מעט אחרי חצות, ב־4 במאי 2018, צייצה ג'יין מנצ'וּן וונג את ה"ממצא" הראשון שלה אי פעם. "טוויטר עובדת על DM סודי בהצפנה מקצה לקצה!" כתבה.

העובדה שבת מיעוטים צעירה, שהייתה אז בת 23 בלבד, הצליחה לחשוף את תוכניותיה של אחת מענקיות הטכנולוגיה בלי שום כלי פרט ליכולתה להנדס לאחור את הקוד - היה (ועודו) דבר לא ייאמן, ששינה את האופן שבו חברות ההייטק עובדות.

הציוץ ההוא היה הראשון מיני רבים שוונג פרסמה. היא התחילה ללכת לקוד המקור הפומבי של חברות כמו טוויטר, פייסבוק ואחרות כדי להבין מתוכו אילו פיצ'רים ופרויקטים החברות מפתחות בחשאי עוד לפני שהן מכריזות על כך. היא לוקחת את המידע שהיא מוצאת, מצייצת אותו עם צילום מסך של הפיצ'ר הלא גמור, ונותנת לאינטרנט לעשות את שלו.

לוונג, בת 27, יש יכולת על־טבעית לפצח קוד מורכב, וגם כמות עוקבים מכובדת בטוויטר שכוללת את השמות הגדולים ביותר בעולם הטכנולוגיה ובעיתונות. היא צוללת לעומק הקוד כדי לראות עם מה המתכנתים מתעסקים, והם מחכים לתגליותיה בעניין.

"בגדול, כבר אין דבר כזה גרסת בטא סודית אצל האפליקציות הכי גדולות בעולם", אומר קייסי ניוטון, מייסד הניוזלטר הטכנולוגיה הפופולרי Platformer, שפועל בתוך Substack. "אם יש קוד – ג'יין תגלה את זה. אני חושב שזה באמת משפיע על האופן שבו חברות ניגשות לבחון פיצ'רים חדשים ולדבר עליהם".

קייסי ניוטון, מייסד הניוזלטר Platformer: "כבר אין דבר כזה גרסת בטא סודית. אם יש קוד – ג'יין תגלה את זה. אני חושב שזה משפיע על האופן שבו חברות ניגשות לבחון פיצ'רים חדשים ולדבר עליהם"

העיסוק הזה הוא בכלל לא העבודה של וונג. למעשה, היא מתארת את משימות פענוח הקוד שלה כתחביב. "אני פשוט אוהבת לחפור עמוק באפליקציות ולראות איך הן בנויות", היא אומרת מביתה בהונג קונג, שם היא גרה עם משפחתה. היא לא האקרית, וכל הנתונים שמהם היא משיגה את המידע שלה הם פומביים. אפשר לומר שהיא ה"אחת שיודעת" של עולם מדעי המחשב.

חשבון הטוויטר של וונג הוא מפעל של סקופים כמעט יומיומיים, אבל היא מתעקשת ששום דבר ממה שהיא מפרסמת אינו הדלפה. "הדלפות זה כשמפרסמים מידע שמגיע מהעובדים, כשהעובדים הם המקור", היא אומרת. "אבל אני משתמשת במידע ובקוד שנגישים לציבור. אלה לא הדלפות".

וונג פיתחה מוניטין של אחת שצודקת תמיד. עיתונאים מזכירים אותה בכתבות ונותנים לה קרדיט על סקופים. "בהתחלה אנשים היום אומרים 'מי זאת בכלל? מאיפה יש לה את המידע הזה?'" היא מספרת. "אבל בניתי אמון עם הזמן. את חייבת להוכיח שהמידע שלך תקף".

זה הגיע למצב שבו החברות טומנות לה Easter Eggs, הפתעות בתוך הקוד, בציפייה שתמצא אותן. ניוטון אומר שרבים התייאשו והפסיקו לנסות להסתיר את הקוד, וכעת הם פשוט משתפים פעולה. "יש אפילו מקרים שהמתכנתים מכניסים לקוד הודעות כמו 'הי ג'יין'", הוא אומר. "הם יודעים שהיא בדרך".

פעילותה של וונג מפנה את הזרקור אל מחלקות המחקר והפיתוח, שלא זוכות בדרך כלל לתשומת לב רבה, מה שיכול להפוך לניצחון גדול מבחינת יחסי ציבור. המתכנתים במטא אוהבים אותה כל כך שהם הקימו בתוך החברה מועדון מעריצי ג'יין מנצ'ון וונג, שבו חבר גם אנדרו בּוזווֹרְת', סמנכ"ל הטכנולוגיה. "אנחנו מעריכים את התרומה והמשוב שלה. הם עוזרים לנו לשפר את המוצרים שלנו", אומר דובר של מטא.

