מנכ"ל אפל טים קוק (צילום: BRENDAN SMIALOWSKI , Getty Images)
מנכ"ל אפל, טים קוק. פוטנציאל גדול לצמיחה לצד קשיים מרובים | צילום: BRENDAN SMIALOWSKI , Getty Images

הניסיונות של אפל להגביר את הייצור בהודו נתקלים בקשיים, כשבמקביל מופעלים עליה לחצים לצמצם את התלות בייצור בסין.

יצרנית האייפון שולחת לאחרונה מעצבי מוצר ומהנדסים מקליפורניה וסין למפעלים בדרום הודו כדי להכשיר את העובדים המקומיים ולסייע בהקמת מערך הייצור, כך לפי ארבעה גורמים המעורים בפעילותה של ענקית הטכנולוגיה האמריקאית.

הצעד הזה מגיע מאחר שאפל מנסה לצמצם את התלות של שרשרת האספקה שלה בסין, לאחר חודשים של שיבושים הקשורים לקורונה שבגללם דיווחה החודש על רבעון ראשון של ירידה בהכנסותיה זה שלוש שנים וחצי.

הפיתוח של מערך התפעול החדש בהודו הוא חלק מאסטרטגיית גיוון שהייתה אמורה לצאת לפועל עוד קודם. אפל מתבססת כאן על שיטה שהיא עצמה יישמה בסין לפני עשרים שנה, ובמסגרתה היא שולחת מהנדסים ומעצבים, לעתים לשבועות או חודשים ברצף, כדי לפקח על הייצור במפעלים.

אמנם אפל מייצרת אייפונים פחות מתקדמים בהודו מאז 2017, אבל בספטמבר 2022 התרחש שינוי משמעותי, והספקים ההודים החלו לבנות דגמים מובילים שבועות בלבד לאחר השקתם בסין, שבה מיוצרת פחות או יותר כל החומרה לאייפונים ולמוצרי אפל אחרים.

איכות ירודה במחצית מהרכיבים

אלא שהחודשים האחרונים לימדו את החברה כמה קשיים יש עדיין בפעילות בהודו. במפעל לייצור פאנלים חיצוניים לאייפון בהוסור, המופעל על ידי הקונגלומרט ההודי טאטא, אחד הספקים של אפל, רק אחד מכל שני רכיבים היורדים מפס הייצור הוא באיכות המתאימה לשליחה לפוקסקון, שותפת הייצור של אפל באייפונים, כך לפי גורם המעודכן בנושא.

תפוקה כזו אינה עומדת בקנה אחד עם השאיפה של אפל לאפס פגמים. שני עובדים לשעבר במפעלי אפל מחוץ לארה"ב אמרו שהמפעל בהודו עובר כעת תוכנית של התמקצעות, אבל הדרך עוד ארוכה.

ג'וּ ואנג מחברת הייעוץ Bain אמרה שאפל נמצאת בתחילת ההתרחבות שלה להודו: "אנחנו לא מדברים על אותו היקף כמו במפעל בגואנגג'ואו" - מרכז ייצור בסין הידוע כ"עיר האייפונים" ובו מועסקים כ־300,000 עובדים – "וכולם מודעים לכך שרמת היעילות תהיה שונה, אבל זה קורה".

מפעל ויסטרון בהודו  (צילום: שאטרסטוק)
יימכר לתאגיד טאטא? מפעל להרכבת אייפונים ליד בנגלור | צילום: שאטרסטוק

אלא שבסין הספקים ופקידי הממשל עושים הכל כדי לזכות בהזמנות לייצור אייפונים. עובדי אפל לשעבר מספרים על מקרים שבהם העריכו כי משימה כלשהי תימשך מספר שבועות, אך למחרת בבוקר גילו שהיא כבר הושלמה באורח פלא. מערך התפעול בהודו לא פועל בקצב כזה, אמר מהנדס לשעבר באפל, "פשוט אין שם תחושת דחיפות".

גורם המעורב במערך התפעול של אפל אמר שתהליך ההתרחבות להודו איטי בין היתר בגלל לוגיסטיקה, מכסים ותשתיות. לדבריו, הכניסה של אפל לדרום-מזרח אסיה הייתה חלקה יותר הודות לשותפות האזורית הכלכלית המקיפה, הסכם סחר חופשי בין 10 מדינות מהאזור.

"אין גמישות לשינויים"

מארק זטר, נשיא Venture Outsource, חברת ייעוץ לתעשיית קבלני האלקטרוניקה, אמר שהבעיה קיימת כבר שנים. לפני חמש שנים, כשזטר ערך מחקר בשביל צוות החשיבה ההודי Gateway House, הוא הבחין שקבלני ייצור "טוענים לעתים קרובות שהם יכולים למלא כל צורך" בשביל לקוח מתחום האלקטרוניקה. אלא שבפועל הם "נתנו מענה איטי לחששותיו של הלקוח אחרי החתימה על ההסכם" ו"חסרה להם הגמישות" הנדרשת כדי להגיב לשינויים.

בעיה נוספת הייתה שמהנדסי אפל שוכנו לעתים במלונות במרכז צ'נאי, בירת המדינה ההודית טאמיל נאדו, הרחוקה שעתיים מהמפעלים שהם עובדים בהם. הדבר הצריך ארבע שעות נסיעה ביום, כשבחלקים מסוימים לאורך הדרך יש קשיי התחברות לאינטרנט.

