 מיליארד דולר בסבב גיוס ההון החיצוני האחרון שלו באוגוסט 2021. אך מניות החברה, שגייסה בעבר מסופטבנק, איבדו מאז רבע מערכן בשוק הסקנדרי, ולפי נתונים עדכניים נסחרות כעת ב-60 דולר למניה.

Chime (צילום: rarrarorro, Shutterstock)
Chime. בנק הפינטק איבד רבע משוויו בשוק הסקנדרי מאז הגיוס באוגוסט 2021 | צילום: rarrarorro, Shutterstock

"מספר המוכרים גדול בהרבה ממספר אלו שמעוניינים לקנות - וזה דוחף את המחיר למטה וגורם לו ליישר קו עם מכפילים והערכות שווי בשווקים ציבוריים", אמר מרטין מ-Rainmaker.

עם זאת, יש לזכור שהמסחר ברבות מהחברות הללו חזר למחירי טרום הקורונה או הציג שיפור בהם. זאת בעקבות קפיצה משמעותית בהערכות שווי במהלך גאות גיוסי ההון סיכון ב-2021.

ראש קרן הון סיכון אמר כי הערכות השווי בתיק ההשקעות שלו התרסקו, אבל רק אחרי שהגיעו לגבהים שכמוהם לא היו. "הערכות השווי יצאו מכלל שליטה, אבל הן יצאו מכלל שליטה גם בדרך למעלה. כן, המניה נראית רע והיא הייתה הרבה יותר גבוהה, אבל בראייה של כמה שנים זה לא כל כך נורא", אמר.

ההתרסקות בגיוסי ההון בהנפקה ראשונה לציבור, שצנחו לרמות הנמוכות ביותר זה עשרים שנה, אילצה כמה קבוצות טכנולוגיה ליצור תוכניות נזילות עבור עובדים כדי שיוכלו למכור מניות. לעתים קרובות התוכניות האלו נוצרו במקביל לחיתוך משמעותי בשווי החברה.

חברות שתיכננו להנפיק ב-2022 "נאבקות למצוא אפשרויות הלוואה או למכור מניות בשוק הסקנדרי", אמר קווין סוואן, מומחה לשווקים פרטיים במורגן סטנלי. סוואן הוסיף כי סטארט אפים היו נתונים ללחץ מצד עובדים ומשקיעים שציפו למכור ולהרוויח בשוק לוהט של הנפקות השנה, אך נאלצו להתמודד עם דחייה למועד לא ידוע.

ראש קרן הון סיכון אמר כי הערכות השווי בתיק ההשקעות שלו התרסקו, אבל רק אחרי שהגיעו לגבהים שכמוהם לא היו: "כן, המניה נראית רע והיא הייתה הרבה יותר גבוהה, אבל בראייה של כמה שנים זה לא כל כך נורא"

במקרים אחרים, עובדי חברות טכנולוגיה "מתחילים לחשוש שהאופציות שלהם 'מחוץ לכסף' ומאבדות את ערכן וכי החברה לא תצא להנפקה לציבור בזמן הקרוב", אמר גלן קרניק מחברת Kroll, שמספקת שירותי הערכת שווי לסטארט אפים בעמק הסיליקון.

"ביקושי קונים גוברים כשחברות מתקרבות להנפקה או כשחברה מבצעת סבב גיוס... אבל מהלכים אלו כבר לא אפשריים", אמר קרניק. הוא הוסיף שהבעיות סביב מחיר המניות הביאו חלק מהחברות להרחיק לכת עד כדי הטלת איסור על עובדים למכור מניות בסקנדרי.

חברות פרטיות רבות כמו קלארנה, סטרייפ, Checkout.com ואינסטקארט חתכו מאד בהערכות השווי שלהן. מהלכים אלו מעניקים לעובדים סיכוי גדול יותר לרווחים במקרה של הנפקה בעתיד. החברות נדחפו לצעדים אלו משום שעל אף צמצומי קיצוצי המשרות ברחבי תעשיית הטק עדיין ניטשת מלחמה עזה על המהנדסים הטובים ביותר.

כך, SpaceX של אילון מאסק מנסה לארגן עסקת סקנדרי למכירת מניות ששייכות ברובן לעובדיה, לפי שווי חברה של 150 מיליארד דולר. ההצעה, שגבוהה ב-20% מהערכת השווי הקודמת של החברה, תסייע לעובדים ולבעלי המניות לקבל תשואות גבוהות.

הצורך ביצירת נזילות לעובדים תוך שמירה על הערכות שווי מטאוריות הוא "מתח רציני שיהיה צורך לטפל בו ב-12 החודשים הקרובים", אמר ראווי ויסוואנתן, מייסד קרן הון הסיכון הקליפורנית NewView Capital. "כמעט כל חברה חושבת על זה".

© The Financial Times Limited 2022. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in anyway. tech12 is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation