אולמות התצוגה הענקיים של תערוכת CES היו עמוסים במיוחד השנה אחרי שלוש שנים של הפסקה. ערבוביה צבעונית של אמריקאים חובבי טכנולוגיה שהגיעו לסופ"ש בלאס וגאס, אירופאים מעונבים שעזבו לרגע את דוכן התצוגה שלהם ויצאו לסיבוב בתערוכה, והמון מבקרים נרגשים ממדינות במזרח הרחוק, שמצלמים הכל. בשנה הבאה אולי נראה את המוצרים האלה בגרסת חיקוי מוזלת. התערוכה, שננעלה אתמול, היתה גדולה יותר, צפופה יותר ומרגשת פחות.
באחד המסדרונות אני כמעט מתנגש ברובוט "ספוט", רובוט דמוי כלב של בוסטון דינמיקס, שמפזז לתשואות הקהל. אבל זו התלהבות מטכנולוגיה בת חמש שנים. בוסטון דינמיקס נמכרה בינתיים ליונדאי הקוריאנית ואחד המהנדסים שם רומז שהמוצר מיצה את עצמו, והמיקוד של הטכנולוגיה עובר עכשיו לעולם הרכב. זו לא חברת הרובוטיקה היחידה שצמצמה פעילות. בשנה שעברה החליטה סופטבנק היפנית לסגור את קו הייצור של רובוטי "פפר" החמודים ולעבור לרובוטים שואבי אבק. אפשר לחוש את כל זה על רצפת התצוגה של CES 2023: הרובוטים, שהציפו את התערוכה ב-2020, נעלמו כמעט כליל. כך עובר הייפ מהעולם.
יש עוד טכנולוגיות שנעלמו. זוכרים כיצד הכל עסקו בתקשורת סלולרית מהירה ב-5G? אז זהו, שעכשיו אף אחד כבר לא מציג את זה או זוכר את זה. זוכרים את ההתלהבות ממדפסות תלת ממד שמדפיסות חפצים קטנים מפלסטיק? כולם הציגו מדפסות תלת ממד ב-2020. עכשיו יוק, חוץ מ-FormLabs של הישראלי נתן לינדר, שמציגה שיפורים קטנים. אבל נציג החברה מודה שאין לה טכנולוגיה ממש חדשה להציג.
שנת 2023 תיזכר כשנה שבה החדשנות כמעט ונעלמה. אולי אלה שנות הקורונה שעצרו תהליכי חדשנות, אולי זה מצב השוק, שמצמצם את השקעות החברות במחקר ופיתוח, ואולי מדובר בשנת מעבר לקראת עתיד מזהיר שיבוא
היו שנים בהן ב-CES הוצג לראשונה נגן ה-CD, גם ה-DVD, גם הבלו-ריי וה-XBOX. שנת 2023 תיזכר כשנה שבה החדשנות כמעט ונעלמה. אולי אלה שנות הקורונה שעצרו תהליכי חדשנות, אולי זה מצב השוק, שמצמצם את השקעות החברות במחקר ופיתוח, ואולי מדובר בשנת מעבר לקראת עתיד מזהיר שיבוא, אבל במרבית הדוכנים והתצוגות ראינו טכנולוגיות שהוצגו כבר בעבר או דברים חסרי מעוף. וזה כולל חברות ענק אמריקאיות, קוריאניות ויפניות וגם סטארט אפים זעירים מבלגיה או מסינגפור.
היתה עוד תופעה מעניינת בתערוכה: הרבה מהחברות שכן מביאות חדשנות מוצאות מתחרות עם טכנולוגיות דומות להפתיע. חברת הסטארט אפ הישראלית אוליב (Olive Diagnostics) פיתחה אסלה שעושה בדיקות שתן אוטומטיות? אז עכשיו יש עוד חברה שמציגה טכנולוגיה זהה וחברה אחרת שעושה בדיקות לב ושומן תוך כדי ישיבה על האסלה. חברת Wi-Charge הישראלית פיתחה טכנולוגיית טעינת סוללות מרחוק? אז עכשיו מציגות עוד שתי חברות בתערוכה מוצרים דומים. חקלאות ביתית עם עציצים מוארים היא רעיון ישראלי? אז היו אולי עשר חברות מרחבי העולם עם מוצרים דומים.
