אילוסטרציה טוויטר (צילום: סאלי פאראג)
צילום: סאלי פאראג

הכרזתו של אילון מאסק על שחרור האלגוריתם של טוויטר כקוד פתוח כבר מכה גלים בקהילת הקוד הפתוח. האם מדובר בכוונה לאפשר למפתחי קוד מכל העולם לבחון בעין ביקורתית את התנהלותו של האלגוריתם? האם תינתן אפשרות למפתחים להשתתף בתחזוקת הקוד, להציע פיצ'רים חדשים או לתקן פיצ'רים קיימים? או שמא מדובר בהצהרה ריקה, שתתגלה כחסרת משמעות בהמשך?

מה שמכונה "האלגוריתם" של טוויטר הוא אותה מערכת בינה מלאכותית שמחליטה אילו ציוצים עולים בפיד של כל אחד מהמשתמשים, באיזה סדר הם עולים, ומי לא יזכה להיות מופץ. כמו פייסבוק ופלטפורמות חברתיות אחרות, האלגוריתם מונע בעיקר משיקולים של הגדלת ההכנסות של החברה, לתוכם נוספים שיקולים נוספים כמו מניעה של הפצת דברי הסתה או הטעיה ועוד שיקולים שאינם חשופים בשלב זה לציבור.

מאסק זכור כמי שמתח בעבר ביקורת על מדיניות סינון התכנים של טוויטר והוא העלה את הדרישה שהאלגוריתם יהיה חשוף לציבור כדרך בה אפשר יהיה להבטיח את חופש הביטוי. במרץ השנה הוא העלה סקר ובו דרישה לחשוף את האלגוריתם של טוויטר בקוד פתוח וביקש את תמיכת הגולשים. יותר ממיליון מצביעים השתתפו בסקר ורובם המכריע (82%) ענו בחיוב.

שני לויים, "המקור": "בגדול אני אוהבת את הגישה של מאסק, זה שרוב הקוד יהיה חשוף לכלל זה משהו מאוד שיתופי וקומוניקטיבי. יש שאלה של איך מתמודדים עם בעיות אבטחה בקוד אבל השיתוף של הקהילה מבטיח שלא תהיה פריצה לקוד"

באירוע TED שבו השתתף בימים האחרונים אמר מאסק שלמשתמשים צריך להיות ברור מתי טוויטר מקבלת החלטות שמשפיעות על מה שהמשתמש יכול לצייץ, כמו למשל החלטה להגביר את התפוצה או לצמצם אותה. "כך לא יהיו פעולות מאחורי הקלעים, אם באמצעות אלגוריתם או באופן ידני", אמר.

הציוץ שלו מאמש אינו מותיר ספק: "חופש הדיבור הוא אבן היסוד של דמוקרטיה מתפקדת וטוויטר היא כיכר העיר הדיגיטלית שבה דנים בעניינים הכרחיים לעתיד האנושות" הוא כתב. ועכשיו כשהכדור במגרש שלו, הוא מבטיח להפוך את האלגוריתם של טוויטר לקוד פתוח כדי להגביר את האמון במערכת. הוא גם מבטיח שיתווספו פיצ'רים חדשים, אפשרות להביס בוטים וספאמרים ואפשרות לוודא מי בני אדם אמיתיים. האם זה אומר שהוא בונה על קהילת הקוד הפתוח שתשתתף בבניית היכולות החדשות?

שני לויים  (צילום: יח"צ)
שני לויים, חברת ועד בעמותת מפתחי הקוד הפתוח המקור. אוהבת את הגישה של מאסק | צילום: יח"צ

פעילים בקהילה בישראל מביעים אופטימיות זהירה. "את הכל צריך לקחת בעירבון מוגבל, לפחות בהתחלה", אומרת שני לויים, חברת ועד בעמותת מפתחי הקוד הפתוח "המקור", ומהנדסת תוכנה בכירה בצוות storage בחברת Red Hat: "בגדול אני אוהבת את הגישה של מאסק, זה שרוב הקוד יהיה חשוף לכלל זה משהו מאוד שיתופי וקומוניקטיבי. יש שאלה של איך מתמודדים עם בעיות אבטחה בקוד אבל השיתוף של הקהילה מבטיח שלא תהיה פריצה לקוד, כי מי שינסה להכניס קוד זדוני צריך לעבור ביקורות מצד המתחזקים של הקוד. אלפי אנשים מבטיחים שתהיה יותר ביקורת, יותר עניים שיסתכלו על זה".

