אילון מאסק בכניסה למשפט בנוגע למניות טסלה (צילום: Justin Sullivan, Getty Images)
מאסק. היה ממייסדי OpenAI ועזב אותה | צילום: Justin Sullivan, Getty Images

אילון מאסק ממחיש הבוקר, שקצב ההתפתחויות בתחום הבינה מלאכותית הוא פשוט מטורף – מצמצת, פספסת. ה-WSJ מפרסם כעת שמאסק הקים חברה לפיתוח בינה מלאכותית חדשה תחת השם X.AI. השם הזה מזכיר לכולנו את אפליקציית "X" שמאסק תיאר אותה בציוץ בטוויטר כ"אפליקציית הכל" (everything app), וזה כמובן מתחבר לנושא הכי חם בסצינת ה-AI – הבינה המלאכותית הכוללת: האם היא כבר נוקשת על דלת ביתנו והאם מדובר באם תרזה או בפרדי קרוגר.

אבל בואו נתחיל בהתחלה: לא הרבה ידוע על החברה החדשה של מאסק, זולת העובדה ששמה הוא X.AI ושמאסק עצמו הוא החבר היחיד בהנהלה שלה. מי שעוקב אחרי מר מאסק באופן קבוע, ומי מאיתנו אינו עושה את זה, זוכר שלאחרונה הוא שינה את שמה של חברת טוויטר לתאגיד X (X Corp). שתי החברות התאגדו במדינת נבאדה, שם החוק מאפשר לתת חיסיון לפרטים כמו שמות המנהלים ומיקום המשרדים. מסתורי.

מאסק עסק בחודשים האחרונים בגיוס חוקרי AI ובהקמת פעילות שתתחרה מול היריבה המושבעת שלו OpenAI, החברה שפיתחה את מודל השפה GPT-4 ואת הצ'אטבוט ChatGPT. מאסק, כולנו זוכרים, היה ממייסדיOpenAI ופרש ממנה אחרי שנכשל בניסיונו להשתלט עליה במאבק מתוקשר מול המנכ"ל שלה סם אלטמן. עכשיו הוא גייס בכיר מחברת הבינה המלאכותית DeepMind של גוגל לעמוד בראש החברה החדשה שלו וניסה לגייס בכירים נוספים מ-OpenAI, ככל הנראה ללא הצלחה.

מאסק עסק בחודשים האחרונים בגיוס חוקרי AI ובהקמת פעילות שתתחרה מול היריבה המושבעת שלו OpenAI, החברה שפיתחה את מודל השפה GPT-4 ואת הצ'אטבוט ChatGPT. מאסק, כולנו זוכרים, היה ממייסדיOpenAI ופרש ממנה

דיווח ב-Business Insider מהימים האחרונים גילה שמאסק רכש מחשב-על עם 10,000 יחידות עיבוד לבינה מלאכותית (GPUs), שיידרש כדי לפתח את ה-AI החדשה שלו. בדיווח אחר נמסר שמאסק מגייס מיליוני דולרים ממשקיעים של החברות שלו טסלה ו-SpaceX.

זירה עסקית רותחת

אפשר לומר במידה רבה של ודאות, שמאסק שם את כל כובד משקלו על כניסה לזירת ההתגוששות בין ענקיות ה-AI: מיקרוסופט שם עם OpenAI, גוגל שם, ממש השבוע התייצבה גם אמזון שם (ביחד עם AI21 הישראלית) ועל הקווים כבר מתחממת מטא של צוקרברג. OpenAI מובילה בלי שום ספק, ומודל השפה GPT-5 שהיא מפתחת (או לא, תלוי איך מפרשים את דברי אלטמן) עשוי להיות חכם יותר מכל אדם בשר ודם על פני הפלנטה שלנו. אבל מאסק לא נכנס לזירה כדי להשתרך מאחור. אפשר לצפות שהוא כמו תמיד – יפתיע.

בינתיים מאסק מתמקד באזהרות על האחרים. לא מזמן הוא התריע ש-ChatGPT מוטה פוליטית וזהיר בלשונו וכי בכוונתו לבנות מודל AI שיהיה מוטה אמת. הוא גם התריע, אך זה מכבר, מפני סכנות הבינה המלאכותית והצורך הבהול של הממשלות להטיל פיקוח על דרך הפיתוח ועל השימוש בבינה מלאכותית. הוא גם הצטרף למכתב המנכ"לים והחוקרים שקראו להפסקה של ששה חודשים בהמשך פיתוח הבינה המלאכותית כדי לאמץ כללי משחק חדשים.

איך כל זה מתיישב עם הכוונה של מאסק לייצר בעצמו בינה מלאכותית רבת עוצמה? האם זו תהיה אפליקציה X שהוא דיבר עליה, אפליקציה שבאמצעותה אפשר יהיה לעשות הכל, אבל הכל? כולל בירור 'האמת', כמו שמאסק רואה אותה? והאם מאסק מתכנן לפתח בינה מלאכותית כוללת, כזו שצופים שתפתח אישיות ואולי גם מודעות עצמית? בהתחשב בגודל המגאלומניה של האדם, ובניסיון עד כה עם דרך הניהול שלו את טוויטר, התשובות לשאלות האלה עלולות לשלוח צמרמורות במורד גבכם.

כדאי להזכיר שהרגולטורים, לפחות באירופה, כבר דואגים מאוד. רגולציית ה-AI האירופאית, שמתקדמת באיטיות רבה בתהליכי החקיקה בשנים האחרונות, מגדירה דרגות שונות של סיכון שכרוך במערכות בינה מלאכותית

בשולי הדברים כדאי להזכיר שהרגולטורים, לפחות באירופה, כבר דואגים מאוד. רגולציית ה-AI האירופאית, שמתקדמת באיטיות רבה בתהליכי החקיקה בשנים האחרונות, מגדירה דרגות שונות של סיכון שכרוך במערכות בינה מלאכותית, עם פיקוח מחמיר ככל שהסיכון גבוה יותר, ועם איסור על שימוש במערכות בדרגת הסיכון הגבוהה ביותר. כעת פנתה קבוצה של מומחים לאיחוד האירופי בדרישה לקבוע שבינה מלאכותית כוללת תוגדר כמערכת עם סיכון גבוה, דרגה אחת מתחת לחמורה ביותר.