עליבאבא מסחר (צילום: בלומברג, getty images)
עליבאבא. ההנפקה של ANT בוטלה | צילום: בלומברג, getty images

רשות הסייבר הסינית (CAC) רכשה השבוע מניית זהב בחברת בת של ענקית הטק, עליבאבא. בכך המפלגה הסינית מבצרת את שליטתה בחברה של ג'ק מא, כשרק בשבוע שעבר דווח על כך שמא סולק רשמית וסופית מהפינטק ANT. כזכור, בסוף 2020 הייתה אמורה ANT להיות ההנפקה הגדולה בהיסטוריה, עם שאיפות לגייס כמעט 35 מיליארד דולר לפי שווי של 313 מיליארד דולר. אגב פרישתו של מא, החברה הודיעה על ביטול ההנפקה המתוכננת.

לפי החוק הסיני, מניית זהב אמנם מהווה רק 1% ממניות של חברה, אבל מדובר במניות עם זכויות מיוחדות, שמקנות דה-פקטו שליטה של המחזיק בהן על החברה. בדיוק כשם שמדינת ישראל מחזיקה במניית זהב באל-על, כיל וצים, מתוך תפיסה שמדובר בנכסים אסטרטגיים - ויכולה להכפיף את רצונותיה עליהן, חרף הפרטתן.

מאז 2015, הממשל הסיני מפעיל "מניות ניהול מיוחדות" כדי להשפיע על חברות חדשות ותוכן פרטיות, כשלטענת 2 גורמים ששוחחו עם ה-FT, מטרת המהלך הנוכחי "לחזק את השליטה" בחטיבת הווידאו Youku ובמנוע החיפוש UCWeb. כחלק מהעסקה, נציג של ה-CAC מונה לדירקטור בחברה. המהלך קרה לאחר שהממשל הסיני כבר רכש מניית זהב בבייטדאנס, חברת האם של הרשת החברתית טיקטוק, ובווייבו - וכעת מתנהלים דיונים גם מול טנסנט - ענקית הגיימינג ומפעילת הסופר-אפ וויצ'ט - על האופן שבו תקבל המפלגה הסינית מניית זהב בחברה.

מניית עליבאבא מתאוששת

עבור הממשל הסיני מדובר בהריגת שתי ציפורים במכה אחת: ראשית, הממשל מקבל גישה עמוקה יותר לתוכן והעמקת הצנזורה, לאור התגברות ההפגנות בחודשים האחרונים על רקע מדיניות ה-0 סובלנות לקורונה (שהופסקה לאחרונה והובילה להתפרצות נרחבת של המגפה בסין). שנית, כזכור, המפלגה הקומוניסטית ביצעה "סיכול ממוקד רגולטורי" בסקטור הטק במדינה, רק שהוא היה פומבי מדי ויצר יותר מדי נזק: הן לסקטור עצמו, הן לראשיו והן למשקיעים הזרים, שראו איך התשואות על השקעות של שנים מתאדות ונעלמות. עכשיו אין צורך במבצעים יותר. בזכות מניית הזהב, הממשל הסיני נמצא עמוק בתוך החברה ויכול לקבל איזו החלטה שירצה, בלי לדווח על כך לאיש.

בינתיים, על גליה של הפתיחה המחודשת של סין, כמו גם ירידת האינפלציה בארה"ב, מניית BABA עלתה ב-33% מתחילת השנה ומחירה עומד על 117 דולר. עדיין, היא רחוקה רחוקה משיאה באוקטובר 2020, אז נסחרה על מחיר של כמעט 320 דולר - עד שכדור השלג של ANT והרגולציה החל להתגלגל ולצבור תאוצה, ועל החברה הושתו קנסות של מיליארדי דולרים.

המבצע נגד ענקיות הטק אמנם עורר ביקורת רבה על הממשל הסיני וגרם למשקיעים רבים למכור את אחזקותיהם ולהדיר את רגליהם מהשווקים המקומיים - אבל חלק כבר חוזרים. לפי נתונים שאספו בבלומברג, רק בשישי האחרון זרמו 2 מיליארד דולר של משקיעים, על רקע הציפיות שהשוק הסיני יצליח לנצח בתשואות השנה שווקים אחרים, שיראו צמיחה מתונה יותר.