טיקטוק אפליקציה (צילום: XanderSt / Shutterstock.com)
טיקטוק. חשש מזליגת המידע על משתמשים | צילום: XanderSt / Shutterstock.com

המתח בין האמריקאים לסין, והמגבלות שמפעיל הממשל של הנשיא ג'ו ביידן על חברות סיניות, לא פוסח על האפליקציה הפופולרית טיקטוק. כעת מסתמן שהסכם רשמי בין הצדדים, שהיה אמור להיסגר כבר השנה ושנועד להבטיח את פרטיותם של המשתמשים האמריקאים, עלה על שרטון וצפוי לכל הפחות - להידחות. אמש, אסר מושל מרילנד על כל מי שמחזיק בטלפון מטעם המדינה - כלומר, כל פקידי הציבור - להשתמש באפליקציה באופן גורף בשל "סכנה ברורה ומיידית" עבור משתמשיה. גם במדינת דרום דקוטה ודרום קרוליינה הוחל איסור דומה, והצפי הוא להתרחבות המגבלות למדינות נוספות בארה"ב.

השבוע התבטא בחריפות ראש ה-FBI, כריס ריי, נגד האפליקציה, טען שהיא מופעלת באמצעות השלטונות הסינים ושיש בה כדי לסכן את בטחון אזרחי ארה"ב. אלו אינן טענות חדשות, אך הן מושמעות כעת ביתר שאת. מזה שנים מתמודדת האפליקציה הפופולרית עם טענות על כך שטיקטוק מהווה איום על הביטחון הלאומי של אזרחי ארה"ב: החשש הוא שהמידע שנאסף על משתמשים מגיע לידיים זרות, קרי השלטונות הסינים. טיקטוק, כזכור, שייכת לחברת האם הסינית ByteDance, ובשנים האחרונות עלו קריאות מגורמים רשמיים שונים להסרתה באופן מוחלט מחנויות האפליקציה בארה"ב בשל כך.

שלל פתרונות הועלו במטרה לפתור את הנושא: הנשיא לשעבר דונלד טראמפ ניסה לפני כשנתיים לאלץ את ByteDance למכור את טיקטוק לחברה אמריקאית, ברקע האיום להביא לחסימת השימוש באפליקציה בארה"ב. עם חילופי השלטון, התגלגל הטיפול בנושא לשולחנו של הנשיא הנוכחי ג'ו ביידן.

ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
ביידן. מהדק את המגבלות על חברות הטכנולוגיה הסיניות | צילום: רויטרס

ואז ניכר היה שישנה פריצת דרך בין הצדדים: בספטמבר האחרון דיווח הניו יורק טיימס על ניסיון לעסקה מתגבשת בין ממשל ביידן לטיקטוק, לפיה טיקטוק תערוך שינויים באופן שבו היא מטפלת בנתונים של משתמשים בארה"ב מבלי שחברת האם תיאלץ למכור אותה. בין שאר הפתרונות, הוחלט שהמידע יאוחסן בשרתים של אורקל, חברה אמריקאית, בגבולות ארה"ב - על מנת שניתן יהיה לוודא שאינו זולג מחוץ למדינה. עוד ביוני הכריזה טיקטוק שכל תעבורת הדאטה של משתמשים בארה"ב מנותבת לשרתי אורקל, ואף הבטיחה למחוק מידע שמאוחסן בשרתים משלה בארה"ב ובסינגפור. 

עם זאת, כבר אז העסקה סבלה מקשיים ובמחלקת האוצר, שהייתה חלק משמעותי במשא ומתן העלו ספקות לגבי יכולתו של הסכם מהסוג הזה להביא לפתרון מספק לבעיית הביטחון הלאומי. 



כעת, גם העסקה שצפויה הייתה לצאת לדרך לקראת סוף השנה ניצבת בפני דחייה: האופן בו האלגוריתם קובע אילו תכנים יוצגו למשתמשים וסוגיית האיסוף והשימוש במידע על אודות משתמשים על ידי החברה ממשיכים להדאיג את הרשויות האמריקאיות, כך לפי מקורות ששוחחו עם הוול סטריט ג'ורנל. היות שנציגי הממשל לא הציגו בפני טיקטוק דרישות נוספות, לא ברור בשלב הזה כיצד יתקדמו המגעים בין הצדדים, אם בכלל.