אבל זה שהם יודעים שהיא בדרך, לא אומר שהם תמיד מקבלים אותה בברכה. הדרמה וההפתעה הם מרכיבים מהותיים בהילה שאופפת השקות של מוצרים ופיצ'רים חדשים בעולם הטכנולוגיה. אבל וונג חדרה דרך מעטה הסודיות ומוטטה את החומות שחברות ההייטק בנו בקפידה. במחי ציוץ היא הורסת את הציפייה שהם מנסים לייצר או את הנרטיב שהם מנסים להציג בנוגע לחידושים שלהם.

וונג אומרת שזאת בדיוק הסיבה שהיא מצייצת על פיצ'רים לפני שהם נחשפים. בעיניה הסודיות ובועת ההתלהבות שנוצרת אחרי החשיפה הן בעייתיות. האם האנשים שמשתמשים באפליקציות האלה לא אמורים לדעת על אילו עדכונים ומוצרים עובדים מאחורי הקלעים?

לא קשה להבין מדוע חברות הטכנולוגיה מתמרמרות על סלב של רשתות חברתיות שמפרסמת את הסודות שלהן בטוויטר באופן בלתי חגיגי בעליל. וכאישה אסייתית בת עשרים ומשהו שממטירה בטוויטר מבול בלתי פוסק של פצצות על אודות חברות הטכנולוגיה – וונג הפכה למטרה עסיסית להטרדות והטרלות אכזריות שיכולות לשבור כל אחד. "הלוואי שיותר אנשים היו מבינים שאני בן אדם", היא אומרת. "אני לא סתם מכונה".

פעילותה של וונג מפנה את הזרקור אל מחלקות המחקר והפיתוח, שלא זוכות בדרך כלל לתשומת לב רבה, מה שיכול להפוך לניצחון גדול מבחינת יחסי ציבור. המתכנתים במטא אוהבים אותה כל כך שהם הקימו בתוך החברה מועדון מעריצי ג'יין מנצ'ון וונג

הסערה הגדולה שמתחוללת סביב פעילותה השפיעה עליה עמוקות. כמה פעמים בשנה האחרונה היא צייצה שהיא חשה מדוכאת וששונאים אותה. היא דיברה בגלוי על הפרעות הנפש שלה, ואומרת שהיא עדיין מתמודדת עם דיכאון.

ואף שוונג מתארת את פעילותה כתחביב, לפעמים נראה שזאת דווקא אובססיה: היא נהגה לבלות כמעט 18 שעות ביממה בסריקת קוד כדי לגלות על מה החברות עובדות. היא הקריבה שעות שינה ובריאות, ולפעמים הסתגרה בביתה ימים שלמים כשההטרדות הפכו קשות מדי. כמה פעמים היא אף איימה בהתאבדות אחרי שהוטרדה ברשת. היא פרשה מהלימודים באוניברסיטת מסצ'וסטס בדרטמות' כמה חודשים לפני סיום התואר בגלל סיבות רפואיות וכעת מתחרטת על כך.

האם כל מה שקרה לה היה שווה את זה? וונג חושבת שכן וטוענת שבימינו חברות הטכנולוגיה שקופות יותר לגבי מה שהן עובדות עליו. "ואם הן היו שקופות יותר גם בעבר, לא הייתי צריכה לעשות את מה שאני עושה", היא אומרת.

במהלך המגפה, וונג בחנה את הלו"ז שלה וארגנה אותו מחדש. היא עדיין ציפור לילה, אבל היא מתחילה למצוא איזון. היא התחילה לצאת לטיולים רגליים מחוץ לעיר, ומצאה מקלט בבית קפה מקומי השוכן בתוך כנסייה סמוך לביתה.

הסגר גם עזר לה להבין שהיא לא רוצה לעסוק בפעילות הזאת במשרה מלאה. "מאז גיל שש תמיד רציתי להיות מתכנתת", היא אומרת. "רציתי ליצור". אבל היא עדיין לא מוכנה לעבודה בהייטק אף שקיבלה אינספור הצעות. "עדיין לא מיציתי את הסקרנות שלי לגבי הנושא הזה", היא אומרת. "כשאני אמצה אותה, אני אפסיק. אני אמשיך הלאה".

(c) 2022 MIT Technology Review. All rights reserved. Distributed by Tribune Content Agency

https://www.technologyreview.com/2022/04/22/1049460/silicon-valley-secrets-twitter-jane-manchun-wong/