אפליקציה של פייסבוק  (צילום: AngieYeoh, shutterstock)
צילום: AngieYeoh, shutterstock

היחסים בין מטא לאתרי חדשות ותוכן מידרדרים, לאחר שינוי באלגוריתם של פייסבוק: מו"לים מדווחים כי הם סובלים מירידה חדה בתעבורת גולשים לאתריהם שמבוססת על הפניות מפייסבוק. לפי חברת ניהול המדיה החברתית Echobox, שמספקת שירותים לכ-2000 מו"לים ברחבי העולם, הקלקות שמקורן בפייסבוק במגמת ירידה מזה כשנה - זו התחזקה משמעותית בחודש מאי האחרון.

אקובוקס, ששוחחה עם המגזין גיזמודו, מתארת ירידה של 50% בנתח של תעבורת משתמשים מפייסבוק לאתרי הלקוחות שלה לעומת הקיץ האחרון. "קשה להצביע במדויק על הגורמים לכך, אבל פייסבוק לא הסתירה את כוונותיה לבצע תעדוף מחדש של חדשות בפלטפורמה ולתת עדיפות רבה יותר לתוכן וידאו - שמטבעו מתבטא בפחות הפניות מהקלקות", אמר מנכ"ל אקובוקס אנטואן אמאן.

באפריל 2020 53% מהגולשים לאתר ה-BBC שהגיעו מרשתות חברתיות הגיעו מפייסבוק - זאת לעומת 14% בלבד תעבורה מפייסבוק בחודש מרץ השנה

כעת, עם שינוי האלגוריתם, הבעיה מחריפה: אתרי חדשות ותוכן מובילים בעולם סובלים מירידה של עשרות אחוזים בשיעור תעבורת גולשים אליהם שמקורה במדיות החברתיות, כך לפי נתוני חברת סימילארווב שפורסמו במגזין PressGazette הבריטי. לפי הניתוח, באפריל 2020 53% מהגולשים לאתר ה-BBC שהגיעו מרשתות חברתיות הגיעו מפייסבוק - זאת לעומת 14% בלבד תעבורה מפייסבוק בחודש מרץ השנה. בדומה, ההפניות מפייסבוק ל"באזפיד" היו 76% מסך ההפניות ממדיה חברתית לאתר התוכן באפריל 2020 - לעומת 34% בלבד במרץ 2023. 

האם חקיקה תסדיר את היחסים המתוחים

המתח בין אתרי תוכן לפייסבוק, שמעודדת תוכן שמייצרים גולשים ומשתמשים פרטיים, בא לידי ביטוי גם בחקיקה שמקודמת במספר מדינות בעולם, לפיה על מטא וגוגל לשלם למו"לים. זאת, מתוך ההנחה כי תרומת התוכן של פאבלישרים לרשתות מובילה לרווחים נאים מפרסום שהולכים למטא ולא ליוצרי התוכן. מנגד, ענקיות הטק טוענות שהמו"לים נהנים לא פחות מזרימת תעבורת משתמשים לאתריהם הודות לבמה שהן מספקות להם.

בדצמבר מטא איימה שתסיר תוכן חדשותי מפייסבוק בארה"ב בתגובה להצעת חוק לפיה גופי חדשות יוכלו לנהל משא ומתן על תמורה עבור התוכן החדשותי. מטא ראתה ראתה חוסר הוגנות בהצעה לחוק "שמתעלם באופן לא הוגן מכל ערך שאנו מספקים למו"לים". חוק דומה נכנס בסופו של דבר תוקף באוסטרליה ב-2021 במסגרתו פלטפורמות האינטרנט הגדולות נדרשו להגיע להבנות מול המו"לים לקביעת מודל רישוי ותשלומים ביניהם. החוק האוסטרלי לא עבר בשקט, במחאה על קידומו לפני כשנתיים פייסבוק חסמה את עמודי החדשות באוסטרליה לכמה ימים וכתוצאה מכך משתמשים התקשו לגשת למידע מהימן בפלטפורמה דווקא בתקופה של מבצע חיסונים לנגיף הקורונה במדינה בתקופה בה משתמשים נזקקו במיוחד לדיווחים חדשותיים.