ג'ק טשיירה, הדליף את מסמכי הפנטגון (עיבוד: STEFANI REYNOLDS | AFP, getty images)
ג'ק טשיירה על רקע הפנטגון. המסמכים שכבו בשרת בלי שמישהו שם לב | עיבוד: STEFANI REYNOLDS | AFP, getty images

דליפת מסמכי הפנטגון התבצעה כשג'ק טשיירה, איש המשמר הלאומי האמריקאי בן ה-21 שמואשם בפרסום של מסמכים צבאיים מסווגים - העלה אותם לשרת הדיסקורד הפרטי שלו, Thug Shaker Central. טשיירה, שהדליף בין השאר גם הערכות מודיעיניות של הממשל האמריקאי על המלחמה באוקראינה וסוגיות דרמטיות נוספות - השתמש בדיסקורד כדי להחליף יחד עם צעירים בני גילו, לפי הדיווח בגרדיאן, "ממים גזעניים, תוכן אנטישמי ועדכונים על משחקים, נשק וציוד צבאי".

המסמכים עצמם דלפו לציבור הרחב דרך אתר 4chan, טלגרם וטוויטר, אבל לפני כן הם הגיעו לראשונה לשרת דיסקורד פומבי שעסק במיינקראפט. בגלל שמסמכים צבאיים לא היו בדיוק בראש מעייניהם של שחקני המיינקראפט הכבדים שבקבוצה, הם פשוט ישבו שם על שרת ציבורי במשך כחודש לפני שמישהו שם לב אליהם והעביר אותם הלאה - כאשר כרגע לא ברור האם המשתמש שהעלה אותם לשם, היה גם הוא חבר ב-Thug Shaker Central, בכלל הבין שהחומרים שפרסם טשיירה הם אמיתיים.

ב-2021 משתמש העלה מסמכים שעסקו בטנק הבריטי צ'לנגר 2 כדי לדרוש מיוצרי המשחק לדייק את העיצוב של המודל התלת-מימדי של הטנק במשחק,. על הדרך הוא חשף פרטים מסווגים על השריון שלו

לקינוח, בניו יורק טיימס פורסם גם שחוקרי הפנטגון שעצרו לבסוף את טשיירה עלו עליו לראשונה דרך החשבון שלו בחנות הגיימינג הדיגיטלית Steam (הוא הרבה לשחק PUBG וקאונטר-סטרייק, וגם בסימולטור הצבאי הכבד יותר Arma 3 ובמשחק האסטרטגיה Hearts of Iron 4), שהוביל בסוף לחשבון האינסטגרם שלו - דרכו זהותו אומתה סופית.

הדלפת המסמכים מהפנטגון
מסמכי הפנטגון. הדליפה התחילה בדיסקורד

אריות הים ייעצו בתשלום

למרות רצף העובדות הזה, הקשר של הדליפה הספציפית הזאת לעולם הגיימינג הוא נסיבתי למדי - זאת להבדיל ממקרים אחרים מהשנים האחרונות. משחק המלחמה War Thunder, המתפאר בשיחזורים מדויקים להפליא של כלי רכב צבאיים אמיתיים - טנקים, מטוסים ופחות או יותר כל דבר אחר שניתן להעלות על הדעת, ממלחמת העולם הראשונה ועד ימינו - מושך אליו עשרות מיליוני שחקנים בכל הפלטפורמות, רבים מהם חובבי היסטוריה צבאית וציוד צבאי מודרני, ובהם גם לא מעט אנשי צבא בעבר ובהווה.

פורומי המשתמשים של War Thunder, בהתאם, מלאים בויכוחים אינסופיים, ידעניים ודקדקניים על הפרטים הקטנים ביותר של כלי הרכב והנשקים במשחק - והמשתמשים, שלא תמיד מסופקים לגמרי מרמת הריאליזם במשחק, כבר לא אחת שיתפו מידע מסווג בשביל לגבות את הטיעונים שלהם.

כך למשל, רק בינואר האחרון פורסמו לא פחות מחמש דליפות משמעותיות בפורומים: משתמש בשם SpaceNavy90 פרסם עמודים מתוך חוברת המשתמש של ה-F-16 במסגרת ויכוח על דקויות השימוש בטיל אוויר-אוויר מסוג AIM-120 AMRAAM (המסמך עצמו כבר לא היה מסווג, אבל עדיין לא חוקי לפרסום לפי החוק האמריקאי). מספר ימים מאוחר יותר פורסמו באותו פורום מסמכים על חותמת המכ"ם של הסוחוי סו-57.

 

המקרה שזכה לפרסום הרב ביותר היה, כנראה, זה שאירע ב-2021, אז משתמש ערך מסמכים שהיו בידיו, שעסקו בטנק הבריטי צ'לנגר 2 כך שיראו לא מסווגים - בשביל לגבות את הדרישה שלו מיוצרי המשחק לדייק את העיצוב של המודל התלת-מימדי של הטנק במשחק, ועל הדרך חשף פרטים מסווגים על השריון שלו.

אבל ההיסטוריה של דליפת סודות צבאיים סביב פיתוח משחקי מלחמה ריאליסטיים היא ישנה בהרבה. ב-2012, חיילי יחידת "אריות הים" המובחרת ששימשו יועצים בתשלום לפיתוח משחק האקשן Metal of Honor: Warfighters, ננזפו על כך שהדליפו סודות צבאיים לחברת Electronic Arts, שפיתחה את המשחק. החיילים, שבעה מחברי Navy Seal Team 6 - הצוות שחיסל את אוסמה בין לאדן ב-2011 - קיבלו מכתב נזיפה רשמי ונקנסו בחלק מהמשכורת שלהם על כך שהראו למפתחי המשחק ציוד צבאי ייחודי שנבנה במיוחד עבור היחידה שלהם.