wordleeee (עיבוד: wordle)
עיבוד: wordle

בחודש אוקטובר החליט ג'וש וורדל (Wardle), ממציא המשחק Wordle, לשחרר את המשחק שפיתח עבור עצמו ומשפחתו כתחביב לאוויר העולם. במהלך החודש הראשון לעלייתו לאוויר, הוא צבר את המספר המסחרר של 90 עוקבים. אך באמצע חודש דצמבר, לוורדל היתה הברקה: הוא פיתח שיטה לשתף את תוצאת המשחק, באופן גרפי, בערוצי הסושיאל. תוך חודשיים הוא כבר צבר מאות אלפי עוקבים. וורדל היה שבע רצון, אבל חוש המונטיזציה שלו לא דגדג. "המשחק שפיתחתי בהתחלה זה אותו המשחק שכולם משחקים היום", סיפר וורדל לטק קראנץ'. "אין לי כוונה לעבוד בוורדל במשרה מלאה, ואני לא רוצה להשקיע בו, אני שבע רצון מאיך שהדברים נראים כרגע".

המשמעות הבלתי נתפסת היא שוורדל המקורי נותר ממשק open web פשוט. טבלת 5*6 משבצות פשוטות באתר נקי, ללא אפליקציה, ללא פרסומות, ללא זכויות יוצרים. קהילת המפתחים לא ידעה את נפשה מרוב FOMO וניצלה את הגישה האלטרואיסטית של וורדל: בשבועות האחרונים עשרות מפתחים העלו לאפ סטור של אפל גרסאות משלהם, בניסיון לעשות מוניטיזציה מהטרנד. אחד מהם, מפתח בשם זק שאקד, אפילו דרש מנוי שנתי בסכום של 30 דולר ולא סיים בזאת: הוא התרברב בטוויטר על הצלחת האפליקציה שלו (לה העניק את השם המקורי כמו המשחק עצמו, "וורדל - האפליקציה").

אך האלטרואיזם של וורדל השיב לו קארמה כשברשתות החברתיות קמה זעקה בעקבות נסיונות ההעתקה הבוטים של המשחק והניסיון לעשות ממנו מוניטיזציה. קהילת הצייצנים זיהתה את מעשה הגזל והתחילה במסע נאצות ענף, מה שהוביל בסופו של דבר להורדת האפליקציה על ידי אפל עצמה. שאקד שינה את הגדרת חשבון הטוויטר שלו לפרטי בתגובה לביקורת אבל לאחר מכן החזיר אותו לפומבי כשפירסם הצהרה בה התנצל על המעשה (במה שנראה כמו הודעה שהוכתבה בייעוץ משפטי): "אני מבין שחציתי קו. ובהחלט, לעולם לא אעשה מעשה דומה אפילו בקצת לזה בעתיד".

עם זאת, האמת המצערת היא כי לוורדל אכן אין זכויות יוצרים על המשחק עצמו. למעשה, המשחק דומה לתכנית הטלוויזיה משנות ה-90 "לינגו" (פורמט הולנדי ששודר בארץ בטלעד, בהנחיית גיל אלון). שאקד אף הסביר שהיו לו תכניות ארוכות טווח לשנות את האפליקציה כך שתיראה אחרת מהגרסה של וורדל - מה שלא התאפשר לו בעקבות ההסרה של המשחק מהחנות של אפל. מנחה התכנית המקורית בבריטניה אף מאשים את וורדל בגניבה של המשחק מהתכנית.

מנגד, הממשק של Wordle וכן השם עצמו עשויים כן להיות מוגנים בזכויות יוצרים, כך לפי ניתוח שביצע היום אתר Wired" שמפריד, ובצדק, בין משחק האותיות עצמו לבין מה שהפך את Wordle המקורי ללהיט.
נכון לכתיבת שורות אלה ישנן עדיין אפליקציות דומות ל-Wordle באפ סטור, אם כי מדווח שאפל עושה מאמצים ניכרים (ועקרים) להסיר את אלו שדומות מדי למשחק המקורי.
אנחנו נשמור אמונים לג'וש וורדל, ונמשיך לעקוב.