טוויטר עשויה להרוויח מזה?
"אני חושבת שכן. יכולות להיות יוזמות של האקתון, שבהן מי שרוצה לתרום קוד מוזמן. גם החברה מרוויחה מזה וגם התורם. אפשר לעשות אירועים כאלה ולראות לאן זה מתגלגל ואז להפוך מוצר גדול שהוא באמת בשימוש כמו טוויטר לנחלת הכלל ולפיתוח קודים".

צביקה רונן, פוסאוור: "אם יהיו מיליוני אנשים שירצו להשתתף בתחזוקת הקוד הפתוח הזה ויהיו הצעות לפיצ'רים ועיניים בוחנות אני מניח שזה רק ישפר את היכולות. בתוך הקוד הסגור היכולות שלך מוגבלות לא משנה עד כמה עשירה החברה"

צביקה רונן, מנהל טכנולוגי ושותף מייסד בחברת פוסאוור (FOSSAWARE) ויועץ לניהול סיכונים בקוד פתוח, אומר שהרעיונות שמעלה מאסק מתאימים מאוד לגישת הקוד הפתוח: "הרעיון של קוד פתוח הוא לא תוכנה בחינם אלא חופש הביטוי וזה לגמרי מתחבר למה שאילון מאסק אומר על זה שטוויטר הפכה לככר העיר. אם יהיו מיליוני אנשים שירצו להשתתף בתחזוקת הקוד הפתוח הזה ויהיו הצעות לפיצ'רים ועיניים בוחנות אני מניח שזה רק ישפר את היכולות. בתוך הקוד הסגור היכולות שלך מוגבלות לא משנה עד כמה עשירה החברה".

צביקה רונן (צילום: צילום פרטי)
צביקה רונן, מנהל טכנולוגי ושותף מייסד בפוסאוור. מניח שזה רק ישפר את היכולות | צילום: צילום פרטי

עו"ד יניב אוזרזון, שותף מייסד שני בפוסאוור, נשמע סקפטי יותר לגבי חזון מאסק: "הקונספט ברור אבל צריך לשאול: מדובר באלגוריתם כל כך מורכב, שעצם זה שאתה פותח אותו לציבור, האם הציבור בכלל יכול להבין אותו? או להשתמש בו? למה זה ישמש ואת מי זה ישמש? אם המטרה היא שאנשים יזהו בעיות, כמה אנשים יכולים באמת להבין את האלגוריתם הזה? אני לא חושב שכל כך הרבה אנשים יוכלו להבין את התוכן וצריך גם לשאול האם זה ישמש מישהו מהציבור הרחב לדברים אחרים".

ליאור קפלן, מנכ"ל חברת קפלן ייעוץ קוד פתוח, מדייק: "כל תרומה לקוד פתוח היא כמובן מבורכת. אם כי האפקט של שחרור הקוד במקרה זה גם תלוי איזה אלגוריתמיקה טוויטר תחליט לפתוח, ובעיקר מה השפעה של האלגוריתם על התוכן שהמשתמשים רואים או שהמערכת מקדמת. ככל שהשקיפות באמצעות הקוד תגבר כך גם יש סיכוי להגדלת האמון של המשתמשים והמבקרים. לדוגמה, האם השקיפות תעזור גם למנוע השפעה על בחירות כמו שנבדקו על ידי הקונגרס? שקיפות שקוד כזה יכול לייצר תאתגר את המתחרות האחרות שבהן הבנה מה מקודם היא לרוב סוד מסחרי אותו רבים מנסים לפצח".