ועדיין, למרות חבלי הלידה האלה, האנליסטים אומרים שלהודו יש פוטנציאל עצום בשביל אפל. בחברת הייעוץ Bain העריכו שהיקף היצוא מהודו עשוי לגדול מ־418 מיליארד דולר ב־2022 ליותר מטריליון דולר ב־2028, זאת הודות לשינויי מדיניות ועלויות נמוכות. יצוא התוצרים האלקטרוניים לבדו צפוי לצמוח בקצב שנתי של עד 40%.

_OBJ

ויוֶק ואדוואה, יזם ואקדמאי מעמק הסיליקון שנפגש בחודש שעבר עם גורמים מהממשלה ובהם ראש הממשלה נרנדרה מודי, אמר שהממשלה המרכזית מעודדת את העסקים לנצל את הצורך של אפל בגיוון מערך הייצור הסיני שלה. לדברי ואדוואה, הממשלות של מדינות הודו השונות "עושות מאמצים אדירים להביא את התעשייה אליהן, והן יעשו אותו דבר שעשתה סין", הוא אמר. "אבל אלה צעדים ראשוניים. התהליך של אפל שם עוד בחיתוליו, והיא עוד לומדת מה עובד ומה לא. תנו לזה שלוש שנים ותראו איך ההיקף גדל".

מהנדסי אפל שוכנו לעתים במלונות במרכז צ'נאי, בירת המדינה ההודית טאמיל נאדו, הרחוקה שעתיים מהמפעלים שהם עובדים בהם. הדבר הצריך ארבע שעות נסיעה ביום, כשבחלקים מסוימים לאורך הדרך יש קשיי התחברות לאינטרנט

ואדוואה מודה שהמִינהל הביורוקרטי המפוצל של הודו הוא משהו שאפל צריכה להסתגל אליו. הוא הציע שהמהנדסים ילמדו את אמנות ה"ג'וּגאד" – כלומר איך "להסתדר" או להתגבר על מכשולים, "כי בהודו כל דבר הוא מכשול".

מודעות דרושים שאפל פירסמה לאחרונה מבהירות כי יש לה שאיפות גדולות בהודו, שנמצאת בדרכה לעקוף השנה את סין כמדינה בעלת האוכלוסייה הגדולה בעולם. אחת המודעות אומרת לעובדים העתידיים שהם "יפתחו את מערך התפעול החדש בהודו, העתיד לתת שירות לכל קווי הייצור של אפל, וגם ייקחו חלק בבניית מפעל העתיד".

בדרך למיזמים משותפים

הודו אף הוזכרה 15 פעמים בשיחת המשקיעים של אפל החודש, והמנכ"ל טים קוק אמר שהוא "אופטימי מאוד בנוגע להודו". לדבריו, זה שוק "מלהיב ביותר" ו"מטרה מרכזית" בשביל החברה, ואישר שיש תוכניות לפתוח בקרוב חנויות אפל ראשונות במדינה.

לתאגיד טאטא יש תוכניות שאפתניות להפוך לספקית של כלל השירותים הנדרשים לאפל, בדומה לטייוואנים, ובעניין זה יש לה אישור וגיבוי מהממשלה ההודית, כך לפי גורמים בהודו המעודכנים בתוכניותיה.

הקונגלומרט ההודי נמצא בשיחות על קניית מפעל להרכבת אייפונים השוכן ליד בנגלור שבמדינה השכנה קרנאטקה, מחברת Wistron, היריבה הטייוואנית של פוקסקון שמחפשת דרך יציאה לאחר שסבלה מתסיסה וממחאות של עובדים ב־2020. אדם המעורה בתוכניות אמר שאפל מסייעת בדיונים שיאפשרו לטאטא להפוך לבעלת מניות עיקרית במפעל במקום להיכנס למיזם משותף בחלוקה של 50:50. בלומברג הייתה הראשונה שדיווחה על השיחות. Tata סירבה להגיב על תוכניותיה. Wistron סירבה להגיב.

מנהל בכיר בתעשיית האלקטרוניקה בטאמיל נאדו אמר שאפל הצטרפה מאוחר מדי למשחק: "הם היו צריכים להתחיל את המהלך הזה לפני חמש שנים כדי ליהנות מהפירות בתקופה הזו"

יתרה מזו, ממשלת הודו נתנה אישור ראשוני לספקיות הרכיבים הסיניות של אפל להתחיל לפעול במיזמים משותפים עם שותפות הודיות, כך טוען אדם המעודכן בתוכניות. זהו מהלך משמעותי כיוון שלממשלת הודו יש סכסוך גבול עם סין הקרוב לנקודת רתיחה. הודו החרימה עשרות אפליקציות סיניות והשיתה מס והגבלות רגולטוריות נגד יצרניות טלפונים מאז תקרית בגבול הצפוני שלה ב־2020 שבה נהרגו 24 איש.

נירמלה סיטרמן, שרת האוצר של הודו,  אמרה החודש שהודו מתכוונת לתת הקלות במכסים על יבוא חלקים ותשומות מסוימים המשמשים בטלפונים ניידים, כמו עדשות מצלמה, בניסיון "להגן על תוספת הערך המקומי בייצור טלפונים ניידים".

עם זאת, מנהל בכיר בתעשיית האלקטרוניקה בטאמיל נאדו אמר שאפל הצטרפה מאוחר מדי למשחק. "הם היו צריכים להתחיל את המהלך הזה לפני חמש שנים", אמר. "הם היו צריכים להתחיל בגיוון קודם כדי ליהנות מהפירות בתקופה הזו". באפל סירבו להגיב לכתבה.


תרגום: תומר בן אהרון

https://www.ft.com/content/0d70a823-0fba-49ae-a453-2518afcb01f9

 © The Financial Times Limited 2022. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in anyway. tech12 is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation