יוטיוב youtube (צילום: PixieMe, shutterstock)
יוטיוב. קיבלו בקשות גם למהירות צפיה משולשת ומרובעת | צילום: PixieMe, shutterstock

צופים בסרטונים במהירות כפולה? לפי נתונים ששחררה יוטיוב, אתם ממש לא היחידים: למעלה מ-900 שנה (!) של תוכן וידיאו נחסכים על ידי משתמשים מדי יום (!) באמצעות צפיה במהירות מוגברת, של 1.25X ומעלה. המהירות הפופולרית ביותר היא עדיין זו הנורמלית, ואחריה 1.5X.

כבר ב-2010 השיקה יוטיוב את האפשרות עבור משתמשים לשלוט במהירות הצפייה בסרטונים בפלטפורמה. לצד המהירות הרגילה, קיימות אפשרויות להאיץ או להאט את הרצת הווידאו בקפיצות של 0.25%, עד למהירות כפולה. ליוטיוב יש כ-122 מיליון משתמשים מדי יום, וכמיליארד שעות תוכן נצפות בפלטפורמה מדי יום ברחבי העולם.

צפיה במהירות מוגברת גם משתנה ממכשיר למכשיר: לפי נתוני צפייה מחודש יוני האחרון, יוטיוב מצאה שמרבית הצפייה במהירות רגילה או מוגברת קלות (X1.25) נעשית במכשירים שמוצבים בסלון, כמו קונסולות משחקים וטלוויזיות; בעוד שאת הזמן הרב ביותר בצפייה בסרטונים במהירות כפולה ביצעו המשתמשים באתר האינטרנט של יוטיוב.

לפי נתוני צפייה מחודש יוני האחרון, יוטיוב מצאה שמרבית הצפייה במהירות רגילה או מוגברת קלות (x1.25) נעשית במכשירים שמוצבים בסלון, כמו קונסולות משחקים וטלוויזיות; בעוד שאת הזמן הרב ביותר בצפייה בסרטונים במהירות כפולה ביצעו המשתמשים באתר האינטרנט

בנוסף, יוטיוב מדווחת שיש שוני בשעה ביום שבה הצפיה נעשית במהירות מוגברת: השיא מגיע ב-11 בלילה (זמן מקומי של המשתמש), בעוד שבשעות הבוקר המוקדמות, החל מ-6 בבוקר, משתמשים פחות נטו לשנות את מהירויות הצפייה. בכל מקרה מגמה מראה על התגברות השימוש בצפייה מהירה יותר, עם התקדמות היום.

לפי מחקרים שנעשו בשנים האחרונות, צפיה במהירות גבוהה יותר לא פוגמת ביכולת להבין את התוכן - עד גבול מסוים. לפי מחקר מאוניברסיטת קליפורניה מ-2021 שבחן את ההשפעה של צפייה בהרצאות במהירות מוגברת, נמצא שסטודנטים שהגבירו את מהירות הצפייה השיגו תוצאות דומות במבדקים על החומר הנלמד לאלה של סטודנטים שצפו בהרצאות במהירות הרגילה. 

מחקר אחר מאוניברסיטת טיוואן בדק את השפעת מהירות ההאזנה להרצאות מוקלטות על הקשב, העומס הקוגניטיבי וההבנה של הנבדקים. בעוד שלא היה הבדל משמעותי בקבוצות שצפו במהירות רגילה ובמהירות x1.5, הנבדקים שהאזינו להרצאו במהירות משולשת אמנם הדגימו קשב רב יותר אך ההבנה שלהם נפגעה ברמה המיידית וגם בבחינה חוזרת, בשבוע לאחר מכן. ביוטיוב, אגב, מספרים בעדכון שגולשים פנו לחברה בבקשה לאפשר צפיה גם במהירות משולשת ואף מרובעת.

יוטיוב היא כמובן לא האפליקציה היחידה שמציעה אפשרות האצת האזנה או צפיה. כך למשל וואטסאפ וטלגרם מאפשרות להריץ הודעות קוליות; ספוטיפיי מאפשרת להאיץ את מהירות פודקאסטים וכמובן אפליקציות האזנה לספרים כאודיבל, שמאפשרת קפיצה בעשיריות האחוז במהירות ההקראה. בפברואר דווח בוורג' שטוויטר בוחנת אפשרות לספק שליטה על מהירות הצפייה בסרטונים. טיקטוק מאפשרת לשחק עם מהירות הווידאו כבר במעמד ההקלטה ולשגר סרטונים שרצים מהר לאוויר העולם ודוחסים יותר תוכן לתוך הסרטונים הקצרים ממילא.