הלוויין של חברת SpaceX (צילום: FT)
לווין של חברת SpaceX. סין מפתחת יכולות סייבר חזקות יותר מאלה של רוסיה | צילום: FT

סין בונה כלי סייבר מתוחכמים כדי "להשתלט" על לווייני אויב ולנטרל אותם כך שלא יהיה אפשר לקבל מהם מידע או להשתמש בהם למעקב בזמן מלחמה, כך לפי דוח מודיעין אמריקאי שהודלף. ארה"ב מעריכה שהמאמצים של סין לפתח יכולות ש"ישתקו, ינצלו או יחטפו" לווייני אויב הם נדבך מהותי במטרתה לשלוט במידע, ומדובר ב"זירת לחימה" מרכזית מבחינת בייג'ינג.

מסמך ה־CIA המודלף, שנכתב השנה ונקרא על ידי פייננשל טיימס, הוא אחד מעשרות מסמכים ששותפו לכאורה על ידי חייל בן 21 במשמר הלאומי של חיל האוויר. מדובר באחת מהחשיפות המודיעיניות המשמעותיות ביותר של ארה"ב כבר יותר מעשור.

יכולת הסייבר הזו שסין מפתחת עולה בהרבה על כל מה שרוסיה השתמשה בו באוקראינה. ברוסיה צוותי הלוחמה האלקטרונית השתמשו בשיטת "הכוח הגס", ולא השיגו תוצאות ראויות לציון. השיטה של התקפות אלה, שפותחו לראשונה בשנות השמונים, זה לנסות להטביע את האותות בין לווייני SpaceX במסלול נמוך לבין המסופים שלהם על הקרקע על ידי שידור אותות בתדר זהה ממערכות משבשות כמו Tirada-2 שנישאות על משאיות.

לעומת זאת, התקפות הסייבר השאפתניות יותר של סין מנסות לחקות את האותות שלווייני האויב מקבלים ממפעיליהם כדי להשתלט עליהם לחלוטין, או לגרום לתקלות ברגעים מכריעים בקרב.

אותו מסמך אמריקאי מסווג שדלף אומר שיכולת הסייבר הזאת תאפשר לסין "להשתלט על לוויין ולנטרל את יכולתו לסייע למערכי התקשורת, הנשק והמודיעין, ולמערכות המעקב ואיסוף המידע". ארה"ב מעולם לא חשפה אם לה עצמה יש יכולות כאלה. 

התקפות הסייבר השאפתניות של סין מנסות לחקות את האותות שלווייני האויב מקבלים ממפעיליהם כדי להשתלט עליהם לחלוטין, או לגרום לתקלות ברגעים מכריעים בקרב

טאיוואן, שראתה כמה חשובה התקשורת הלוויינית לצבא האוקראיני, שואפת לבנות תשתית תקשורתית שתוכל לשרוד התקפה סינית. היא דוחפת את זה קדימה ומחזרת אחר משקיעים להקמת ספקית לוויינות משלה, ומתנסה עם מקלטי לוויין לא גיאוסטציונריים המוצבים ב־700 נקודות בטאיוואן, שאמורים להבטיח יחד רוחב פס במקרה של מלחמה או אסונות, כך דיווח הפייננשל טיימס בינואר.

עדות לחשיבות של תקשורת לוויינית בלוחמה אפשר למצוא בהתקפת סייבר רוסית שהתרחשה ב-24 בפברואר בשנה שעברה, שהצליחה לשתק אלפי ראוטרים של הצבא האוקראיני תוצרת Viasat האמריקאית בשעות שלפני תחילת הפלישה קרקעית. גורם אוקראיני אמר בזמנו שההתקפה ההיא הייתה "קטסטרופלית". המתקפה הזו גם שיבשה את השירות לאלפי לקוחות Viasat בפולין, איטליה וגרמניה, שם נפגעו כמה מאות טורבינות רוח.

צ'רלי מור מחיל האוויר האמריקאי: "סין מעוניינת לא רק לשפר את היכולות שלה, אלא גם לממש את יתרון המהלך הראשון בשני התחומים"

יחד עם זאת, הפריצה ל־Viasat אמנם הייתה מתוחכמת, אבל בסופו של דבר היא הסתכמה בפריצה למערכות המחשב של החברה ושליחת הוראות משבשות למודמים.

המטרה של סין, לפי ההערכה שהודלפה, היא הרבה יותר מתקדמת. לוויינים פועלים לרוב במקבצים מקושרים, וסין תרצה לנטרל את היכולת של הלוויינים לתקשר זה עם זה, לשדר אותות ופקודות למערכות נשק, או לשלוח מידע אלקטרוני חזותי ותשדורות שיורטו, כך לפי מומחים.

סין רוצה למחוק את היתרון שיש לארה"ב עליה

גורמים בצבא ארה"ב הזהירו שסין גם השיגה התקדמות משמעותית בפיתוח טכנולוגיית חלל צבאית, כולל בתחום התקשורת הלוויינית. הגנרל ב' צ'אנס סאלצמן, מפקד חיל החלל האמריקאי, אמר לקונגרס בחודש שעבר שבייג'ינג פועלת במרץ לפיתוח יכולות לוחמת חלל בניסיון להגשים את "חלום החלל" שלה להיות המעצמה הבולטת מחוץ לאטמוספרה של כדור הארץ עד 2045.

"סין ממשיכה להשקיע בתקיפות בטכנולוגיה שנועדה לשבש, לעכב ולחסל את יכולות החלל שלנו", אמר סאלצמן. בנוסף, הוא טען שצבא סין פרס 347 לוויינים, כולל 35 ששוגרו בחצי השנה האחרונה, בכוונה לעקוב אחרי כוחות אמריקאיים בעימותים עתידיים ולתקוף אותם.

גם צ'רלי מור, גנרל בדימוס מחיל האוויר ששירת כסגן מפקד תחום הסייבר האמריקאי, אמר שסין משקיעה מאמצים אדירים כדי להתגבר על היתרון הא־סימטרי שיש לארה"ב בתחומי הסייבר והחלל. "סין מבינה את העליונות שיש לארה"ב בחלל ובסייבר, ולכן היא מעוניינת לא רק לשפר את היכולות שלה, אלא גם לממש את מה שנקרא יתרון המהלך הראשון בשני התחומים האלה", טען.

"הם עובדים על כל היכולות שהם רוצים, גם מבחינה הגנתית, גם מבחינה התקפית, וגם מבחינת ISR [ראשי תיבות של מודיעין, מעקב ואיסוף]. הם דוהרים בכל החזיתות", הסביר מור, כיום מרצה אורח באוניברסיטת ונדרבילט בטנסי.

המועצה לביטחון לאומי, ה־CIA והפנטגון סירבו להגיב, ממשלת סין לא הגיבה מיד.

תרגום: תומר בן אהרון

© The Financial Times Limited 2023. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in anyway. tech12 is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation