סם אלטמן, OpenAI (צילום: Win McNamee, Getty Images)
סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI. הצטרף לרשימה היוקרתית | צילום: Win McNamee, Getty Images

רוצים שנאמ;לק לכם את חדשות ההייטק ישירות למייל? הירשמו כאן לניוזלטר שלנו >>>

יוניקורנים חזרו להיות נדירים: רק 44 יוניקורנים חדשים נוצרו במחצית הראשונה של שנת 2023, כך לפי דיווח של חברת המחקר פיצ'בוק (Pitchbook). יוניקורן הוא הכינוי של תעשיית ההייטק לחברות פרטיות שהשווי שלהן מוערך ביותר ממיליארד דולר.

בפיצ'בוק מציינים שיותר מחצי מהיוניקורנים החדשים מגיעים מצפון אמריקה, ואסיה ואירופה חולקות בשאר. אף יוניקורן חדש לא "נולד" בישראל השנה. במחצית הראשונה של שנת 2022 נולדו בעולם 261 יוניקורנים ואילו ב-2021, שנה שבה תעשיית ההייטק שברה שיאים, נוצרו לא פחות מ-580 יוניקורנים בעולם.

בתחילת חודש יולי היו בעולם 1,323 יוניקורנים, בעלי שווי מצרפי של 4.1 טריליון דולר. רובם, כמעט 800, פעילים בתחום שפיצ'בוק מגדירה אותו כ"Information Technology". במקום השני נמצאות חברות ששייכות לסקטור B2C ובשלישי B2B. כל היוניקורנים בעולם גייסו עד כה 737.5 מיליארד דולר.

את הירידה בהיווצרות יוניקורנים חדשים אפשר לייחס לירידה הגלובלית בהשקעות הון סיכון, בדגש על השקעות מאוחרות. כל הדוחות הגלובליים של השנה האחרונה מראים שחברות צמיחה הן אלה שנפגעו במיוחד מהשינויים האחרונים בשוק, הן משום שאלה חברות שגייסו סבבי ענק בשנות הגאות ופחות זקוקות היום לכסף, והן משום שהן נאלצות לבצע התאמות שווי גבוהות בצורה קיצונית.

גם אחרי ההתאוששות של השווקים הציבוריים, הערכות השווי של השוק הפרטי עדיין מוגזמות בהרבה מאוד סקטורים ואצל הרבה מאוד חברות. למעשה, 8% מכלל החברות שגייסו כסף מהון סיכון בשנת 2021, עשו זאת לפי הערכת שווי של יוניקורן

במילים אחרות, גל היוניקורנים החדשים של 2021 כולל הרבה מאוד חברות שגייסו לפי מכפילים שכיום הם לא רלוונטיים. גם אחרי ההתאוששות של השווקים הציבוריים, הערכות השווי של השוק הפרטי עדיין מוגזמות בהרבה מאוד סקטורים ואצל הרבה מאוד חברות. למעשה, 8% מכלל החברות שגייסו כסף מהון סיכון בשנת 2021, עשו זאת לפי הערכת שווי של יוניקורן.

חברת פיצ'בוק מפרסמת את מדד היוניקרונים מאז 2016, אז נוצרו 64 יוניקורנים במהלך כל השנה וב-2017 נוצרו 86 כאלה. מוקדם מדי לומר כיצד תסתיים 2023, אבל דרושים "רק" 21 יוניקורנים חדשים כדי שהשנה הזאת לא תשבור שיא שלילי. אגב, מי שמחפש מעט אופטימיות ימצא אותה במצטרפות החדשות לרשימה ובמיוחד באחת מהן - OpenAI - אולי החברה המשפיעה ביותר בעולם היום, שקיבלה את הקרן שלה רק בינואר השנה.