דוכן של Weibo, טוויטר הסינית (צילום: testing, shutterstock)
דוכן של וויבו, טוויטר הסינית | צילום: testing, shutterstock

מאז החלה המתקפה הרוסית על אוקראינה, הביג טק המערבי התגייס בשלל דרכים: גוגל חסמה את ההכנסות מפרסום לאתריה ברוסיה, אפל חסמה את שירותי התשלום במדינה ועוד. אולם, הסנקציות האמריקאיות על יצוא של מוצרי טכנולוגי לרוסיה יוצרות דילמה עבור חברות הטק הסיניות דווקא. ברקע הדברים צריך לקחת בחשבון את מדיניות החוץ הסינית הרשמית: סין תומכת ברוסיה, ואף הצהירה בתחילת השבוע כי תלווה לרוסיה כסף שיעזור לה להתמודד עם החרם הבינלאומי והניתוק מ-SWIFT. "סין לא נוהגת לנקוט בסנקציות ככלי לפתרון קונפליקטים, ובנוסף מתנגדת לשימוש בצעדים חד צדדיים שאין להם תוקף בחוק הבינלאומי", מסר השבוע דובר משרד החוץ וונג וונבין.

הסיטואציה הזו מעמידה את חברות הטק הסיניות בדילמה: מחד, הן אינן מסוגלות ליישר קו עם הסנקציות המערביות על רוסיה כי צעד כזה עלול לסתור את מדיניות החוץ הסינית הרשמית. לדוגמה, שירות הזמנת המוניות דידי (המקבילה הסינית לאובר) - שכרגע נתונה תחת חקירה בנוגע לאבטחת מידע - הייתה צריכה לחזור בה מהחלטה להפסיק לספק שירותים ברוסיה, לאחר שההודעה נתקלה בבקלאש ברשתות החברתיות הסיניות.
מאידך, קשה לחברות סיניות להתעלם מהסנקציות שהוטלו על רוסיה כי בכך הן עלולות לעמוד מול השלכות משפטיות באירופה וארצות הברית, תחת הרגולציות המקומיות.

הסיטואציה הזו מעמידה את חברות הטק הסיניות בדילמה: מחד, הן אינן מסוגלות ליישר קו עם הסנקציות המערביות על רוסיה כי צעד כזה עלול לסתור את מדיניות החוץ הסינית הרשמית. מאידך, בכך הן עלולות לעמוד מול השלכות משפטיות באירופה וארצות הברית

כשהאתר הבלארוסי "נקסטה" פירסם שלנובו הסינית - יצרנית המחשבים האישיים הגדולה ביותר בעולם - הצטרפה לחרם על רוסיה, היא חטפה ביקורת מבית והואשמה שהיא "לא פטריוטית מספיק" על ידי משפיען רשת סיני בשם סימה נן (בעל חשבון של מאות אלפי עוקבים בווייבו, הטוויטר הסיני), כפי שדווח באתר פרוטוקול.

"לא קל לשמור על שלום"

בין רוסיה וסין קשרים עסקיים עבותים: סין היא ספקית האלקטרוניקה מספר אחת של רוסיה, ואחראית על שליש מייבוא המוליכים למחצה ויותר ממחצית המחשבים והטלפונים החכמים. למרות התנגדות בייג'ין לחרם האמריקני, גורמים רשמיים בארה"ב מצפים מספקי טכנולוגיה כמו יצרנית השבבים SMIC שנמצאת בבעלות חצי ממשלתית לשמור על הכללים החדשים ולצמצם את הסחר בטכנולוגיה רגישה ממוצא אמריקאי. בשנים האחרונות סין השקיעה מאמצים רבים ביכולת לספק לעצמה את השבבים, ובכל זאת היא מסתמכת לא מעט על עיצוב וטכנולוגיה מערביים בכלל ואמריקנים בפרט.

למרות הציפיות האמריקניות, לעת עתה חברות הטק הסיניות דוגלות בשתיקה ולא מפעילות סנקציות ממשיות על רוסיה. כזכור, תחת הסנקציות האמריקאיות שהוטלו על רוסיה, אסור לייבא לרוסיה שום טכנולוגיה שכוללת חומרה, מכשור או פיתוח אמריקני. חברות שונות ביצעו מהלכים סמליים: טיקטוק, בבעלות חברת בייטדאנס הסינית, חסמה את הערוץ של חברת הטלוויזיה הממשלתית הרוסית RT ואת סוכנות הידיעות המוסקבאית ספוטניק. אבל, וזה אבל גדול, רק באירופה.

חברת טנסנט, שבבעלותה אפליקציות המסרים החברתיות וויצ'ט ו-ויישין הוציאה הודעה רשמית בה היא מבקשת מהמשתמשות והמשתמשים לנהוג באובייקטיבית כאשר דנים בנושאים בינלאומיים: "לא קל לשמור על שלום. אנחנו צריכים לכבד ולהעריך את החיים", לשון ההודעה. וייבו (הגרסה הסינית לטוויטר) הודיעה על חסימת כ-10,00 חשבונות ומחיקת יותר מ-4,000 פוסטים שהגחיכו את הלחימה, כולל פוסטים שהשפילו נשים אוקראיניות.