מעבדים של Arm (צילום: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images)
שבבים. צפויים קשיי אספקה גוברים של חומרי גלם לייצור | צילום: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

עם תחילת משבר הקורונה ב-2020, בתחושת סוף העולם ששררה דאז, יצרניות הרכב הגדולות בעולם ביטלו כולן כאחת את מרבית הזמנות השבבים. המהלך, בשילוב הסגרים הגדולים וצווארי הבקבוק שנוצרו בשרשראות הייצור והאספקה, הובילו למשבר ומחסור חמורים בשבבים. לפי בנק ההשקעות גולדמן זאקס לא פחות מ-170 סאב סקטורים בעולם נפגעו מהמשבר.

עוד לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה ההערכות בשוק היו שהמשבר לא ייפתר במלואו לפני 2023 בשל הזמן הנדרש להקמת אתרי ייצור לשבבים - ההערכות האופטימיות הן כמינימום שנתיים למפעל. עם זאת, בענף החלה תחושה מסוימת של רגיעה, לאחר שהיצרניות הגדולות כמו TSMC הטיוואנית הצליחו לגשר על חלק מהפערים.

כעת, הכניסה הלחימה באוקראינה מימד נוסף של חוסר ודאות למשבר לאחר שהטילה סימן שאלה גדול על אספקת חומרי הגלם הדרושים לענף. כבר עתה קיים מחסור בחומרים קריטיים לתהליכי הייצור כמו הגז ניאון, הכימיקל C4F6, פלדיום, פלטינום ורודיום. אוקראינה מספקת 45%-54% מהניאון בדרגה תעשייתית לשוק המוליכים למחצה ותעשיית השבבים העולמית, שלפי נתוני מכון המחקר Techcet צרכה אשתקד 540 טון מטרי של ניאון. העירוב בין ניאון לגז נוסף מהווה את מקור האור בלייזרים של מכונות הליתוגרפיה, שאחראיות על החיווט ברמת הננומטר

שתי ספקיות הניאון האוקראיניות Ingas ו-Cryoin, שאחראיות לכמחצית מהאספקה העולמית, סגרו את המפעלים והפסיקו לייצר. במכון המחקר Counterpoint קונג אומרים כי "אין מנוס מהעלאת מחירים משמעותית" בשל המצב

בסוף השבוע האחרון דיווחה סוכנות הידיעות "רויטרס" כי שתי ספקיות הניאון האוקראיניות הגדולות Ingas ו-Cryoin, שאחראיות לכמחצית מהאספקה העולמית, סגרו את המפעלים והפסיקו לייצר. "אם המלאים ידלדלו עד אפריל וליצרנים אין הזמנות חתומות מאזורים אחרים של העולם, משמעות הדבר היא שנראה עוד קשיים לשרשרת האספקה הרחבה יותר, בשל חוסר היכולת לייצר מוצרי קצה ללקוחות מפתח", אמר אנג'לו זינו אנליסט ב-CFRA ל"רויטרס".

במכון המחקר Counterpoint מהונג קונג אומרים כי "אין מנוס מהעלאת מחירים משמעותית" בשל המצב באוקראינה. "המשבר באוקראינה יגרום למחסור במספר חומרי גלם חיוניים לתעשיית המוליכים למחצה ובסוף יפגעו בשרשרת האספקה של הסקטור", כתבו בשבוע שעבר. "בטווח הארוך, לחברות הגדולות יהיה כוח קנייה גדול יותר. כדי לחמוק ממצב שיהיה להן מחסור, יצרניות קטנות ובינוניות יצטרכו לייצר מספר הזמנות במקביל – שיוביל למחסור בחומרי גלם", הוסיפו.

עם זאת, ייתכן שלפחות בטווח הקצר החששות ממחסור בחומרי גלם מוקדמים מדי. לפי "הוול סטריט ג'ורנל", בעיות האספקה הגלם שמהן סבלה תעשיית השבבים במשבר הנוכחי דחפו את השחקנים בה לגוון את שרשראות האספקה וליצור מלאים של חומרי גלם קריטיים. להערכת חלק מהאנליסטים, לחברות יש מלאים של ניאון וחומרים קריטיים נוספים שיספיקו להן לשלושה עד שישה החודשים הקרובים.