להיטי 2023
מה קורה בעולם הטכנולוגיה נכון לינואר 2023? המטאוורס הוא רעיון שתפס היטב, מתברר. עשרות חברות מציגות משקפי VR, כפפות שמאפשרות להפעיל דברים במרחב הוירטואלי, ערכות לזרועות, לקרסוליים, לגוף, חזיות חישה לפעילות אירובית, מתקנים הפטיים שמעבירים רטט, נקישות, שולחים גלי חום או קור במעלה גווכם, אפילו מעלים ריחות שתואמים למראות במשקפי התלת ממד. ריח המרשמלו שנצלה על אש המדורה על הרצפה לרגלי היה בהחלט מעורר תיאבון.
ואחרי כל זה, מדובר בגיימינג. יופי של יכולות חדשות, שמטרתן להעצים את חוויות המשחק. עד לפני שנתיים קראו לזה מציאות וירטואלית, עכשיו עדכנו את השם למטאוורס. לא לזה כיוון מארק צוקרברג בחזון המטאוורס שלו, שנועד להיות מרחב שבו נטייל, ניפגש ונעשה קניות. בינתיים החזון שלו רחוק ממימוש, גם כי אין עדיין משקפי VR שיהיו ה"אייפון" של הדור החדש, וגם כי אין מרחב משותף שכל החברות יסכימו לחלוק אותו.
אילו עוד טכנולוגיות מאפיינות את 2023? תחבורה. מכוניות עירוניות זעירות מונעות בלוחות סולריים או לחילופין עם סוללות נשלפות שניתן להחליף כשמתרוקנות, אופנועים חשמליים ענקיים לצד הקטנוע החשמלי המתקפל TATAMEL BIKE של חברת ICOMA, שאפשר לתחוב מתחת לשולחן העבודה, מכונית ASKA של חברת SKA (של הישראלי גיא קפלינסקי) שהופכת למעופפת, מכונית מעופפת אחרת שמונעת בתאי מימן. תחבורה אוטונומית היא עדיין הייפ לוהט עם דגמי קונספט של מוניות רובוטקסי ללא נהג שאפשר לראות בכל פינה בתערוכה. הבעייה היחידה: הם כולם רחוקים עדיין מהכביש. אוטונומיות מלאה (רמה 5) היא טרנד חם אבל לא אקטואלי.
גם הקיימות תופסת מקום חשוב בשטחי התצוגה של 2023, בין אם אלה חברות הענק כמו סמסונג או LG שמקדישות חלק בולט מהתצוגה לפעולות הקיימות שלהן, ובין אם אלה חברות למיחזור, איסוף פלסטיק מהים או הפיכת אשפה לחומרים בני קיימא. פנסוניק למשל הגדילה לעשות, כשכל הביתן שלה היה בסימן קיימות והשפעתה בארבעה תחומי חיים: פארק, עיר, תחבורה ובית. נראה שהשנה הקיימות הפכה מתחום איזוטרי למשהו שאנשים לוקחים ברצינות.
גילויים של חדשנות
היו כמה מוצרים שבשבילם היה מוצדק לכתת רגליים עד ללאס וגאס הרחוקה. למשל את טכנולוגיית התקשורת Wi-R שפותחה על ידי חברת Ixana מארה"ב: העברת נתונים בין אנשים פשוט על ידי נגיעה – זה נשמע מדע בדיוני אבל זה באמת עובד. זו תקשורת שמבטיחה להחליף את תקשורת הבלוטות' אבל עם צריכת הספק אפסית, שמירה מרבית על פרטיות המידע, וכמובן – התאמה למטאוורס. החברה הוקמה על ידי יוצאי אינטל והיא נשענת על טכנולוגיית שבבי סיליקון שפותחה באוניברסיטת Purdue.
תנור הגראפן הוא כנראה המקרה הראשון בהיסטוריה, שתנור חימום מצליח להיות מוצר מלהיב. גרפן (Graphene) הוא חומר חדש, בעובי אטום בודד, ובעל תכונות מיוחדות – הוא נחשב למשל לחומר החזק ביותר שקיים והוא בעל יכולת הולכת חום גבוהה. הוא זיכה את החוקרים בפרס נובל ב-2010, שימש למגוון יישומים אבל הנוכחי מגניב במיוחד: מקרן חום מבוסס גראפן במעטפת מעוצבת דמויית קמין של זכוכית ואבני הסקה ועם צריכת אנרגיה יעילה ב-30% יותר מאמצעי חימום מקבילים.
