מארק צוקרברג וסאטיה נאדלה (צילום: יחצ)
נאדלה וצוקרברג, אתמול. חלום המטאוורס המקרטע של צוקרברג מקבל פרזנטור אמין | צילום: יחצ

בערך באמצע אירוע המפתחים השנתי של מטא אתמול צירף אליו מארק צוקרברג שחקן חיזוק מרשים - סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט. נאדלה הצטרף וירטואלית כדי לספר על שיתוף הפעולה הצפוי בין החברות: פיצ'רים ופיתוחים של מיקרוסופט לעולם העבודה (Teams בראשם) - ישולבו במוצרי Quest של מטא. לכאורה לא הכרזה גדולה או מרגשת במיוחד, ובוודאי לא פריצת הדרך הטכנולוגית הבאה, אבל היא מסתירה מאחוריה את האתגרים העיקריים של צוקרברג וגם את הוויתורים הגדולים שלו.

פייסבוק-מטא מתקשה היום מאוד. שנה מאז שינתה את שמה, החברה סובלת מקשיים כמעט בכל פן אפשרי. המנכ"ל שתבע את המוטו "לרוץ מהר ולשבור דברים" נאלץ לזחול כשדברים מתרסקים מסביבו. הטכנולוגיה מגמגמת, החברה מחקה יותר מ-60% משוויה תוך שנה והמשתמשים מעדיפים רשתות חברתיות אחרות. במצב העניינים הנוכחי צוקרברג הבין כמה דברים: ראשית, שעדיף לו לפנות לקהל העסקי ולא לצרכן הפרטי בשלב זה, שנית שהוא צריך שמות גדולים ומעוררי אמון לידו ושלישית ששיתופי פעולה ולא רכישות הם אסטרטגיה בטוחה יותר. שינוי אסטרטגי הכרחי? בהחלט, סימן מבשר רעות עבור מטא? כנראה שגם כן.

שנה מאז שינתה את שמה, מטא סובלת מקשיים כמעט בכל פן אפשרי. המנכ"ל שתבע את המוטו "לרוץ מהר ולשבור דברים" נאלץ לזחול כשדברים מתרסקים מסביבו. הטכנולוגיה מגמגמת, החברה מחקה יותר מ-60% משוויה תוך שנה והמשתמשים מעדיפים רשתות חברתיות אחרות

המקל והגזר

אם יש אסטרטגיה עסקית שמזוהה עם פייסבוק-מטא הרי שזו רכישת המתחרות. אפשר לומר הרבה דברים על צוקרברג, אבל עד היום היכולת שלו לזהות איומים בדמות חברות צעירות ומגניבות ואז להציע להן הצעה שלא יוכלו לסרב לה הייתה כוח העל שלו. מי שסרבו להצעת הרכישה גילו שהן במלחמה מול הרשת החברתית הגדולה בעולם. אבל עשור חדש, ממשל חדש וחוקים חדשים הבהירו לצוקרברג שהוא כבר לא יכול לרשום צ'ק בכל פעם שהוא מזהה איום.

ביולי ה-FTC תבע את מטא בניסיון לעצור אותה מלרכוש את מפתחת אפליקציית הכושר Supernatural,  וכנראה שכל ניסיון נוסף לקנות נתח שוק בתחום ה-VR יתקל בתגובה דומה. הפתרון של צוקרברג הוא שיתופי פעולה ואם כבר, אז עם שמות גדולים כמו מיקרוסופט וזום, שגם הוזכרה אמש. מטא משדרת כאן מסר מרגיע - 'תראו אנחנו יודעים גם לשחק יפה עם השכנים' - ועל הדרך בונה קשרים שעשויים להועיל לה במלחמות הבאות מול אפל וגוגל.

אפשר לומר הרבה דברים על צוקרברג, אבל עד היום היכולת שלו לזהות איומים בדמות חברות צעירות ומגניבות ואז להציע להן הצעה שלא יוכלו לסרב לה הייתה כוח העל שלו

כמובן שזה לא מזיק שחלום המטאוורס המקרטע של צוקרברג מקבל כפרזנטור את נאדלה הרציני והאמין. לא שמישהו מפקפק בכך ש-web3 הוא עתיד האינטרנט, אבל צוקרברג עצמו? במקרה הטוב הוא המנכ"ל שכולם אוהבים לשנוא, האיש שימכור משתמשים בשביל חופן דולרים ובמקרה הרע הוא meme של סייבורג בשרשור רדיט מרושע.

 
 ללכת אחרי הכסף

אסטרטגיה נוספת שמשקף הרגע הזה בכנס היא ההחלטה להתמקד כרגע במגזר העסקי. זה לא בדיוק חדש, למעשה גם מיקרוסופט הגיעה לאותה מסקנה עם ההולולנס שלה לפני שנים. משקפי ה-Quest קיבלו תג מחיר של 1,500 דולר והוא יקר מדי לצרכנים הפרטיים, מסכימים המבקרים פה אחד. אבל האם הם צודקים?

אם חזון המטאוורס כפי שצוקרברג מתאר אותו היום יתגשם, הרי שמשקפי VR יהפכו למוצר חובה נפוץ. נכון, יהיו דגמים זולים יותר ויקרים יותר, כמה אלפי משקפיים סיניים מוצלחים ובטח לפחות דגם אחד מצופה זהב, אבל בסופו של דבר המטרה היא למכור אותם כמו לחמניות חמות.

אם זה המקרה, אפשר להשוות אותם למוצר יוקרה-בסיסי-דגל אחר - האייפון. המחיר של האייפון פרו מקס 14 נע בין 1,000 דולר ל-1,600 דולר. זה לא זול בכלל, אבל גם למבקרים הקשוחים ביותר של אפל ברור שהוא יימכר והרבה. נכון, לאייפון יש היום הרבה יותר שימושים מאשר למשקפיים המביכים של מטא, אבל ההנחה שתג מחיר של 1,500 דולר הוא יקר מדי מעידה שגם בחברה יודעים שהמוצר לא שם ושהתשתית הנוכחית לא מצדיקה אותו. ועם זאת למטא אין ברירה אלא להמשיך לשפוך מיליארדים על פיתוח. 

משקפי VR קווסט פרו (צילום: יחצ)
הקווסט פרו החדשים. תג מחיר כמו של אייפון: מוצר יוקרה-בסיסי-דגל | צילום: יחצ

צוקרברג הבין בדרך הקשה שבשביל להגן על השירותים שלך, אתה חייב לשלוט בפלטפורמה עצמה. אחרת תבוא אפל ותמחק, בהכרזה אחת, רווחים של מיליארדים במובייל. מבוסס על סיפור אמיתי. זו הסיבה שלאמזון יש מערך לוגיסטי משלה ושלגוגל יש ענן. במטא יודעים ורוצים להיות בעלי התשתית המטאוורסית, אבל הם גם מתחילים להבין שהדרך לשם לא תהיה קו ישר ובטח שלא מסלול מהיר.

הכנס אתמול סימן שצוקרברג מוכן לקחת צעד אחורה בשביל מה שהוא מקווה שיהיה שניים קדימה, אבל ההיסטוריה צריכה להציב הרבה סימני שאלה. צוקרברג אינו איש של שיתופי פעולה וגם לא של התקדמות איטית ומחושבת. החזון שלו, אבל האם הוא האיש שיוכל להגשים אותו במטא?