כשהפורום הכלכלי העולמי חזה לפני כמה שנים שהבינה המלאכותית תוביל לאובדן של 7 מיליון משרות, האנשים החשובים מדאבוס פכרו ידיהם בעצב על המחיר האנושי של הקדמה, אבל היו בטוחים שהם לא יהיו בין הנפגעים. הם הניחו שהאוטומציה עשויה להחליף אולי את פועלי הצווארון הלבן שמבצעים מלאכות מונוטוניות ומשעממות במשרד, או את נושאי התפקידים אדמניסטרטיביים, אבל לא את ענקי הניהול או מהנדסי התוכנה.

אבל הביטחון הנוח הזה התערער בחודשים האחרונים בגלל הגל החדש של כלי בינה מלאכותית גנרטיבית. אפליקציות שיוצרות תמונות, סרטונים או טקסטים טובים מספיק כדי לעבור כתוצר אנושי לחלוטין. נכון לעכשיו, אפליקציה אחת במיוחד סחפה את עמק הסיליקון. ChatGPT, שזכה לתואר "הצ'טבוט החכם אי פעם", יכול לייצר עבודות ברמת תיכון, קוד תוכנה או אסטרטגיות שיווקיות בתוך שניות, הכול מתוך כמה מילים של פרומפט (prompt) - שאילתא המוזנת למנוע ה-AI ומובילה לתוצר הסופי. הפידים ברשתות החברתיות הוצפו באנשים שמתנסים בטכנולוגיה. "פעם זאת הייתה העבודה שלי", צייץ מנהל לשעבר במטא, אחרי ש־ChatGPT ניפק הערכה מתקבלת על הדעת של תוכנית המוצר של אינסטגרם.

הניווט ב־ChatGPT דורש הבנה עמוקה במכניקה של הבינה המלאכותית אבל גם מומחיות בתחום נתון, כמו כתיבת קוד, שיווק או שיעורי בית

התוצאות של ChatGPT לא תמיד מהימנות או מדויקות. ואף על פי כן, פריצות הדרך שהתרחשו בזירת הבינה המלאכותית, שמו על הגריל בבת אחת הן את המעמד היצירתי והן את דרג הביניים הניהולי. אך אל דאגה, עשירי דאבוס. הפורום הכלכלי העולמי חזה שהבינה המלאכותית לא רק תחסל משרות אלא גם תיצור משרות. ואחד התפקידים החדשים שהולך ומתגבש עם הופעת הבינה המלאכותית הגנרטיבית הוא "מהנדס פרומפט".

מה בדיוק עושה "מהנדס פרומפט"?

בתיאורי המשרה, כתיבת הפרומפטים הנדרשים לקבלת התוצאות הטובות ביותר מבינה מלאכותית מוצגת כמיומנות בפני עצמה. הניווט ב־ChatGPT דורש הבנה עמוקה במכניקה של הבינה המלאכותית – מכאן "מהנדס" – אבל גם מומחיות בתחום נתון, כמו כתיבת קוד, שיווק או שיעורי בית. כבר עכשיו צץ לו שוק מקוון בשם Promptbase, שבו מהנדסי פרומפט יכולים למכור את ההנחיות המתוכננות לעילא שהם כתבו לכלי לייצור תמונות כמו Midjourney. תמורת כמה דולרים, תוכלו לקנות תבניות כתובות מראש ל"תמונות של חיות רובוטיות חמודות" ול"רינדוּר תלת־ממד למשחקים".

ChatGPT (צילום: Iryna Imago, shutterstock)
ChatGPT. "פעם זאת הייתה העבודה שלי", צייץ מנהל לשעבר במטא | צילום: Iryna Imago, shutterstock

כבר עכשיו יש למקצוע הזה ביקוש. יזם הבינה המלאכותית קולין טרֶסֶלֶר, ממייסדי Supernormal (סטארט אפ שנעזר ב-AI על מנת לייצר סיכומי פגישה אוטומטיים, הערת המתרגם), הוא אחד האנשים שמחפשים מהנדסי פרומפט. "צריך למצוא דרכים לדבר עם המודל כדי לקבל את התוצר הנכון", הוא אומר. הבעיה היא שעדיין אין הרבה אנשים שעוסקים בזה, ולצורך רשימה זו חיפשנו ומצאנו רק קומץ בלינקדאין.

עצם קיומו של הקונספט "מהנדס פרומפט" חושף את החיסרון הגדול ביותר של כלי הבינה המלאכותית החדשים האלה: הם עדיין לא חכמים מספיק כדי שכל אחד יוכל להשתמש בהם בהצלחה. אבל העסק רץ מהר

הנדסת פרומפטים נשמעת לכאורה כמו סיפור מנחם לפני השינה לעובדי התעשיה ובו כדי להיות ערוכים לעתיד צריך רק לשחק קצת עם ChatGPT ולפרסם את התוצאות בטוויטר. האליטה של ההייטק הרי ממילא בקושי עשתה משהו אחר בשבועיים האחרונים. אבל בזיל סאפְוואט, מעצב ראשי בחברת הסטארט אפ Adept, חושב שזו גישה קצת צינית מדי. "יש צורך אמיתי באנשים שמקדימים את השאר בהבנת החומר החדש הזה" – חומר שלדבריו עודו ב"מצב גולמי".

ואכן, עצם קיומו של הקונספט "מהנדס פרומפט" חושף את החיסרון הגדול ביותר של כלי הבינה המלאכותית החדשים האלה: הם עדיין לא חכמים מספיק כדי שכל אחד יוכל להשתמש בהם בהצלחה. אבל העסק רץ מהר. סאפוואט חושב שהממשקים שאנחנו משתמשים בהם כדי לתפעל את הכלים האלה ישתפרו בקרוב, ועל הדרך יְיַתרוּ את מהנדסי הפרומפט. הוא מקביל זאת להתפתחות של מערכות ההפעלה משורת פקודה טקסטואלית לחלונות ולמסכי מגע, ומוסיף: "לא נראה לי שהשלב הזה יימשך הרבה זמן".

אז אולי מה שמהנדסי הפרומפט מייצגים באמת הוא סוג חדש לגמרי של שיבוש תעסוקתי: משרות שהבינה המלאכותית יצרה ואז הרסה בעצמה.