חברה ששמה Flying Whales חייבת לייצר משהו מעניין. המודל המוקטן שמציגה החברה הקנדית נראה כמו בלון הצפלין הגרמני, אבל בחברה מעדיפים לכנות אותו "ספינת אוויר". בניגוד לגרסה הגרמנית שזכורה בעיקר מהתאונה המחרידה ב-1937, כאן מדובר בכלי בעל מעטפת קשיחה וגז בלתי דליק, שמיועד להטסת מטענים במשקל של עד 90 טונות, לא נוסעים. ספינת האוויר הראשונה נבנית ממש בימים האלה ותתחיל לעבוד בשנה הבאה.
מה לא ראינו בתערוכה: יישומים של בינה מלאכותית גנרטיבית. נראה שהתחום החדש הזה, שצמח בתוך חודשים ספורים לממדי ענק, תפס את חברות הטכנולוגיה בהפתעה
שורה של חברות מוכרות הציגו מסכי טלוויזיה חדשים ב-CES: סמסונג, LG, סוני, פנסוניק, הייסנס, TCL. הרבה יצרניות אחרות לא נראו בתחרות. למעשה זו נראית שנה ללא בשורות משמעותיות בעולם הטלוויזיה. חברת LG קידמה את הטלוויזיה האלחוטית שלה, ללא חיבורי כבלים, אבל דווקא דגם אחר היה מפתיע: טלוויזיה שקופה שאפשר לראות דרכה את מה שנמצא מאחוריה. מי צריך את זה? לא ברור, אבל האפקט מדהים. TCL הציגה טלוויזיה בתלת ממד שאינה מצריכה משקפי תלת ממד. זה נראה לא רע בכלל, אבל דומה שהטכנולוגיה עדיין בחיתוליה.
מה לא ראינו בתערוכה: יישומים של בינה מלאכותית גנרטיבית. נראה שהתחום החדש הזה, שצמח בתוך חודשים ספורים לממדי ענק, תפס את חברות הטכנולוגיה בהפתעה. כמה חברות מיצבו מחדש מוצרים קיימים שלהן כ-AI גנרטיבי, אבל נראה שכדי לראות מוצרים בתחום הזה שבאמת מעיפים את המוח נצטרך לחכות ל-CES 2024.
ניידים עם טוויסט
משעשע לעיתים להיזכר שתערוכת CES, שמתקיימת מאז 1967, היתה פעם הזירה המרכזית לטכנולוגיות מחשבים. המחשבה הזו עולה כשמבקרים בביתנים של חברות המחשוב האישי שמציגות גם השנה דגמים משופרים של לפטופים, אבל לא ממש פריצות דרך.
ככה כנראה אנחנו מגיעים למחשב Yoga Book 9i שמצויד בשני מסכי 13.3 אינץ', שניתן להשתמש בהם במצב נייד, טאבלט או אוהל. למה זה טוב? אולי כדי לחפות על העובדה שלנובו לא מציגה בינתיים גרסה חדשה של המחשב בעל המסך המתקפל שלה. לנובו גם הציגה מחברת דיגיטלית "Smart Paper" בטכנולוגיית דיו דיגיטלי ומסך מחשב בטכנולוגיית 6K עם 150% יותר פיקסלים ממסך 4K רגיל.
ל-ASUS יש מוצר באמת מעניין - המסך בעל השם הארוך ProArt Studiobook 16 3D OLED, עם תצוגה בתלת ממד ללא צורך במשקפי תלת ממד, ש-ASUS מייעדת לעבודות גרפיקה והנדסה וליוצרי תוכן לעולם הגיימינג. הדינוזאור התלת ממדי שהוצג בדוכן החברה בתערוכה בהחלט שכנע ש-ASUS כמו גם TCL, אולי מצאו נישת שוק חדשה.
אפילוג עסקי
בסוף היום כולם אוספים מטלטליהם ועושים ספירת מלאי – כמה כרטיסי ביקור אספו, כמה תגי שם סרקו למאגר אנשי הקשר שלהם. קשה להעריך כמה עסקאות נסגרות במהלך CES או בעקבות הקשרים שנוצרים בתערוכה, אבל אין ספק שמדובר לא רק בחלון הראווה של התעשייה אלא גם באחד ממנועי העסקים הראשיים שלה. שלוש שנים של קורונה וריחוק חברתי לא שינו את המציאות: אין תחליף לנקודה הזו במרחב ובזמן, שבה כולם נפגשים פיזית במקום אחד.